Припреме за долазак ванземаљаца

У случају да нашу планету посете ванземаљци, Земљани не би требало да их дочекају неспремни. Неопходно је основати тело попут националних министарстава за спољне послове, али са свемиром, тврде британски научници.

Група научника из Британског Краљевског друштва (БКД) заложила се за оснивање интернационалног тела за послове са ванземаљским цивилизацијама.

Незадовољни сарадњом светских влада, професор Џон Зарнецки и дoктор Мартин Доминик, у уводном делу документа који је припремио БКД, наводе да недостатак сарадње може да се надомести стварањем интернационалног оквира истинским глобалним напорима, којима ће руководити тело које има међународни политички легитимитет.

Стручњаци предлажу да Уједињене нације, које већ имају Комитет за мирнодопско коришћење свемира, оснују посебан комитет, који би био надлежан у случају да нас контактирају ванземаљци, нешто попут националних министарстава за спољне послове, али са свемиром.

Тај посао се не би смео схватити олако, јер онај ко се одлучи за контакт са ванземаљцима мора бити спреман на најгоре, сматрају потписници чланка, који је пренео британски лист Гардијан.

Свој став научници бране тезом да је еволуција ванземаљаца вероватно слична Дарвиновој, из чега закључују да „мали зелени" морају личити на нас бар када је реч о склоности ка насиљу и експлоатацији.

Научници у тексту изражавају и оправдану бојазан, па траже да се њихов предлог о припреми комуникације са ванземаљцима што пре уважи.

Иако је чланак прилично опсежан и разматра бројна питања, остало је нејасно ко би био квалификован за комуникацију са ванземаљцима.

Упркос Интернет друштвеним мрежама Фејсбук и Твитер, као и Скајпу и „ајподу" тешко да би било који човеков начин комуникације био применљив, навео је немачки државни радио Дојче веле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи