недеља, 17. сеп 2017, 17:35
Modernistička srpska kuhinja
Mnogo je grana nauke o kuvanju i sve one proučavaju različite aspekte bezbednosti hrane, mikrobilogije, hemije, fizike i tehnike čuvanja hrane. Molekularna gastronomija je pravac nauke o kuvanju koji istražuje fizičke i hemijske transformacije sastojaka jela tokom pripreme, odnosno kuvanja. Koncept se rukovodi osnovnim principima dobrog kuvarstva, a oni su socijalni, umetnički i tehnički. Molekularno kuvanje predstavlja spremanje hrane uz korišćenje modernih alata. Molekularna kuhinja je moderan pristup kuvarskim tehnikama koje uključuju mnoge tehničke inovacije i naučne discipline.
Po uzoru na svetske trendove, u Srbiji odnedavno Dejan Maksimović i Vanja Puškar, kuvari Chefs Club-a Beograd, i Luka Mihajlović, istraživač saradnik sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, razvijaju pravac modernističke srpske kuhinje posvećen unapređenju jela koja se tradicionalno nalaze na našim trpezama.
Gledaoci emisije imaće priliku da vide tehnike, pripremu i naučno objašnjenje svakog postupka tokom pripreme jednog modernističkog srpskog jelovnika na kome se danas nalaze kapučino od jagnjetine, kavijar od cvekle, dimljeni biftek i rasformirana tufahija.
Autor emisije: Milica Momčilović
repriza, 18. septembar u 01:35 i 09:35
Коментари