недеља, 24. дец 2017, 13:00
Put svile
Božićna trpeza Mediterana
Na Korzici se za Božić sprema palenta od kestenovog brašna, rikote i pančete, u pokrajini Emilija-Romanja kuva se bollito misto, mešavina različitih vrsta mesa, iznutrica i živine, a u Kampanji minestra maritata, "bračna supa" od kopuna, sa ljutim biberom i cikorijom. Baskijci za ovaj praznik rado jedu dinstanu piletinu escabeche de pollo navidad, na Azorima se punjena kokoš sprema po receptu galinha de natal recheada, dok se u Evronu u Trakiji baklava pravi od susama.
Sve ove đakonije samo su delić božićne trpeze Mediterana, kojoj smo posvetili današnji Put svile. Načine na koji se u različitim krajevima ovog podneblja uz bogato postavljen sto proslavlja Božić, otrkivamo u muzičkom društvu grupa Barbara Furtuna, Rassegna, Voce di Corsica, harfiste Rodriga Romanija, gitariste Kustodia Kastela i slepe dive lisabonskih ulica Dona Rose.
Autor emisije je Ivana Komadina.
Коментари