Pala cena nafte

Cena barela nafte na berzi u Njujorku opala je pet dolara, sa 70 na 65. Pojeftinjenje se objašnjava lošim stanjem na berzi zbog uticaja budžetske krize u zemljama koje koriste evro.

Sirova nafta je na berzi u Njujorku opala sa 70 na 65 dolara za barel, usled toga što su protesti u Grčkoj ponovo na tržištu pobudili strahovanja u vezi evropske dužničke krize.

Zabrinuti zbog uticaja finansijske krize na evropsku tražnju za naftom, investitori strahuju da je na pomolu novi talas svetske ekonomske krize. Na robnoj berzi u Njujorku cena barela crnog zlata bila je u jednom trenutku najniža od kraja jula prošle godine da bi potom neznatno skočila.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u junu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 57 centi na 69,30 dolara za barel, nakon što je juče u jednom trenutku tokom trgovanja oslabila na najniži iznos od septembra od 67,90 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Istovremeno je evropska "brent" nafta za terminsku isporuku u julu na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 81 cent na 72,88 dolara za barel.

Najvažnija energetska sirovina je do danas značajno izgubila na ceni u odnosu na 87 dolara za barel sa početka meseca, usled toga što je dužnička kriza u Evropi izazvala slabljenje evra i preti da ugrozi privredni rast tog regiona.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи