Читај ми!

Италијани тамане аустријске жабе

Иако им прете казне и до 3.600 евра, ловци на жабље батаке из Италије редовно долазе у Аустрију и на најсуровији начин тамане на хиљаде жаба које су лака мета уз ограде поред локалних друмова.

Аустријске власти установиле су да већ недељама у ту земљу долази све више ловаца на жабе из Италије.

„Они долазе чак и аутобусима", критиковао је Бернхард Гутлеб, шеф одељења за заштиту животне средине владе покрајине Корушка.

Италијани, који у већем броју долазе у аустријску покрајину Корушку, лове браон жабе дуж ограда које су постављене за заштиту жаба од аутомобила на путевима, а затим их прокријумчаре назад, до италијанских трпеза.

„Сада су те ограде постале омиљено место ловаца на жабе", нагласио је Гутлеб.

Једанпут дневно долазе волонтери, покупе их и пусте на другој страни друма. Међутим, „Италијани крену у акцију пре него што се појаве волонтери", наводи агенција АП

Жабљи батаци су широм света тражени деликатес. Тако до једне милијарде жаба годишње доспе у лонце, а највећи потрошачи су Италијани, Французи, Белгијанци и Португалци.

Око 250 милиона тона жабљих батака годишње поједу љубитељи ових специјалитета.

„За два жабља батака ловци на жабе добију по један евро", објаснио је Гутлеб, указујући да је то уносан посао.

Он је додао да се користе само батаци, док се остатак тела баца, а метода убијаја је мучење животиње, јер им се ноге једноставно ишчупају или одсеку.

У Аустрији су жабе заштићена врста животиња. „Њихово прикупљање или убијање је забрањено", подсећа Гутлеб истичући да закон предвиђа казне и до 3.650 евра за оне који буду ухваћени са батачићима у кофама.

Међутим, до сада није ухваћен ниједан ловац, нити је осуђен.

„Наши службеници на жалост немају право да ухапсе неког. Ми можемо само ловце на жабе упозорити да је то код нас забрањено", рекао је он додајући да се не ради о некаквој шали, већ да је лов на жабе постао проблем.

Према подацима непрофитабилне организације за заштиту жаба "Save The Frogs", готово једна трећина од 6.485 врста жаба, колико их постоји на свету, на је ивици опстанка.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи