Pravi trenutak za turska ulaganja

Ministar bez porftelja Sulejman Ugljanin, otvarajući Poslovni forum Srbije i Turske, pozvao turske privrednike da više ulažu u našu zemlju, posebno u 42 najnerazvijenije opštine.

Ekonomska saradnja između Srbije i Turske nije na očekivanom nivou i mora se poboljšati, jer postoji obostrano interesovanje za to, ocenili su učesnici Poslovnog foruma Srbija-Turska.

Učesnici skupa posebno su istakli da treba iskoristiti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, otvarajući Poslovni forum, pozvao je turske privrednike da više ulažu u našu zemlju, posebno u 42 najnerazvijenije opštine.

Ugljanin je dolazak 30-ak turskih biznismena iz oblasti građevinarstva, turizma, prehrane i proizvodnje nameštaja okarakterisao kao prijateljski gest i istakao da bi trebalo iskoristiti ugovor o slobodnoj trgovini za povećanje turskih investicija.

Istakao je da će on u svojstvu predsednika Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske učiniti sve da se ta saradnja proširi na ostatak Srbije.

Dolaskom turske privredne delegacije u Srbiju započinje praktična realizacija Međudržavne saradnje Srbije i Turske, koja je intenzivirana i posetama predsednika Srbije Borisa Tadića Turskoj i posetom turskog predsednika Abdulaha Gula Srbiji.

Ministar je naglasio da je Srbija donela niz zakonskih odredbi koje treba da olakšaju investiranje u našu zemlju, što bi trebalo da motiviše Tursku da u Srbiji prepozna svog strateškog partnera.

Ugljanin je istakao da je stvoren odgovarajući politički okvir za ulaganje u Srbiju i dodao da je ovo pravi trenutak za dolazak turskih ulagača u našu zemlju, što će Srbija ceniti kao prijateljski gest.

Mogućnost ulaganja u Srbiju

Guverner provincije Izmir Džahid Kirać, koji u poseti Srbiji predvodi delegaciju privrednika te oblasti, rekao je da su predstavnici građevinskih firmi, industrije nameštaja, poljoprivrede i drugih garana privrede Izmira zainteresovani za saradnju u različitim oblastima sa firmama u Srbiji.

Kirać je naglasio da stepen spoljnotrgovinske ramene dve zemlje nije na zadovoljavajućem nivou, jer Turska u Srbiju izvozi robu u vrednosti od oko 50 miliona dolara i dodao da postoji mogućnost za ulaganje u Srbiju u oblastima građevinarstva, poljoprivredne, prehrambene i industrije nameštaja, turizma i slično.

On je rekao da je Turska 16. ekonomija u svetu po stepenu razvoja, koja je to postigla zahvaljujući bogatstvu ljudskih resursa, preduzetničkoj inicijativi i dobrom poslovnom okruženju i istakao da ta zemlja poslednjih godina beleži veliki privredni rast, koji bi ove godine trebalo da iznosi oko pet odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво