Читај ми!

Међународни састанак око кригле

Немци и Чеси заједнички граде трг који ће се простирати преко границе и спојити две вароши. И једни и други, као велике пивопије, закључили су да им треба место где би могли да се „састају око кригле“.

Чеси из месташца Вејпрти и Немци из суседног Бeрештајна почели су, у име добросуседских односа, да граде први заједнички централни градски трг који ће се простирати преко границе на северу Чешке.

Мештани са обе стране границе се радују, јер тај трг, први у Средњој Европи специјално грађен да буде заједнички и игнорише границу, осмишљен је као ново место за одржавање традиционалног „Бирфеста" у планинама Крушне хори, по чијем гребену прелази чешко-немачка граница.

„Ми организујемо заједничке манифестације, пролећне мајске свечаности и сличне и тражили смо нешто заиста оригинално", рекла је дневнику Млада фронта днес председница општине Вејпрти, Јитка Гавдунова.

„Сложили смо се да су и Чеси и Немци пивопије, имамо добра пива и зашто да се не састанемо око кригле. Радо бисмо овде на нашем новом тргу организовали мини-минхенски пивски фестивал", додала је Гавдунова. 

Зачетак пројекта заједничког прекограничног трга била је мала променада која је требало да подсети на историјску средњовековну стазу соли између Прага и Лајпцига.

Та променада биће означена на тргу каменима међашима заједничке историје, са три на чешкој и два на немачкој страни, који ће подсећати на главне моменте заједничке историје два народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи