Читај ми!

"Beneton" testira radnike

Počinje testiranje 135 radnika koji će raditi u proizvodnji u firmi "Beneton" u Nišu. Prednost imaju nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, a izabrani radnici stručno će se osposobljavati u Rumuniji.

Četiri korporacijske firme "Benetona" u Nišu, koje će poslovati u Srbiji, počinju testiranje 135 radnika koji će raditi u proizvodnji.

Prednost imaju nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, a izabrani radnici stručno će se osposobljavati u Rumuniji.

Oko 400 nezaposlenih Nišlija, narednih dana će proći testiranje za rad u korporacijskim firmama "Benetona". Nataša Savić koja je bez posla 16 godina, jedna je od njih.

"Imam dve i po godine radnog staža i volela bih da počnem da radim, da ne bih bila više na teretu roditeljima", kaže Nataša Savić.

Iako Niš ima 2.600 iskusnih tekstilaca bez posla, novi poslodavci, koji će raditi u krugu niške fabrike, tražili su da budući radnici budu bez iskustva.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu Biserka Tošović rekla je da su njihovi uslovi bili da to budu žene mlađe do 35 godina, da imaju od prvog do četvrtog stepena stručne spreme, bez obzira na profil.

Devedesetčetiri nekadašnja radnika "Niteksa" koja su odlučila da posao nastave u "Benetonu", poput Živke Petrović, ni posle dva meseca nemaju rezultate testiranja.

U nedoumici su i oni koji čekaju socijalni program, kao i radnici koji imaju uslova za penziju.

"Za nas bi bilo rešenje da nam se nađe posao, mi koji smo se prijavili da ostanemo da radimo. Prijavili smo se, jer nemamo drugog izbora. Šta ja da radim, da uzmem 6.600 evra, šta je to za mene, ništa? Šta sa tim dalje?", pita se Živka Petrović radnica "Niteksa".

U Nišu je bez posla 36.000 ljudi. Nacionalna služba za zapošljavanje od početka godine je stranim kompanijama na razgovor uputila 4.000 nezaposlenih, od kojih je trećina dobila posao. Najviše radnih mesta, osim u "Benetonu", ima u Industrijskoj zoni grada u južnokorejskim kompanijama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи