Један пуњач за све мобилне телефоне

Водећи произвођачи мобилних телефона представили су у Бриселу први универзални пуњач за те апарате, којих у Европи има око 500 милиона. Очекује се да ће такав начин пуњења доминирати наредних година на европском тржишту.

Први универзални пуњач мобилних телефона и других апарата представљен је у Бриселу. На европском тржишту тренутно се користи више од 30 врста таквих уређаја.

Универзални пуњач за мобилне апарате „Микро УСБ", представљен у седишту Европске уније, може да се прикључи на компјутер ради преноса података, али и да се користи за пуњење. Произвођачи мобилних телефона очекују да ће такав начин пуњења доминирати наредних година на европском тржишту.

Представници Европске комисије и индустријске групе „Диџитал Јуроп" ("Digital Europe") кажу да је та новина добра, како за потрошаче, тако и за заштиту животне средине.

Директорka компаније „Диџитал Јуроп" Бриџит Косгроув рекла је да је нови тип пуњача за мобилне телефоне велики корак напред у техничком смислу за индустрију тих апарата.

„Наши корисници ће моћи да га користе за све типове телефона и друге компатибилне апарате који имају прикључак за 'Микро УСБ'", рекла је директорка Косгроув.

Творци пуњача у Европској унији надају се да ће уређај прећи границе Европе и постати универзалан, јединствен пуњач за све сличне електронске справе. Уводиће се постепено, а брзина ће зависити од темпа промене старих телефона, док ће се нови апарати вероватно продавати без пуњача.

Већа слобода уз нови пуњач

Потпредседник Европске комисије за индустрију и предузетништво Антонио Тахани тврди да ће сви уређаји са сличним могућностима за пуњење, од мобилних телефона, камера до Ем-Пе-Три (MP3) плејера, постепено прелазити на нови пуњач.

„Ово је почетак нове фазе и једне мале револуције у циљу заштите животне средине зарад наших грађана", истакао је Тахани.

Нови конектор корисницима ће омогућити већу слободу јер ће моћи да користе телефон и пуњач различитих произвођача.

Пројекат јединственог пуњача за мобилне телефоне који ће бити доступан током 2011. године подржало је 14 компанија.

Према подацима Европске комисије, у Европи се користи 500 милиона мобилних телефона, а прода се 180 милиона нових апарата годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи