Још једно Сунце ће обасјавати Земљу

Најраније за годину дана, а најкасније за милион година, што и није тако много у животу једне звезде, Битлђуз, црвени суперџин у сазвежђу Орион ће експлодирати, што ће учинити да Земља неко време има два Сунца.

Земља би, колико крајем године, могла да добије још једно сунце, тврде аустралијски научници.

Наиме, то ће се десити када једна од најсјајнијих звезда на ноћном небу буде експлодирала.

Ова супернова могла би да нам приушти највећи „лајт шоу" од настанка Земље, а биће толико светла да ће се ноћ претворити у дан у трајању од једне до две седмице, наводе стручњаци.

Звезда по имену Битлђуз (Betelgeuse), у саставу сазвежђа Орион које је удаљено 640 светлосних година од Земље, је црвени див који нагло губи масу, што значи да ће ускоро експлодирати.

А када се то деси, сагореће тако јако да ће са Земље изгледати као да су на небу два Сунца, пише лондонски Дејли мејл.

Међутим, оно што није извесно је време експлозије. Звезданим речником, то ће бити у блиској будућности. Али то не значи да треба да пожурите и колико данас купите наочаре за сунце, наводи британски дневник.

Како је објаснио Бред Картер, професор физике на Универзитету Јужног Квинсленда, експлозија се може очекивати до 2012. године или у неком тренутку у наредних милион година! Могло би се рећи релативно брзо у животу једне звезде.

„Овој старој звезди понестаје горива у центру. Оно је одржава сјајном. Када јој понестане горива, звезди ће се десити колапс и то веома брзо", изјавио је професор за News.com.au.

„То је последњи трзај у животу звезде. После експлозије, светлост ће трајати пар недеља, а онда ће током наредних месеци бледети све док не нестане са видика", додао је Картер.

Када се догоди, Битлђуз супернова биће најдраматичнија, до сада виђена.

„Армагедон"

Интернет „бруји" од теорија које повезују супернову са смаком света 2012. године, који предвиђа мајански календар. Но, експерти тврде да, иако дође до велике експлозије, Битлђуз је толико далеко да нема начина да нашкоди Земљи.

„Када се звезда распрсне, прво што ћемо видети је киша честица званих нутрони. Они ће преплавити Земљу", каже др Картер.

„Бизарно је то што, иако ће супернова коју видимо осветлити ноћно небо, 99 одсто енергије коју ослободи је садржано у тим сићушним деловима који ће проћи кроз наша тела и кроз Земљу, наравно без икаквих последица", истиче професор са Универзитета Јужни Квинсленд.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи