„Монопол“ вредан 145.000 долара

Прва позната верзија популарне друштвене игре „Монопол“ из 1933. године, аутора Чарлса Дарова, продата је за невероватних 145.000 долара на аукцији у Њујорку.

Аукцијска кућа „Сотби" (Sotheby's) објавила је вест да је на њиховој аукцији продат „Монопол" за који се верује да је најстарији на свету.

Овај примерак из 1933. године направио је Чарлс Даров, идејни творац друштвене игре која се и данас игра.

Прва верзија „Монопола" је округла, а таблу је Даров исцртао оловком и тинтом. Хотели и куће су направљени од дрвета, а уз игру иде и упутство, као и прва правила за играње.

Најстарији „Монопол" продат је за невероватних 145.000 долара (105.000 евра) на аукцији у Њујорку анонимном купцу.

Највреднији сет је до 1992. године био у власништву породице Даров, а затим је игру преузела породица преминулог издавачког магната Малкома Форбса.

Власници су се недавно одлучили да продају прву верзију најиграније друштвене игре на свету, не очекујући да ће достићи вредност преко 100.000 евра.

„Реч је о најстаријем очуваном сету игре „Монопол". Ручно је израђен, због чега се сматра најзначајнијим примерком", рекао је портпарол аукцијске куће, додавши да је историја „Монопола" дуга и компликована и да још увек трају расправе о томе ко је игру измислио.

„Монопол", као игра, продат је у преко 275 милиона примерака широм света. Доступан је у 111 земаља и прави се на 463 језика.

Од 1935. године израђено је 2,25 милијарди црвених хотела и шест милијарди зелених кућица. „Монопол" се игра 90 минута просечно, а најдужа икада одиграна партија трајала је 70 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи