Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Izrael pokrenuo nove napade na ciljeve Huta u Jemenu - požar u luci Hodejda; u Bejrutu ubijen još jedan zvaničnik Hezbolaha

Sukob Izraela i Hamasa – 359. dan. Telo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji je poginuo u petak u izraelskom napadu na Bejrut, izvučeno je iz ruševina, rekli su medicinski i bezbednosni izvori za Rojters. U napadu na Bejrut ubijen još jedan komandant Hezbolaha Nabil Kauk, saopštio je IDF. Izraelska vojska izvela više od 10 vazdušnih udara na grad i luku Hodejda u Jemenu. U vazdušnom napadu na severoistočni Liban stradalo 17 osoba. Iran obećava dalju podršku u borbi protiv Izraela.

Израел покренуо нове нападе на циљеве Хута у Јемену - пожар у луци Ходејда; у Бејруту убијен још један званичник Хезболаха Израел покренуо нове нападе на циљеве Хута у Јемену - пожар у луци Ходејда; у Бејруту убијен још један званичник Хезболаха

Nakon što j Hezbolah potvrdio da je u izraelskim vazdušnim napadima na Bejrut ubijen njihov vođa Sajed Hasan Nasralah, koji je vodio grupu 32 godine, pažnja se pomerila na izbor njegovog naslednika.

Kao mogući novi lider Hezbolaha spominje se Hašem Safi el Din, Nasralahov rođak, kojeg je američki Stejt department 2017. godine proglasio teroristom.

Kao načelnik izvršnog veća, Hašem Safi el Din nadgleda političke poslove Hezbolaha i takođe je u Savetu za džihad, koji upravlja vojnim operacijama grupe.

Njegov sin je oženjen ćerkom bivšeg komandanta iranskih snaga Kuds, Kasema Sulejmanija, koji je ubijen 2020. u napadu američkih dronova u Bagdadu.

Jemenski Huti i Hamas, izrazili su žaljenje zbog smrti vođe Hezbolaha i poručili da će nastaviti da pružaju podršku toj grupi.

Oglasio se i iranski verski lider ajatolah Ali Hamnei i poručio da su sve snage otpora na Bliskom istoku na strani Hezbolaha. On je posle vesti o likvidaciji Nasralaha prebačen na bezbedno mesto.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, sa druge strane, poručio je da Izrael neće "stati dok Hezbolah ne bude uništen".

Za to vreme, Izraelska vojska izvela je novi talas vazdušnih udara na južna predgrađa Bejruta nakon napada na komandni centar pokreta Hezbolah. Poginuo je iranski general Abas Nilforušan i visoki član "obaveštajne mreže" Hezbolaha Hasan Halil Jasin.

Huti i Hezbolah su u znak odmazde ispalili oko 90 raketa na centralni Izrael.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je ubistvo lidera libanske grupe Hezbolaha Hasana Nasralaha "mera pravde za njegove mnogobrojne žrtve" i da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od Irana, države koja podržava grupu. 

Istovremeno, Izraelska vojska nastavlja sa akcijama u Pojasu Gaze. U poslednja 24 časa ubijena su 52 Palestinca, od 7. oktobra 41.586.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи