уторак, 25.09.2012, 07:30 -> 10:14
Slatka berba, dobro vino
Mraz i suša umanjili rod grožđa za 30 do 40 odsto. Ipak, šećera ima dosta, pa će ovogodišnja berba dati kvalitetna vina, kažu stručnjaci. I pored preporuke, gotovo je izvesno da negotinski vinogradi naredne godine neće biti pod sistemima za navodnjavanje, jer proizvođači nemaju para.
Zbog visokih temperatura berba grožđa je u mnogim vinogradima završena i to čak 20-ak dana ranije nego što je uobičajeno. Ni najstariji stanovnici Negotinske krajine ne pamte da su do sredine septembra gotovo svi vinogradi u njihovom kraju bili obrani.
Na lozi su ostale još samo kasnije sorte, ali će i to grožđe, umesto u oktobru, biti obrano u narednih nekoliko dana.
Vinogradar Nikola Mladenović kaže da ima određene štete od prejakog sunca koja se ogleda u isušenim bobicama i bobicama koje nisu oplođene.
U ovom trenutku najveća briga je - kako sačuvati vinograde, ukoliko se ovakve vremenske prilike nastave.
"Nemamo te probleme sa sortimentom da bismo morali drastično da ga menjamo što se tiče suše, već je potrebno više uticati na svest o potrebi navodnjavanja", kaže Dejan Stefanović iz Poljoprivredne stručne službe u Negotinu.
I pored preporuke stručnjaka, gotovo je izvesno da negotinski vinogradi naredne godine neće biti pod sistemima za navodnjavanje, jer proizvođači nemaju za to potrebni novac.
Izuzetno hladna zima i tropske temperature tokom leta umanjile su rod grožđa u proseku za 30-40 odsto. Ipak, kvalitet je dobar. Šećera ima dosta, pa će ovogodišnja berba dati kvalitetna vina, kažu stručnjaci.
"Kad se pogleda ovogodišnje vino primećuje se da je jako gusto, samom degustacijom, mirisa i ukusa primećuje se da je vino jako kvalitetno", kaže Zoran Stevanović, vinogradar. To će, kako kaže, značiti da će od odležavanja do flaširanja, vino biti vrhunsko.
Napraviti vino mnogo je lakše nego prodati ga. Potrebna je reklama, koja nije jeftina.
"Podržali smo ih u nekoj promotivnoj kampanji na teritoriji cele Srbije, da li kroz izradu propagandnog materijala, da li je nastup na sajmovima, da li je izrada etiketa, brošura, izrada veb sajta", kaže Nikica Marinković iz nemačke organizacije GIZ.
Udruženje negotinskih vinara dobilo je i pokretnu laboratoriju za analizu vina, što će im pomoći da poboljšaju kvalitet. Ideja je i da ponude vino sa geografskim poreklom, od autohtonih sorti, koje potrošači nemaju prilike svuda da probaju.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар