Газирана марихуана

Фирма из САД обелоданила је да ускоро планира на тржиште да избаци палету различитих газираних напитака који садрже те-ха-це, психоактивни састојак канабиса. Истичу да „сокић“, чија је сврха искључиво здравствена, има благи укус марихуане и одлично иде уз одређени кекс од чоколаде.

Послови са марихуаном у медицинске сврхе? Врло необично, али растуће предузетничко поље. Бар у Америци.

Најновији производ из тог контроверзног света стиже из Колорада.

Зове се „кана кола" (Canna cola) и реч је о освежавајућем пићу које садржи те-ха-це (THC), психоактивну супстанцу у марихуани. Намењено је продаји у диспанзерима.

Клеј Батлер је човек који ће ускоро рекламирати производ који никада није пробао и који никада не би купио.

„Не користим дрогу", каже уметник за рекламе из Соквела. „Никада и нисам. Нисам пио, никада пушио. Ја сам момак који живи здраво и без порока. У животу сам попио свега два пива и оба памтим. Никада марихуана. Узмем аспирин када ме боли глава. То је то."

Батлер је партнер у компанији "Diavolo Brands" која планира агресивно да „нападне" тржиште производом који би једнога дана могао бити изузетно популаран, јер спаја „траву" и соду - два зла у очима многих Американаца, које она „друга страна" нације или одобрава или је индиферентна према њима.

Његов посао био је да креира амбалажу која ће на тржишту од других издвојити ударни производ „кана колу", затим „док Вид" (нешто попут „Др Пепера"), „саур дизел" са укусом лимуна, „грејп ејп" од грејпфрута и „оринџ каш".

„Пажљиво погледајте све производе са марихуаном који су већ пласирани на тржиште. Сви су 'мам-енд-поп', 'хипи-дипи' и 'ринки-динк'. Да је неко могао да стави све дугине боје на њих, учинио би то. Тешко да би нашли нечитљивије фонтове. А листови марихуане су свуда и на свачему. То је ужасан клише у индустрији", тврди Батлер.

„Лично нисам заинтересован, није то за мене, али чврсто верујем да одрасли имају неоспорно право да мисле, једу, пију, пуше, облаче се на начин који сами одаберу. То је, ипак, њихов живот и њихово тело."

Линија „сокића" биће пакована у флашицама са „негде између 35 и 65 милиграма те-ха-цеа", каже Скот Рајдел, оснивач фирме "Diavolo Brands".

Он истиче да ће ниво те-ха-цеа у напитку бити знатно испод нивоа који имају многа пића одавно пласирана на тржиште. Воли да каже да је то „као светло пиво према јаком алкохолу".

„Има благ укус марихуане. Али је фактор укуса заиста занемарљив у поређењу са конкуренцијом која пакује три пута веће количине те-ха-цеа, што оставља тежак укус у устима."

Нови газирани напици са препознатљивим листићем на амбалажи коштаће између 10 и 15 долара по боци. Планирано је да производ прво буде лансиран у Колораду у фебруару. Следећа је Калифорнија и тамошњи диспанзери, али на пролеће.

Чека се зелено светло 

Међутим, Рајдела брине став Конгреса о томе и такозвани „Брауни" закон СБ 258, који кажњава све оне који праве нешто што комбинује марихуану „са слаткишем," или то продаје малолетницима. Тај закон представља претњу свим прехрамбеним производима који спадају у "medibles", односно, производе са те-ха-цеом.

Одобрење за „кана колу", „док Вид", „саур дизел" и остале напитке из нове линије, подржано од стране сенаторке Дајен Фејнстин, прошло је Сенат прошлог лета и тренутно је у Представничком дому Конгреса.

Рад са марихуаном у медицинске сврхе представља јединствени изазов за предузетнике. Њено коришћење у било које сврхе још увек је илегално према америчким федералним законима, али поједини државни дозвољавају употребу у здравствене сврхе.

Резултат тога је да тај газирани напитак једнога дана, када буде пласиран, неће моћи да пређе државну границу Колорада. То значи да ће „кана кола" која се буде продавала у Калифорнији морати тамо да буде и направљена.

Плус, ту је и проблем са снабдевачима амбалажом - боцама, затварачима, етикетама - јер сви морају бити обавештени о природи производа. Многи су одбили сарадњу.

„Директно свима говоримо о чему је реч. Не можемо дозволити да накнадно сазнају и одустану од посла. Наравно, да продајемо цигарете, викодин или вијагру, све би ишло много лакше", каже Рајдел. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи