Шифровани хард дискови и осетљива документа – испливавају тајне са потонуле суперјахте

Смрт британског технолошког могула Мајка Линча, његове ћерке и сарадника у трагичном потонућу суперјахте код обале Сицилије пре око месец дана изазвала је огромну пажњу не само због несвакидашњег начина на који се инцидент одиграо већ и због низа чудних догађаја који су јој претходили. Сада се у целу причу укључују непропусни сефови са шифрованим хард дисковима и тајним документима.

Пре нешто више од месец дана 56 метара дугачка суперјахта милијардера Мајкла Линча изненада је потонула. Усидрена код обале Сицилије, где је се налазила након ноћи славља, на њу је изненада наишла пијавица, која је за само 16 минута потопила брод.

Линч, његова 18-годишња ћерка, адвокат и неколико других сарадника су остали заробљени у њој и удавили се.

Трагични инцидент одмах је изазвао бројне сумње због чудног тренутка у ком се одиграо. Линч је организовао крстарење луксузном јахтом како би прославио своју недавну победу и ослобађање од оптужби у дугогодишњем судском спору везаном за продају његове компаније „Аутономија“ америчком технолошком џину „Хјулит-Пакард“ за 11 милијарди долара.

Након више од десет година правне борбе, амерички суд га је – само два месеца пре трагичног инцидента код Сицилије – ослободио свих оптужби везаних за случај.

Међутим, заплет приче није ни изблиза ту окончан. Медији јављају да је јахта „Bayesian“ у себи имала уграђене непропусне сефове који чувају шифроване хард дискове и тајна документа.

Линч, наводно, није веровао „клауд“ службама и са собом је носио хард дискове где год би путовао. На њима се потенцијално налазе „веома осетљиви подаци повезани са неколико западних обавештајних служби“, пише Си-Ен-Ен.

Дарктрејс, МИ5 и прислушкивање

У прилог овоме се наводе и Линчове везе са високо позиционираним чиновницима бројних држава, због чега је био повезан са „британским, америчким и другим обавештајним службама кроз његове бројне компаније“.

Линч је био веома укључен у индустрију сајбер безбедности, која врло често сарађује са државним агенцијама, а у прошлости је био и саветник више британских премијера, укључујући Дејвида Камерона и Терезу Меј.

Основао је „Дарктрејс“, компанију специјализовану за развој система вештачке интелигенције задуженог за заштиту од сајбер криминала. Касније ју је за пет милијарди долара продао Орланду Браву, оснивачу и партнеру у чикашкој компанији „Тома Браво“.

„Дарктрејс“ је основао у Кембриџу заједно са Стивеном Хакстером, високопозиционираним чиновником у сајбербезбедносном тиму МИ5, који је постао и главни менаџер компаније. Хакстер је ангажовао Ендруа Франса, 30-годишњег ветерана Џи-Си-Ејч-Кјуа (GCHQ) – британске обавештајне и безбедносне службе.

Бивши шеф у МИ5 Џонатан Еванс такође је имао место у одбору „Дарктрејса“, заједно са Џимом Пенроузом, који је 17 година радио у Америчкој Националног безбедносној агенцији, преноси Политико.

Трка до сефова

Надлежни сада покушавају да дођу до сефова и заштите шта год се у њима налази. Италијанска полиција појачала је безбедност око места потонућа јахте и помно надгледа потонули брод.

Сазнања о хард дисковима и потенцијално осетљивим безбедносним подацима донела су нови заплет у и онако компликовану причу о трагичном инциденту код Сицилије.

Стивен Чемберлејн, Линчов пословни партнер који се заједно са њим бранио у деценијском судском спору, преминуо је на дана потонућа јахте.

Чемберлејна су ударила кола док је трчао 17. августа, а преминуо је од задобијених повреда два дана касније.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи