Риба лист за Фирта и паеља за Портманову

Шеф кухиње Волфганг Пук, који већ 17 година, инспирисан филмовима и глумцима, припрема специјалитете за Бал гувернера, традиционалну свечаност после доделе Оскара, овога пута је осмислио паељу у част глумице Натали Портман и назвао је „Црни лабуд“.

Паеља „Црни лабуд" за глумицу Натали Портман и риба лист за Колина Фирта који игра у Краљевом говору само су нека од јела која су послужена на Балу гувернера, после синоћне доделе Оскара.

Бал гувернера организују америчка филмска академија у једној од великих дворана у Кодак театру у Холивуду у којем се претходно додељују Оскари. Ове године било је око 1.600 званица.

Задатак да састави мени 17. годину заредом добио је кувар аустријског порекла Волфганг Пук, који је на челу тима од 11 главних кувара, 30 њихових заменика, 250 кувара и 600 послужитеља.

„Пре око месец дана одлучили смо шта ћемо спремати, потом смо мени послали Савету гувернера, а онда смо кренули да се организујемо", испричао је Пук Франс пресу.

Главна инспирација је, наравно, филм, а уз посластице од чоколаде у облику Оскара и предјела са кавијаром и димљеним лососом, такође, у облику популарних статуета, а Пук сваке године главна јела посвећује одређеним филмовима или глумцима.

„Ове године у част Краљевог говора је печени лист са печуркама, маслинама, боранијом, парадајзом, лимуном, сирћетом и маслиновим уљем, пошто је лист омиљена риба Колина Фирта", објаснио је Пук.

„Кувар над куварима" је осмислио и паељу „Црни лабуд" - рижото од поврћа са шафраном, белим вином и першуном - у част глумице Натали Портман која је вегетаријанка.

Пуку, који каже да је потрошио 25.000 долара на 11 килограма тартуфа и хиљаде долара на шунку из Шпаније, трошкове покрива филмска академија, али ће их и она сигурно покрити пошто је цена вечера на Балу гувернера 750 долара по особи.

А то углавном плаћају студији и продуценти филмова номинованих за Оскаре.