РТС :: Спорт https://rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://rts.rs/sport/rss.html Бразилац Монтеиро зауставио Циципаса у другом колу мастерса у Мадриду https://rts.rs/sport/tenis/5427268/monteiro-cicipas-masters-madrid-drugo-kolo.html Бразилски тенисер Тијаго Монтеиро елиминисао је Грка Стефаноса Циципаса у другом колу мастерса у Мадриду, пошто га је победио са 2:0 у сетовима (6:4, 6:4). Стефанос Циципас је одлично започео сезону на шљаци - освојио је мастерс у Монте Карлу и играо финале турнира у Барселони, али је у Мадриду неочекивано заустављен већ у другом колу, пошто је након сат и 37 минута тениса изгубио од Тијага Монтеира.

Бразилац, тренутно 118. на АТП листи, који је претходно у Мадриду савладао и Душана Лајовића, није фаворизованом Циципасу дозволио да му узме брејк, а у оба сета је направио по један, што је било довољно за тријумф.

Монтеиро ће у наредној рунди играти против Чеха Јиржија Лехечке који је у другом колу мастерса у Мадриду победио српског тенисера Хамада Међедовића.

 

]]>
Sat, 27 Apr 2024 13:35:37 +0200 Тенис https://rts.rs/sport/tenis/5427268/monteiro-cicipas-masters-madrid-drugo-kolo.html
Међедовић испао у другом колу мастерса у Мадриду https://rts.rs/sport/tenis/5427252/medjedovic-ispao-drugo-kolo-masters-madrid.html Српски тенисер Хамад Међедовић поражен је од Чеха Јиржија Лехечке резултатом 2:0, по сетовима 7:5 и 6:4 у другом колу мастерса у Мадриду. Меч је трајао 90 минута.

Међедовић је одлично ушао у меч и без већих проблема освајао гемове на свој сервис против фаворизованог ривала који је био слободан у првом колу.

Чех је такође добро сервирао, све до десетог гема, када је Међедовић имао велику шансу да меч учини много занимљивијим.

Пропустио је српски тенисер тада две сет лопте, Лехечка се извукао из незавидне позиције и одмах у наредном гему направио брејк који је потврдио и освојио први сет.

Видан је био Међедовићев психолошки пад након пропуштене прилике, што је Чех искористио и одмах у првом гему другог сета одузео сервис ривалу.

До краја је без већих проблема рутинским освајањем гемова на свој сервис одржао предност и дошао до своје прве победе над Међедовићем у другом међусобном сусрету.

Лехечку у трећем колу очекује дуел са Бразилцем Тијагом Монтеиром који је претходно елиминисао Душана Лајовића и Стефаноса Циципаса.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 13:25:49 +0200 Тенис https://rts.rs/sport/tenis/5427252/medjedovic-ispao-drugo-kolo-masters-madrid.html
Грчка предала олимпијски пламен организаторима Игара у Паризу https://rts.rs/sport/ostali-sportovi/5427240/grcka-predala-olimpijski-plamen-organizatorima-igara-pariz-2024.html Пламен Олимпијских игара у Паризу званично је уручен француским организаторима на стадиону где су одржане прве модерне Олимпијске игре у Атини 1896. године. Олимпијски пламен је преко ноћи био у амбасади Француске, а данас креће из атинске луке Пиреј на француском једрењаку који је изграђен у години када су одржане прве модерне игре у Атини.

Олимпијски пламен треба да стигне у Марсеј 8. маја, пре него што ће штафетно проћи кроз Француску пре церемоније отварања Игара у Паризу.

Пламен је запаљен 16. априла у Олимпији у јужној Грчкој, где су се древне игре одржавале више од 1.000 година, од око 776. пре нове ере до 393. године нове ере.       

Са античког стадиона у Олимпији бакља је пренета штафетно рутом од 5.000 километара кроз Грчку.

Олимпијске игре у Паризу биће одржане од 26. јула до 11. августа.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 12:19:48 +0200 Остали спортови https://rts.rs/sport/ostali-sportovi/5427240/grcka-predala-olimpijski-plamen-organizatorima-igara-pariz-2024.html
Дуљај: Партизан је изнад свих нас, нису ме пољуљали наручени текстови https://rts.rs/sport/fudbal/5427231/duljaj-partizan-iznad-svih-naruceni-tekstovi.html Тренер фудбалера Партизана Игор Дуљај изјавио је да је за њега тај клуб изнад свега и додао да га нису пољуљали, како је рекао, наручени текстови о његовој наводној смени на крају сезоне. Партизан у недељу од 19.30 дочекује ТСЦ у мечу другог кола плеј-офа Суперлиге Србије.

"Партизан је изнад свих нас, ја сам ту један мали део историје и ништа више. Увек имате неке мало наручене текстове, чак и они који нису наручени, није ме пољуљало", рекао је Дуљај на конференцији за медије.

Додао је да ради свој посао најбоље што може.

"Клуб увек може да нађе било које решење, најважније је да екипа буде сконцентрисана на оно што нас очекује јер је огроман улог, јер ће већина играча у следећој сезони, уколико све буде како треба, да се такмичи за позицију која води у Европу", рекао је Дуљај.

Дуљај је упитан и да ли је разговарао са људима у клубу о својој судбини.

"Знам само да ме је генерални директор Милош Вазура позвао, рекао је Игоре све што је изашло у новинама није истина, рекао сам да не читам, чак и да се тражи тренер, то је легитимно право, немам проблем с тим. Партизан је био, јесте и биће, тако да што се тога тиче, нема никаквих проблема, можда може да утиче на екипу, увек је лакше кад играчи знају да ли имају или немају тренера за следећу сезону", додао је Дуљај.

На крају је говорио и о томе како тренутна ситуација утиче на играче.

"Ја сам био искрен са њима, да морају да мисле на себе, да мисле на себе и на клуб. Нисам осетио да је нешто на тренингу, да је то неки проблем. Не читам штампу, знам ко сам и шта сам, тако да... Постоје људи који не би волели да ме виде овде", закључио је Дуљај.

Партизан се тренутно налази на другој позицији на табели са десет бодова мање од првопласиране Црвене звезде.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 11:55:39 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5427231/duljaj-partizan-iznad-svih-naruceni-tekstovi.html
Директор Чикашког маратона за РТС: Организација трке је веома захтевна, надам се да ћу видети нешто ново у Београду https://rts.rs/sport/atletika/5427207/direktor-cikaski-maraton-rts-organizacija-trka-.html Директор Чикашког маратона Мајк Ниши био је гост Јутарњег програма РТС-а где је причао о захтевности организације једног великог такмичења, као и праксама и идејама које се годинама деле са другим организаторима. Ниши ће бити гост Београдског маратона ком ће присуствовати први пут, иако је претходно већ боравио у Београду. 

"Допутовао сам у четвртак и ово ми је други пут да се налазим у Београду. Први пут сам дошао 2013. године, али сам се кратко задржао и нисам имао прилике да се упознам са градом, за шта ће овога пута бити више простора", рекао је Ниши.

Осврнуо се и на "Програм сестринских градова" који умногоме помаже организаторима маратона широм света.

"Програм сестринских градова започели смо 2005. године како бисмо могли да се повежемо са градовима попут Београда и другим маратонима. На тај начин имамо прилику да размењујемо идеје и праксе како бисмо унапредили наш спорт и помогли једни другима", додао је Ниши.

Говорио је и о проблемима са којима се такмичари суочавају у Чикагу, али и о предностима "ветровитог града".

"Такмичари се највише жале на раздаљину, с обзиром на то да је трка јако дуга. Добра ствар је што имамо веома леп парк у ком можемо организовати трку. Поносни смо и на то што је трка веома добро организована и приступачна такмичарима", изјавио је директор Чикашког маратона.

Према његовим речима, припреме за маратон трају веома дуго и изискују сарадњу великог броја људи и организација.

"У данашње време припреме трају много дуже него некада. Почињу и по годину дана пре трке и потребна нам је велика помоћ и сарадња других агенција и служби како бисмо имали прилику да организујемо тако велики догађај", рекао је Ниши.

За крај је навео да се нада да ће научити нешто ново, што би касније могао да искористи приликом организације маратона у Чигаку.

"Нећу учествовати у трци, али ћу бити тамо и навијаћу за све учеснике, али и волонтере. Увек волим да видим нешто ново и да то искористим и поделим са нашим тимом како бисмо унапредили наш догађај", закључио је Ниши.

Београдски маратон ће по 37. пут бити одржан у недељу 28. априла.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 09:39:18 +0200 Атлетика https://rts.rs/sport/atletika/5427207/direktor-cikaski-maraton-rts-organizacija-trka-.html
Минесота на корак од друге рунде - Финикс поражен и на домаћем терену https://rts.rs/sport/kosarka/5427169/minesota-korak-druga-runda-finiks-poraz-domaci-teren-nba.html Кошаркаши Минесота тимбервулвса надиграли су Финикс сансе резултатом 126:109 у трећем мечу прве рунде НБА плеј-офа. Тимбервулвси су након две рутинске победе у прва меча дошли до још једног убедљивог тријумфа и имаће прилику да се без пораза пласирају у другу рунду.

Прво полувреме било је поприлично изједначено и завршено је предношћу гостију од само шест поена.

Међутим, Минесота је у трећој четвртини заиграла бољу одбрану и уз одличну тимску кошарку успела да сломи отпор Санса чија се сезона ближи разочаравајућем крају.

У последњој деоници домаћи тим није успео да значајније смањи разлику и учини меч занимљивијим, те ће у следећем сусрету морати да победи како би одржао шансу за потенцијални преокрет.

Минесоту је до треће победе предводио Ентони Едвардс са 36 поена. Руди Гобер додао је 19 поена и 14 скокова, док је Карл-Ентони Таунс убацио 18 поена и ухватио 13 скокова.

Најефикаснији у тиму Финикса био је Бредли Бил са 28 поена, док је Кевин Дурент постигао 25 поена.

Наредни меч игра се у ноћи између недеље и понедељка у 3.30 по средњоевропском времену.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 11:58:35 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5427169/minesota-korak-druga-runda-finiks-poraz-domaci-teren-nba.html
Олга Даниловић заустављена у другом колу у Мадриду https://rts.rs/sport/tenis/5427163/olga-danilovic-drugo-kolo-madrid-vta.html Српска тенисерка Олга Даниловић заустављена је у другом колу ВТА турнира у Мадриду, пошто је после велике борбе поражена од Американке Данијел Колинс са 2:1, по сетовима 4:6, 6:4, 7:6 (10:8). Меч је трајао два сата и 44 минута.

Наредна противница Американки биће Румунка Жаклин Кристијан, која је елиминисала Чехињу Барбору Крејчикову са 2:1, по сетовима 2:6, 6:0, 6:2.

Турнир у Мадриду се игра за наградни фонд од 7.679.965 евра.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 06:37:19 +0200 Тенис https://rts.rs/sport/tenis/5427163/olga-danilovic-drugo-kolo-madrid-vta.html
Халибуртон донео победу Индијани против Милвокија и покварио Мидлтонову партију сезоне https://rts.rs/sport/kosarka/5427161/haliburton-pobeda-indijana-milvoki-midlton-partija-sezona-nba.html Кошаркаши Индијана пејсерса победили су Милвоки баксе након продужетка резултатом 121:118 у трећем мечу прве рунде НБА плеј-офа. Након пораза у првом мечу, Индијана је одиграла две веома добре утакмице у којима је успела да дође до победа и боље позиције пред наставак серије.

Веома узбудљив дуел одигран је у Индијанаполису где је домаћа екипа одличном тимском кошарком покварила сјајну партију Криса Мидлтона.

Бакси су и овај сусрет одиграли без најбољег играча екипе Јаниса Адетокумба који се још увек није опоравио од повреде и питање је да ли ће бити у стању да помогне својој екипи до краја серије.

Индијана је након доброг отварања утакмице имала предност током већег дела меча, али се Бакси предвођени Мидлтоном нису предавали и успели су да сустигну предност ривала у последњој деоници.

Имали су домаћи три поена предности на шест секунди до краја, али је Мидлтон погодио тешку тројку и одвео меч у продужетак.

Тамо је некадашњи амерички репрезентативац погодио још једну тројку за изједначење на шест секунди пре краја, али је Тајриз Халибуртон флоутером уз фаул у наредном нападу донео победу Индијани.

Мидлтон је меч завршио са 42 поена и десет скокова, док је Демијан Лилард убацио 28 поена.

Са друге стране, Халибуртон је остварио трипл-дабл са 18 поена, десет скокова и 16 асистенција, док је најефикаснији у редовима Пејсерса био Мајлс Тарнер са 29 поена.

Наредни меч игра се у ноћи између недеље и понедељка са почетком у 1.00 по средњоевропском времену.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 06:28:40 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5427161/haliburton-pobeda-indijana-milvoki-midlton-partija-sezona-nba.html
Дончић и Ирвинг прејаки за Клиперсе - Далас рутински до преокрета https://rts.rs/sport/kosarka/5427160/doncic-irving-klipers-dalas-rutinski-preokret.html Кошаркаши Далас маверикса савладали су Лос Анђелес клиперсе резултатом 101:90 у трећем мечу прве рунде НБА плеј-офа. Далас је рутинском победом у првом мечу серије одиграном на домаћем терену преокренуо укупан резултат и сада води са 2:1 пред нови дуел у Тексасу.

Пресудна је била друга четвртина у којој су Маверикси били бољи са 18 разлике, направивши предност коју су одржавали до краја меча.

Покушавали су изабраници Тајрона Луа да сусрет учине занимљивијим до краја, али у својим редовима нису имали ниједног расположеног играча који би повукао тим ка преокрету.

Са друге стране су предњачили Кајри Ирвинг и Лука Дончић који је упркос лошој шутерској партији (7/25) био на асистенцију далеко од новог трипл-дабла.

Словенац је уписао 22 поена, десет скокова и девет асистенција и уз Ирвинга који је забележио 21 поен предводио је свој тим до новог тријумфа у серији.

Најефикаснији у тиму Клиперса били су Џејмс Харден и Норман Пауел са по 21 постигнутим поеном, а фалио је допринос Пола Џорџа и Каваја Ленарда који су заједно постигли само 16 поена.

Наредни меч игра се у недељу од 21.30 по средњоевропском времену и Далас ће имати прилику да дође на само једну победу далеко од проласка даље.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 06:29:31 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5427160/doncic-irving-klipers-dalas-rutinski-preokret.html
Паркер незаустављив против Олимпијакоса, Барселона стигла до изједначења https://rts.rs/sport/kosarka/5427159/parker-nezaustavljiv-protiv-olimpijakosa-barselona-stigla-do-izjednacenja.html Кошаркаши Барселоне савладали су Олимпијакос77:69 у другом дуелу плеј-офа Евролиге, изједначивши на 1-1 у победама. Џабари Паркер је показао зашто је једно од најзвучнијих НБА појачања у претходних неколико година.

Барселона је одржавала предност готово током целог меча уз повремене падове за минималну предност Олимпијакоса.

Домаћини су одлично започели меч, стигавши до максималних 13 поена разлике на крају прве деонице, 27:14. Олимпијакос је стегао одбрану, примивши 16, па 17 поена у наредна два периода. Барса је успела да заврши трећи период са предношћу 60:57.

Домаћини су у право време пронашли шут за дистанце, убацивши четири од укупно девет тројки у четвртој деоници. Дистанца у финишу је била безбедна по Каталонце.

Џабари Паркер је завршио дуел као најефикаснији играч на обе стране са 24 поена уз шут из игре 10/16. Најближи му је од саиграча био Вили Ернангомез са 11 поена.

Алек Питерс је био најефикаснији код Олимпијакоса са 20 поена.

Никола Калинић је за 22 минута на паркету уписао пет поена, три скока и једну асистенцију за Барселону. На другој страни, Филип Петрушев је после повреде у претходном дуелу одиграо 20 минута и уписао шест поена, док се Никола Милутинов није уписао у стрелце за седам минута на паркету.

Наредни дуел се игра 1. маја у Пиреју.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 23:04:27 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5427159/parker-nezaustavljiv-protiv-olimpijakosa-barselona-stigla-do-izjednacenja.html
Чукарички декласирао тим Младости после преокрета https://rts.rs/sport/fudbal/5427139/cukaricki-deklasirao-tim-mladosti-posle-preokreta.html Фудбалери Чукаричког надиграли су Младост са 4:1 у утакмици 32. колу плеј-оф групе Суперлиге Србије. После преокрета – 4:1 (2:1). До победе на свом терену су дошли после преокрета јер су гости повели већ на самом почетку меча. Већ у 17. минуту мећа на Бановом брду гости су приредили својеврсно изненађење и повели са 1:0 поготком Донимани Јакуба Силуеа.

Брђани се ипак нису предавали, па су после неколико сјајних прилика и погођене пречке у 26. минуту дошли до изједначења поготком Ковача у 31. минуту.

Свега десетак минута касније Виницијус Мело сјајним шутом доноси преокрет и вођство Чукаричког са 2:1 са колико се отишло на полувреме.

Брђани и у наставку повећавају притисак а Мело успева и други пут да затресе мрежу у 49. минуту за 3:1 да би коначних 4:1 поставио Виктор Роган у судијској надокнади времена.

Чукарички тренутно има 51 бод и са петог места има велике шансе у трци ка Европи, док је Младост седма са осам бодова мање.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 21:42:54 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5427139/cukaricki-deklasirao-tim-mladosti-posle-preokreta.html
Монаку припала "клацкалица" са Фенербахчеом, Лојд преломио дуел https://rts.rs/sport/kosarka/5427129/monaku-pripala-klackalica-sa-fenerbahceom-lojd-prelomio-duel.html Кошаркаши Монака победом над Фенербахчеом 93:88 су изједначили плеј-оф серију Евролиге на 1-1. Распуцани домаћини кренули су силовито са девет везаних поена на самом старту, стигавши до максималних 16 поена већ у осмом минуту (27:11).

После примљених 31 поена у првој деоници, изабраници Шарунаса Јасикевичијуса су стекли одбрану са врхунцем у трећој деоници током које су примили тек 11 поена. После 30 минута је Фенер имао предност 74:65. У наставку крећу велики проблеми у нападу за госте са тек једним кошем из игре и укупно пет поена за осам минута. Играчи Монака су у том интервалу убацили 19 поена.

Следи изузетно незвесна завршница са сменама вођства. Пресудила је храброст Џордана Лојда, који је погодио тројку за 93:88 на седам секунди до краја. 

Донатас Мотејунас је био најефикаснији у саставу Саше Обрадовића са 18 поена. Лојд је забележио 15, а Ели Окобо 13 поена. Прва звезда тима Мајк Џејмс није био на свом поентерском нивоу са осам поена, али је допринео кроз седам скокова и седам асистенција.

Тајлер Дорси са 25 поена и Скоти Вилбекин са 23 поена били су далеко најрасположенији код тима из Истанбула.

Наредни дуел је у среду 1. маја од 19.45 часова у Истанбулу.

 

]]>
Fri, 26 Apr 2024 21:29:19 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5427129/monaku-pripala-klackalica-sa-fenerbahceom-lojd-prelomio-duel.html
Некадашњи кошаркаш Рубен Даглас преминуо у 45. години https://rts.rs/sport/kosarka/5427130/nekadasnji-kosarkas-ruben-daglas-preminuo-u-45-godini.html Познати кошаркаш бројних европских клубова Рубен Даглас преминуо је у 45. години, извештавају бројни кошаркашки портали и медији. Американац пореклом из Панаме је освојио неколико тритула са европским клубовима и оставио врло дубок траг у европској кошарци. Рубен Даглас је поникао на Аризони и Њу Мексику, али није драфтован 2003. године и одлучио је да се окуша у Европи. Прво је стигао у Паниониос, па у Италију где је носио дрес Болоње у Евролиги.

Са њом је 2005. године освојио "Скудето" и био један од главних протагониста великог успеха.

Потом је прешао у Динамо из Москве са којим је 2006. године славио у УЛЕБ купу (Еврокуп).Тада је Русе одвео до своје прве титуле, победивши на том путу и Црвену звезду у четвртфиналу, а истовремено је био и МВП финала против Ариса.

Након успешне сезоне када је доминирао у УЛЕБ купу, потписао је за Валенсију у којој је играо од 2006. до 2009. године. Играо је још у Лотоматици, Кахасолу и Беледијеспору, а играчку каријеру завршио је 2012. године.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 21:12:57 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5427130/nekadasnji-kosarkas-ruben-daglas-preminuo-u-45-godini.html
Звезда првак Србије после осам година, Партизан пао у "мајсторици" https://rts.rs/sport/odbojka/5427118/zvezda-prvak-srbije-posle-osam-godina-partizan-pao-u-majstorici.html Одбојкаши Црвене звезде постали су прваци Србије победом над Партизаном 3:0 (25:23, 25:18, 25:18) за 3-2 у финалној серији плеј-офа. Прави одбојкашки спектакл на Бањици, онакав какав "мајсторица" "вечитих" ривала у борби за титулу и заслужује. Партизан је пружио велику борбу, али је остао без епохалног преокрета после 2-0 заостатка у серији. Звезда ношена крцатим трибинама својих навијача показала квалитет. 

Први сет је био и најнеизвеснији. Играчи на обе стране су били пуни енергије, наелектрисани и концентрисани. После честих смена у предности, црвено-бели домаћини су успели да дођу до две сет-лопте и грешком у сервису ривала стекну почетну предност.

Као да је та избегла прилика да се освоји први сет обесхрабрила Партизан, па изабраници Бојана Јањића нису били конкурентни у наставку. Други сет је завршен 25:18 за Звезду. 

Звезда је успела да одбије регруписани Партизан средином трећег сета и стекне довољну дистанцу за последњи корак до титуле.

Црвено-бели су прекинули пост без титуле дух осам година, дошли до 13. титуле и уједно су свргли Партизан са трона. 

]]>
Fri, 26 Apr 2024 20:45:01 +0200 Одбојка https://rts.rs/sport/odbojka/5427118/zvezda-prvak-srbije-posle-osam-godina-partizan-pao-u-majstorici.html
Вождовац и Спартак поделили бодове без голова https://rts.rs/sport/fudbal/5427117/vozdovac-i-spartak-podelili-bodove-bez-golova.html Фудбалери Вождовца и Спартака одиграли су нерешено 0:0 у утакмици 32. кола плеј-аут групе Суперлиге Србије играној у Београду на врху Тржног центра Стадион. У врло равноправној игри тимова Београђана и Суботичана домаћини су за нијансу имали већу иницијативу и пар шанси више за погодак али нису успели да затресу мрежу гостију.

Најизгледнију прилику Вождовчани су имали средином другог полувремена када је Матија Митровић сјајним ударцем успео да савлада Спартаковог голмана Александра Вулића али је погодио десну стативу, па је меч завршен без голова.

Спартак је сада на првом месту плеј-аут групе и има 38 бодова, а Вождовац се са четири мање налази на 13. позицији, тик изнад зоне баража.

Обе екипе наредне утакмице играће у среду, првог маја. На Градском стадиону у Суботици гостоваће панчевачки Железничар, а фудбалери Вождовца изаћи ће на мегдан Радничком у Нишу.

Распоред утакмица плеј-аута Суперлиге Србије:

Петак:
Вождовац - Спартак 0:0

Субота:
Радник - Нови Пазар

Јавор - ИМТ

Железничар Панчево - Раднички Ниш

Табела плеј-аута:
9. Спартак 38
10. Нови Пазар 36
11. Раднички Ниш 36 
12. Вождовац 34
13. ИМТ 33
14. Јавор 31
15. Железничар Панчево 27
16. Радник 17

]]>
Fri, 26 Apr 2024 20:29:16 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5427117/vozdovac-i-spartak-podelili-bodove-bez-golova.html
Шпанско финале фајнал-фора Лиге шампиона у Београду https://rts.rs/sport/kosarka/5427087/spansko-finale-fajnal-fora-lige-sampiona-u-beogradu-.html Кошаркаши Тенерифа и Уникахе играће финале фајнал-фора Фиба Лиге шампиона у Београду. Тенерифе су поразиле грчки Перистери 97:93, док је Уникаха била боља од Мурсије 80:74. Члан лиге Ендесе зна како се у овом такмичењу долази до завршнице.

Двоструки првак Фиба лиге шампиона пласирао се у своје треће финале у овом такмичењу. Отишло су корак изнад у односу на прошлосезонски пораз у полуфиналу од Хапоел Јерусалима.

Први меч фајнал-фора у Београду био је врло занимљив, што због терена од ЛЕД екрана, што због дешавања на њему.

Састав Перистерија, који са клупе води легендарни Василис Спанулис, имао је благу предност током првог полувремена. Тенерифе су много боље заиграле у трећој и нарочито четвртој деооници, кад су на четири минута до краја стигли до предност од 12 поена разлике. Неодустајање својствено Спанулису у играчким данима пренело се и на играче Перистерија, који су се вратили на тек два поена минуса у последњем минуту.

Најважнији потез у завршници био је офанзивни скок и кош Ђоана Састреа за предност Тенерифа 95:90 на 17 секунди до краја. Уследио је брзи фаул над Џермејном Лавом и његово половично извођење пенала за одржавање предност шпанског састава од два поседа.

Победнички састав су носила искључиво три играча. Доскорашњи члан Панатинаикоса Кајл Гај је убацио 34 поена од чега шест тројки. Марселињо Уертас је са 41 годином уписао 27 поена, девет скокова и седам асистенција, док је Гиорги Шермадини стао на 21 поену са 7/8 за два.

Илајџа Митру-Лонг је био најефикаснији код Перистерија са 18 поена. Џо Регланд га је пратио са 14 поена, док је српски кошаркаш Немања Дангубић убацио 13 поена. 

Уникаха прво била "ловац", па "одбегли плен"

Мурсија је боље отворила дуел, стекавши двоцифрену предност 26:15 у првој деоници. Уникаха је потом појачала дефанзиву и примила 14, па 15 поена у наредна два периода.

Током треће деонице тим им Малаге чини серију од 11 поена за преокрет и долазак до прве предности на мечу. У самом финишу је Уникаха била та која се нашла у "небраном грожђу", јер је испустила предност од 10 разлике. Играчи Мурсије су стигли до заостатка од 72:71. Узастопне тројке су повратиле предност Уникахи и фактички донеле победу.

Тајсон Картер са 14 поена је предводио Уникаху, а Марко Тодоровић Мурсију са 18 поена.

Финале Тенерифе-Уникаха игра се у недељу од 20.00, а претходно и сусрет за треће место између Мурсије и Перистерија.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 23:22:11 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5427087/spansko-finale-fajnal-fora-lige-sampiona-u-beogradu-.html
Лука Јовић повредио мишић на тренингу, не игра против Јувентуса https://rts.rs/sport/fudbal/5427045/luka-jovic-povredio-misic-na-treningu-ne-igra-protiv-juventusa.html Српски фудбалер Лука Јовић раније је напустио данашњи тренинг Милана због повреде мишића и неће бити у конкуренцији за дерби против Јувентуса у Торину, пренео је Скај спорт. Лука Јовић је по свему судећи задобио лакшу повреду мишића, па ће се после ове паузе вероватно у састав тима вратити већ у наредном колу.

У актуелној сезони Јовић је одиграо 28 мечева и постигао девет голова и пропустиће предстојећи мећ са Јувентусом.

Јувентус и Милан играју у суботу од 18 сати и у директном дуелу ће одлучивати о пласману на друго место табеле.

Утакмицу ће, како је раније најављено, посматрати и селектор Србије Драган Стојковић Пикси.

У Јувентусу су Душан Влаховић и Филип Костић, а у Милану, сем Јовића, млади дефанзивац Јан-Карло Симић.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 19:20:00 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5427045/luka-jovic-povredio-misic-na-treningu-ne-igra-protiv-juventusa.html
Кошаркашки судија Матеј Болтаузер ухапшен због крађе на аеродрому "Никола Тесла" https://rts.rs/sport/kosarka/5427016/kosarkaski-sudija-matej-boltauzer-uhapsen-zbog-kradje-na-aerodromu-nikola-tesla.html Познати кошаркашки судија Матеј Болтаузер ухапшен је због крађе парфема "Том Форд" на београдском аеродрому "Никола Тесла", пишу београдски медији. Словеначки арбитар, који редовно дели правду на мечевима Евролиге и АБА лиге, украо је бочицу "Том Форд" парфема у вредности од 221 евра у "фри шопу" после утакмице Евролиге између Партизана и Монака 5. марта текуће године.

Болтаузер је приведен због крађе у радњи пре него што је успео да напусти аеродром. На безбедносним снимцима се види како судија ставља паковање парфема у капут.

Према изворима грчког портала "Баскетњуз", Евролига је покренула дисциплински поступак против Болтаузера и тренутно прикупља све информације.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 19:36:06 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5427016/kosarkaski-sudija-matej-boltauzer-uhapsen-zbog-kradje-na-aerodromu-nikola-tesla.html
Алегри о Влаховићу: То што жели "Златну лопту" је сасвим нормално https://rts.rs/sport/fudbal/5426913/alegri-o-vlahovicu-to-sto-zeli-zlatnu-loptu-je-sasvim-normalno.html Тренер Јуветнуса Масимилијано Алегри истакао је да је српски нападач Душан Влаховић много напредовао од доласка у Торино. Алгери се на конференцији за медије пред велики дерби са Миланом у Серији А дотакао Душана Влаховића и његовог рада.

"Да ли је Влаховић рекао да сам ја један од најбољих тренера у последњих двадесет година и да жели да освоји 'Златну лопту'? Мислим да је нормално да Душан претендује на Златну лопту. Лепо је јер свако од нас мора имати амбицију да би извукао максимум, иначе нећете моћи да напредујете. Много је напредовао откако је стигао у Јувентус, налази и унутрашњу равнотежу током утакмица, чак и када му ствари не иду добро, јер у сваком случају је играч који за улогу коју има мора да остане у игри. У сваком тренутку може да стигне права лопта која може да добије утакмицу и веома сам срећан због овога“, рекао је Алегри.

Јувентус је трећи на табели Серије А, а играће у финалу Купа Италије.

Влаховић је постигао 17 голова на 32 одиграна меча за "стару даму".

]]>
Fri, 26 Apr 2024 18:29:47 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5426913/alegri-o-vlahovicu-to-sto-zeli-zlatnu-loptu-je-sasvim-normalno.html
ФСС: "Дијамантска лопта" Тадићу и Митровићу, "Златна лопта" тројици репрезентативаца https://rts.rs/sport/fudbal/5426829/fss-dijamantska-lopta-tadicu-i-mitrovicu-zlatna-lopta-trojici-reprezentativaca.html Извршни одбор Фудбалског савеза Србије (ФСС) донео је данас одлуку о изградњи регионалних центара у Нишу и Новом Саду и о додели признања "Дијамантска лопта" и "Златна лопта" заслужним репрезентативцима "У Спортском центру ФСС у Старој Пазови данас је одржана седница Извршног одбора којом је председавао Бранислав Недимовић, потпредседник ФСС. Једна од најважних одлука односи се на реализацију пројекта модернизације фудбалске инфраструктуре и инсталације најмодернијих травнатих подлога на свим теренима Супер лиге, али и широм Србије", стоји у објави на сајту ФСС.

Додаје се да је донета одлука о изградњи регионалних фудбалских центара у Нишу и Новом Саду, пројеката који ће бити од капиталне важности за развој фудбала у Србији. Поред нових центара у Нишу и Новом Саду, предвиђена је и реконструкција Спортског центра ФС Београда на Ади Циганлији.

Усвојен је и календар такмичења за сезону 2024/25. Чланови фудбалске Владе усвојили су одлуку о додели јавних признања за значајна фудбалска остварења. "Дијамантску лопту" ФСС добиће играчи са више од 75 наступа, Душан Тадић (106) и Александар Митровић (89).

"Златна лопта" ФСС припашће играчима који су одиграли 50 и више утакмица у дресу најдражих боја, Филипу Костићу (62), Немањи Гудељу (60) и Николи Миленковићу (51). Важна одлука Извршног одбора односи се и на усвајање Предлога Стратегије развоја фудбала у Србији за период 2024 – 2028.

Наставља се и помоћ клубовима широм Србије, регионалним фудбалским савезима у спортској опреми. До сада је више од 2000 клубова добило донацију ФСС.

Усвојен је и Финансијски извештај за период за прошлу годину, као и Извештај независног ревизора за 2023. годину. Чланови ИО ФСС упознати су и са потписаним спонзорским уговорима ФСС.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 17:15:22 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5426829/fss-dijamantska-lopta-tadicu-i-mitrovicu-zlatna-lopta-trojici-reprezentativaca.html