Кина прави мегалополисе

Спајањем девет градова на ушћу Бисерне реке, Кина ствара мегалополис са 42 милиона становника. Држава издваја 300 милијарди долара за пројекат. До краја деценије, у плану стварање још неколико мегалополиса, који ће имати до 100 милиона становника.

Кина планира да створи највећи мегалополис на свету, спајањем девет градова на подручју ушћа Бисерне реке, на југоистоку земље.

Урбани див имаће 42 милиона становника и простираће се на око 41.400 квадратних километара, што је као 26 Лондона заједно.

Обухватаће градове Гуангжу, Шенжен, Фошан, Донгуан, Жонгшан, Жухај, Ђијангмен, Хуижу и Жаоћинг, који заједно учествују са 10 одсто у кинеској привреди.

Током наредних шест година, биће реализовано око 150 великих инфраструктурних пројеката, како би се спојила и заокружила путна, енергетска, телекомуникацијска и водопривредна мрежа девет градова.

Кина, која ће за тај дивовски подухват издвојити два трилиона јуана (303,5 милијарди долара), намерава да сагради и железничку линију која ће нови мегаполис повезивати са Хонгконгом.

„Када се градови буду интегрисали, становници ће моћи слободно да путују и користе здравствене и друге услуге на читавом подручју новонасталог града", казао је главни консултант пројекта Ма Сиангминг из Института за рурално и урбано планирање у Гуангдонгу.

Мегалополис за сада нема име

„То неће бити нешто налик ширем Лондону или ширем Токију, јер се ниједан од градова не доживљава као језгро будућег мегалополиса", рекао је Ма, а преноси лондонски Телеграф.

„Град ће подстицати уравнотеженије ширење индустрије и запошљавање у региону, а јавне службе ће бити равномерније распоређене", додао је Ма.

Пројектима мегаполиса, који за сада нема име, предвиђена је изградња 29 нових железничких линија које би требало да путовање између различитих градских језгара сведу на најдуже сат.

До краја ове деценије, Кина планира да створи још неколико урбаних конгломерата који би имали између 50 милиона и 100 милиона становника, али и неколико „мањих" са по 10 милиона до 25 милиона становника.

На северу, област око Пекинга и Тјанђина, који спадају у највеће кинеске градове, убрзано се прекрива мрежом брзих пруга која ће створити мегалополис познат као „Економски прстен Бохај", чије би становништво достизало 260 милиона.

Процес спајања је већ почео изградњом линије брзе пруге између та два града, удаљена 120 километара, чиме је путовање скраћено на мање од пола сата.

Укупне инвестиције у урбану инфраструктуру тог подручја, у току наредних пет година, требало би да премаше суму од трилион долара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи