Kina gradi luksuzni hotel na Kubi

Kubanska hotelska grupacija "Kubanakan" i kineska trgovinska grupacija "Suntine" gradiće luksuzni hotel u marini Hemingvej, nedaleko od Havane. Planirano je da posetioci hotela budu američki, a ne kineski turisti.

Kineska državna međunarodno-ekonomska trgovinska grupacija "Suntine" i kubanska hotelska grupacija "Kubanakan" biće partneri u projektu izgradnje luksuznog hotela sa 600 soba nedaleko od Havane, saznaje Rojters iz izvora u kubanskom turističkom sektoru.

Planirano je da budući posetioci tog hotela u marini Hemingvej, zapadno od Havane, budu američki, a ne kineski turisti, preneo je Rojters.

U marini, nazvanoj po čuvenom američkom piscu Ernestu Hemingveju, koji je deo života proveo na Kubi, radovi su već počeli.

Očekuje se i skoro prispeće prvih američkih brodova na kubansko ostrvo, udaljeno samo 145 kilometara od Ki Vesta na Floridi.

SAD su zabranjivale većini svojih građana da posećuju Kubu, u okviru 47-godišnjeg trgovinskog embarga prema toj zemlji.

Međutim, američki predsednik Barak Obama je izjavio da želi poboljšanje odnosa između SAD i Kube.

Obama je ukinuo restrikcije na putovanja kubanskih Amerikanaca na Kubu, a u američkom Kongresu se razmatra predlog ukidanja zabrane putovanja na Kubu, koja je bila popularna destinacija među američkim turistima pre kubanske revolucije 1959. godine.

Usvajanje tog predloga o putovanjima nije, međutim, još osigurano zbog neslaganja sa obnavljanjem veza sa kubanskom vladom, čemu se protive naročito kubanski Amerikanci.

Kineski i kubanski partneri su se ovog meseca dogovorili da radovi na izgradnji hotela počnu u novembru, mada bi zbog logističkih razloga taj plan možda mogao biti pomeren, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Iz sektora turizma se ukazuje da je primećeno povećano interesovanje za gradnju hotela na Kubi i da su predstavnici nekih velikih američkih hotelskih kompanija ove godine posetili tu zemlju.

Katar i Kuba su u maju potpisali sporazum o izgradnji luksuznog hotela, vrednog 75 miliona dolara, u kubanskom mestu Kajo Logo.

Kineska kompanija "Suntine" će za projekat izgradnje hotela "Hemingvej", u kojem će imati 49 odsto udela, obezbediti 150 miliona dolara, dok će "Kubanakan", s vlasništvom od 51 odsto, obezbediti zemljište i druge resurse.

Kina je drugi po veličini ekonomski partner Kube, posle Venecuele. Brojna kinesko-kubanska zajednička preduzeća postoje i u drugim oblastima, kao što su nafta, proizvodnja lekova, zdravstvo i telekomunikacije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво