Европски политичари слабо користе Интернет

Политичари у Европској унији, за разлику од колега у Америци, али и свог бирачког тела, знатно мање користе Интернет и друштвене мреже. Они преферирају директне контакте са бирачима.

Свега 50 одсто европских парламентараца користи Интернет и чита електронске билтене, резултати су до којих је дошла студија „Дигитална демократија" која је истраживала на који начин парламентарци у Европи користе дигиталне и друштвене медије (форуме, блогове, друштвене мреже) у комуникацији са потенцијалним бирачима.

Међу анкетираним политичарима, 30 одсто проведе до три сата недељно користећи друштвене медије што је дупло мање од просечног Европљанина који то чини четири до шест сати недељно.

Више од 75 одсто анкетираних користи електронске медије као извор информисања, али свега 20 одсто је користило блогове на Твитер друштвеној мрежи за потребе своје последње политичке кампање.

Истраживање је рађено за потребе водеће европске агенције за односе са јавношћу „Кечум плеон" (Ketchum Pleon), а спроведено је током лета 2010. године међу припадницима националних парламената у 27 држава Европске уније.

„Паметни политичари знају колико времена бирачи проводе на друштвеним медијима и усвајају нове начине коришћења медија како би успоставили контакт са њима", каже један од партнера и председник „Кечум плеона" Ђани Каталфамо.

„Међутим, многи су више наклоњени традиционалним начинима комуникације попут скупова и директних сусрета. Верујемо да ће ово само додатно продубити јаз у комуникацији између њих и млађих бирача," објашњава Каталфамо.

Добијени резултати косе се са ставом већине политичара у Европи да друштвени медији представљају позитивну страну демократије, јер у пракси само мали део њих користи овакав вид комуникације са бирачима.

„Ово је канал који очигледно представља огроман потенцијал за компаније које желе да ступе у контакт са утицајним политичким играчима. Компаније треба да редовно и пажљиво преиспитају своја политичка комуникациона портфолиа како би знали одакле њихова циљна група добија информације," каже Рене Моно, експерт за јавне послове из „Кечум плеона".

Политичари у Европи не користе друштвене медије током кампања у мери у којој их користе њихове колеге у Америци. Они користе ову врсту медија углавном као извор информисања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи