До Марса и назад, али на Земљи

Чланови мисије „Марс-500“ припремају се да ускоро „слете“ на Црвену планету. После 234 дана пута, осећају се добро и нико не жели да се врати кући раније. Они су космонаути и чланови мисије симулираног лета који ће првим људима који буду кренули пут Марса олакшати „посао“.

Шесторица космонаута која учествују у експерименту симулирања лета на Марс, осећају се добро после 234 дана проведених у капсули без прозора у истраживачком центру у Москви.

Чланови пробне мисије, коју чине тројица Руса, по један Кинез, Француз и Италијан, сада су тек близу половине симулираног пута на Марс, за који је потребно 520 дана лета.

Чланови посаде једу само храну из конзерви, сличну оној која се добија на Међународној свемирској станици, а туширају се једном недељно.

Њихова мисија почела је у јуну 2010. године, а циљ је да се кроз експеримент помогне будућим мисијама које ће кренути пут Црвене планете.

Упркос бројним мисијама организованим за испитивање нашег „свемирског комшилука", ниједна није имала људску посаду. Научници, али и политичари најављују да ће први човек који ће корачати Марсом на пут кренути најраније 2030. године.  

Према речима директора пројекта Борис Марукова, за сада нико од чланова мисије није изразио жељу да одустане, иако то могу да учине у сваком тренутку.

„Они су и даље веома мотивисани, али постоји одређена доза умора, што је и природно", објаснио је Маруков.

Предвиђено је да чланови посаде обаве симулирано слетање на Марс 12. фебруара, после чега крећу на вишемесечни „пут кући". То ће бити и најтежи део мисије.

Експеримент под називом „Марс-500" заједнички спроводе московски Институт за медицину и биологију, Европска свемирска агенција и кинески Центар за обуку.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи