За 100 фунти купио слику вредну 40 милиона?

Једно прашњаво платно, купљено у локалној „сваштарници“ само због рама, могло би Енглезу из Нортемптоншира потпуно променити живот - ако се утврди да је оригинално и најстарије познато дело Пола Сезана, вредност му може премашити 40 милиона фунти!

Пре четири године је за 100 фунти купио умрљану и прашњаву слику у радњи са половним стварима (second-hand shop), искључиво због лепог рама са орнаменталним мотивима.

Сада у агонији чека да сазна да ли „небитно" платно вреди 40 милиона фунти!

Енглез у тридесетим годинама, који је тражио да остане анониман, тада заиста није имао представу чије би дело могло бити. Није му ни било важно, наводи Дејли мејл.

Тек када је скинуо платно са рама и очистио га од вишедеценијске прљавштине, заинтригирао га је потпис сликара, испод којег је стајала година - 1854.

Помислио је да би вредело проверити. „Купио сам књигу о постимпресионизму и потпис ми је изгледао исто као и на многим другим Сезановим делима", изјавио је мушкарац из Нортемптоншира.

Али, онда га је смотао, одложио и све је пало у заборав. Све до прошле године када је купио дигитални фото-апарат, направио крупне снимке и послао их једној аукцијској кући.

Одговор није могао да сачека па се са својим потенцијалним ремек-делом прошле недеље упутио у аукцијску кућу "Wilfords of Wellingborough", на аутентификацију.

Платно, на којем је приказана кућа са наранџастим кровом поред реке, окружена дрвећем, први је анализарао Тим Конрад, власник куће.

„Када људи ушетају код мене и кажу 'Имам Сезана', најчешће помислим 'Да, како да не'. Међутим, када сам видео рад, одмах сам схватио да је веома вешто насликана. Потези изгледају као на Сезановим раним радовима који приказују управо руралне крајеве попут овог. Сезан је обично користио различите препознатљиве стилове", рекао је Конрад.

„Саветовао сам власнику да што пре оде код стручњака. Ако се ради о оригиналном делу, то ће одјекнути као бомба. Говорим о 40 милиона фунти, ако не и више. Биће то главни догађај у уметничком свету."

Енглез, којем се живот ускоро може из корена променити, је фотографије послао Националној галерији. Заказали су му састанак.

Слика би могла да буде најстарије познато дело славног француског сликара Пола Сезана (1839-1906), настала када му је било свега 15 година и док је још похађао уметничку школу.

Иначе, 1999. године, Сезанова слика из 1893, „Мртва природа са завесом, врчем и чинијом за компот", продата је за 38 милиона евра, сврставши се међу 10 најскупљих уметничких дела.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи