Читај ми!

Bačena bomba, ranjeno dvoje dece

Dvoje dece ranjeno kada je bačena bomba u mešovitom naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice. Deca nisu životno ugrožena, ali lekari razmatraju mogućnost da ih premeste u neku dečju kliniku u Beogradu. Premijer Ivica Dačić najoštrije osuđuje bombaški napad i poručuje da međunarodne snage imaju obavezu da svima garantuju bezbednost.

22.26 - Za bombaški napad odgovornost snose Kfor i Euleks, rekao je Krstimir Pantić i pozvao građane da prekinu komunikaciju sa pripadnicima međunarodnih snaga.

20.20 - Aleksandar Vulin pozvao komandanta Kfora i šefa Euleksa da dođu u Kosovsku Mitrovicu što pre.

20.05 - Deca imaju povrede od gelera po glavi i vratu i za sada nisu životno ugrožena, kažu lekari u mitrovačkoj bolnici. 

U Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici bačena je bomba na kuću koja je povredila dvoje srpske dece. Dečak i devojčica, stari tri i osam godina, nisu životno ugroženi i zbrinuti su u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici.

"Primili smo dvoje dece koja su povređena eksplozivnom napravom koja je ubačena kroz prozor njihove privatne kuće. Imaju povrede od gelera po glavi i vratu i za sada nisu životno ugroženi", rekli su novinarima dežurni lekari u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, Trajče Bogevski i Miroslav Dančetović.

"Razmišljamo o njihovom transportu na dalje lečenje u neku specijalizovanu dečju kliniku u Beogradu zbog mogućnosti komplikacije povreda. Povrede su u predelu obraza i vrata, a ovakve povrede mogu biti opasne po život i zbog toga razmišljamo o mogućem transportu", rekli su lekari.

Eksplozivna naprava bačena je u kuću Sneže i Steve Vučetić u Bošnjačkoj mahali, jednom od mešovitih kvartova u Kosovskoj Mitrovici u kojem žive i Srbi i Albanci.

Otac mališana video je napadača koji je, kako kaže, pobegao ka južnoj Mitrovici. 

Policija je na licu mesta obavila uviđaj.

Ovo je drugi bombaški napad za poslednja 24 časa u severnom delu Kosovske Mitrovice, a počinioci nisu nađeni.

Vulin traži reakciju međunarodne zajednice

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je da međunarodna zajednica garantuje bezbednost tamošnjih Srba i pozvao komandanta Kfora i šefa Euleksa da dođu u Kosovsku Mitrovicu što pre.

Vulin je zatražio od šefa Euleksa da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, dođe u Kosovsku Mitrovicu i lično pokrene istragu.

"Ne znamo ko su počinioci, ali ako pratimo spiralu nasilja koje se odigrava u Kosovskoj Mitrovici, posebno u etničko mešovitom naselju Bošnjačka mahala i Tri solitera, s pravom moramo da pitamo međunarodnu zajednicu kada misli da preuzme odgovornost u skladu sa svojim ovlašćenjima i kada misli da obezbedi bezbednost za Srbe", rekao je Vulin agenciji Beta.

"Zato što ne znamo ko je preoravao srpske grobove – ovo se dešava, zato što ne znamo istinu o incidentima od 7. septembra u Zubinom Potoku – ovo se dešava, zato što niko nije kažnjen za prebijanje srpskih mladića u Gračanici – ovo se dešava", rekao je Vulin.

Koordinator Kancelarije za KiM Zlata Radovanović pozvala je Kfor i Euleks da što pre istraže slučaj i garantuju bezbednost građanima.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da iza napada stoje Kfor i Euleks i pozvao građane Kosovske Mitrovice da prekinu svaku komunikaciju sa njihovim pripadnicima.

Bombaški napad u Bošnjačkoj mahali najoštrije je osudila i administrativna kancelarija kosovske vlade, navodeći da je to apsolutno neprihvatljivo i da se sa ovim napadom otišlo predaleko.

"Ovo se ne sme tolerisati, ovo delo ne sme proći nekažnjeno. Ovim se napadom otišlo predaleko. Sada je trenutak da svi oni koji mogu imati uticaja, reaguju na pravi način i učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ovaj haos zaustavio, nezavisno od toga za koje institucije rade", navela je u saopštenju šef kancelarije Adrijana Hodžić.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво