Читај ми!

MMF prihvata veći deficit?

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao za RTS da bi MMF mogao da prihvati nešto veći iznos deficita budžeta Srbije za ovu godinu. Objektivni razlozi za povećanje budžetskog deficita su visoka inflacija, slabiji prihodi budžeta u drugoj polovini godine i novi talas ekonomske krize, rekao Vučković.

Još pet dana ostalo je do završetka pregovora sa delegacijom MMF-a o sklapanju novog aranžmana iz predostrožnosti vrednog milijardu evra. Delagacija se sastala sa vodećim srpskim zvaničnicima, koji su saopštili da treba štedeti.

"Upravo zbog toga što prihodi postaju slabiji od polovine ove godine potrebno je da na rashodnoj strani napravimo manjak, tj. da uštedimo kako bi budžetski deficit bio u granicama koje su planirane decembra prošle godine", rekao je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Vučković kaže da se ne postavlja pitanje da li su uštede potrebne, jer su one, kako kaže, zaista neophodne.

"Ukoliko ne dođe do prilagođavanja rashodne strane budžeta, imaćemo veću budžetsku rupu nego što smo mislili krajem prošle godine", rekao je Vučković.

Prema njegovim rečima, najvažnije pitanje u pregovorima sa MMF-om su uštede i Vlada i Ministarstvo finansija moraju da daju ozbiljan i kredibilan plan tih ušteda.

Prostora u racionalnijem ponašanju države ima u stavkama državnih nabavki, kupovine robe i plaćanje usluga, smatra Vučković.

"Moguće je i na svim ostalim stavkama na kojima država troši napraviti određene uštede i doći do jednog ne tako malog iznosa za prilagođavanje budžetskog deficita", ističe član Fisklanog saveta.

Prema nekim informacijama, naša Vlada zatražiće povećanje minusa u kasi sa 120 na 130 milijardi dinara za ovu godinu.

Vučković kaže da postoje rizici da deficit bude veći od 120 milijardi koliko je planirano i da je za sada nabolje rešenje i prva opcija, za koju se svi zalažu, svođenje deficita na planiranu veličinu.

"Ukoliko se ovih nekoliko dana do kraja pregovora bude procenilo da je to teško izvodljivo, da su potrebna velika odricanja i uštede koje nije moguće ostvriti, postoji verovatnoća i da MMF pristane na nešto veći iznos deficita, ali to ne bi mogao da bude znatno veći iznos deficita i da mi sticajem okolnosti praktično probijemo tu granicu od 120 milijardi", kaže Vučković.

Vučković je rekao da su objektivni razlozi za povećanje budžetskog deficita visoka inflacija, slabiji prihodi budžeta u drugoj polovini godine i novi talas svetske ekonomske krize.

Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 31. avgusta i razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije o aranžamanu iz predostrožnosti i realizaciji ovogodišnjeg budžeta i pripremama budžeta za 2012. godinu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи