Откривено још планета налик Земљи

Током пројекта „Кеплер“ откривен је велики број планета налик Земљи, потврдили су стручњаци Насе. Иако је неопходно још исцрпних проучавања, научници посебно истичу значај откривања планета у зонама могућег живљења, где умерене температуре дозвољавају постојање текуће воде.

Научници америчке Националне агенције за истраживање свемира (National Aeronautics and Space Administration) објавили су да је откривен велики број планета налик Земљи.

Те планете су само неке од 1.200 могућих планета, новооткривених у мисији током које су свемирским телескопом „Кеплер" прикупљани подаци. 

Научници тврде да је шест нових планета већ потврђено, али да ће вероватно на крају бити потврђено 80 одсто од тог прилично великог броја.

Пре ове најновије вести, укупан број такозваних егзопланета, то јест изван Сунчевог система, био је око 500.

Главни научник на пројекту „Кеплер" Вилијам Боруцки сматра да је тај број драматично порастао захваљујући новим подацима из малог дела неба који је досад проучен.

„'Кеплер' гледа једну четиристотинку неба. Кад бисмо имали 400 таквих видних поља, видели бисмо 400 пута више кандидата за статус планета," нагласио је Боруцки.

Према његовим речима, запањујуће је откриће 68 још непотврђених планета, величине Земље или мањих, као и 54 планете у зонама могућег живљења, где умерене температуре дозвољавају постојање текуће воде.

Научник Џек Лисауер је рекао да је помоћу телескопа откривен и систем планета које орбитирају близу звезде која је названа Кеплер 11.

„Кеплер 11 је изненађујуће раван и компактан састав од шест планета. Пет унутрашњих су посебно близу једна другој, нешто што нисмо мислили да би се могло догодити за светове те величине", објаснио је Лисауер.

Према његовим речима, те планете мање су густине од Земље и превруће за живот, али већ само њихово откриће подстаћи ће научнике да ревидирају своје погледе на настанак планетарних система.

Добровољци из свих крајева света

Астроном са америчког Универзитета Јејл Дебра Фишер указала је да аматери - астрономи из читавог света помажу у анализи нових података, путем Интернет сајта PlanetHunters.com.

„Шаљу нам поздраве из Турске, Русије, Пољске, Шпаније, Канарских острва, Италије, Бразила, Аргентине, Чилеа . . . То је стварно невероватно", рекла је Фишерова.

Научници темеље своје закључке о вероватном постојању планета делимично на периодичном затамњењу сјаја звезде, које указује или на орбитирајуће планете или на двојну звезду.

Међутим, за потврду постојања неке планете потребно је спровести исцрпна посматрања телескопима на Земљи, навели су научници.

Већина нових планета, како се чини, величином надмашују Земљу и више су налик Нептуну или Јупитеру.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи