К'о права!

Физичке разлике између људи и андроида сведене су на минимум! Јапанци (а ко би други?) представили „Актроид-Ф“, жену робота која изгледа попут праве особе и чија моторика је достигла до сада највиши ниво.

Иако јапанске фирме готово сваког месеца избаце по неко ново високотехнолошко чудо, чини нам се да је компанија Кокоро (Kokoro Co. Ltd) представљањем жене-андроида у Токију под називом Актроид-Ф (Аctroid-F) надмашила све до сада.

Овај језиво суперреалистични андроид(ка) је одевен као медицинска сестра јер треба „да ради", односно седи у болници као „посматрач", задужен да мотри на пацијенте.

Хуманоид у пуној величини представља младу Јапанку и у седећем положају има 140 центиметара висине. Ходање није предвиђено... за сада.

Са својих 30 килограма тежине, робот је знатно лакши од досадашњих модела из актроид/џеминоид серија, пресвучен је силиконском кожом и дизајниран тако да пацијентима „улива осећај сигурности".

Има даљинску контролу и способност да опонаша изразе лица свог оператера, као и покрете тела.

За управљање се користе три камере - једна која снима робота и његово извршавање команди, тј. да ли опонаша оператера, друга која снима амбијент, односно интеракцију андроида са другим лицима у просторији, док трећа снима оператера и скида његове изразе лица.

Актроид-Ф и Џеминоид-Ф, чијом модификацијом је заправо настао Актроид-Ф, изузетно су реалистични андроиди, али ипак нису савршени.

Очекује се да за неколико година фирма Кокоро усаврши свој производ, побољша му механику лица и учини га мобилним, тако да може да хода и да се понаша самосталније.

Актроид-Ф је већ ушао у Гинисову књигу рекорда, као „први прави андроид".

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи