РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Отворена "Српска кућа" у Паризу, Вучић: Место српских корена и будућности https://rts.rs/vesti/drustvo/5497903/srpska-kuca-pariz.html У Паризу је данас свечано отворена "Српска кућа" у Паризу, у оквиру Олимпијских игара 2024. године. Отварању је присуствовао председник Александар Вучић, који је пресекао црвену врпцу. Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је "Српска кућа" у Паризу есенција Србије и место где се виде сва наша достигнућа. Рекао је да је то павиљон који представља срце Србије од јула 2024. У Парку Ла Вилет који ће за време Олимпијских игара понети име "Парк нација" јер је у њему чак 15 националних кућа, "Српска кућа" ће представљати јединствени центар који ће посетицима понудити богато и интерактивно искуство српске културе, историје, спорта и гастрономије.

Овај мултифункционални павиљон осмишљен је као место где се традиција и модерност сусрећу, кроз иновативне мултимедијалне презентације и културне догађаје.

Централни део "Српске куће" чиниће уметничка инсталација "Корени", висока 6,5 метара, симболизујући "Дрво живота", која ће дочарати дубоке корене српског народа, и његове традиције, културе, историје.

Поред тога, "Српска кућа" ће представити и богат документарни фото-материјал из Архива Југославије, који ће по први пут бити приказан јавности.

Овај материјал укључује хиљаде артефаката везаних за учешће Србије на претходним Олимпијским играма. 

Перформанс на отварању "Српске куће" у Паризу

Поред председника Александра Вучића, отварању су присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик, француски министар за спољну трговину Франк Ристер, министар спорта Зоран Гајић, високе званице Француске и представници дипломатског кора.

Пре уласка присутнима су послужени погача и со.

Председник Србије Александар Вучић заједно са француским министром за спољну трговину Франком Ристером присуствовао је јединственом перформансу на отварању Српске куће у Паризу, којом је представљено уникатно српско културно наслеђе.

Домаћин Српске куће Данијел Николић представио је поставку "Корени" аутора Душана Јововића који је приказао оне најбоље које имамо, као што су Никола Тесла, Милутин Миланковић, Милева Марић Ајнштајн и многи други уметници.

Вучић је преко видео везе уживо са неколико спортиста који су се налазили у Кнез Михаиловој улици у Београду одиграо игру "икс окс". Идеја је била да се истакне тема предстојеће специјализоване изложбе Експо 2027 у Београду чија је главна тема игра.

У Српској кући су на једном зиду представљени и сви најважнији спортисти из Србије.

Николић је рекао да је у "Коренима" представљено наше порекло у личностима попут Милутина Миланковића и Надежде Петровић.

На зидовима се може видети и игра са бојама наше заставе.

"Пре годину дана Београд и Србија су добили да организују велику манифестацију Eкспо 2027. И надамо се да ћемо тако променити будућност, да буде много боље место за живот", рекао је Николић.

Председник Вучић и гости су након тога присустововали уметничком перформансу током којег је изведена песма "Заспо Јанко под јабланом" из филма "Дара из Јасеновца".

Циљ поставке је, рекао је Николић, да се уз савремене технологије исприча једна лепа прича о српском наслеђу, али исто тако да покажемо свету колико тога наша земља жели и може да пружи. Перформансу је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик. 

Српска јела и туризам

Гастрономски део павиљона омогућиће посетиоцима да уживају у традиционалним српским јелима која су на модеран начин припремили најјталентованији млади кувари Србије из Junior Chefs Cluba. 

Уједно, истакнут је и значај српске туристичке понуде, економије базиране на модерним технологијама, иновације у науци, као и планова за Експо 2027.

Поред културних и гастрономских догађаја, планиран је и богат пратећи програм, укључујући наступе наших прослављених уметника.

"Српска кућа" биће отворена сваког дана од 10 до 22 часа, а улаз ће бити бесплатан за све посетиоце.

Носиоци пројекта "Српска кућа" су Влада Републике Србије и Привредна комора Србије, док су кључни партнери Амбасада РС у Паризу, Туристичка организација Србије и Олимпијски комитет Србије.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 17:18:10 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5497903/srpska-kuca-pariz.html
Пао део кровне конструкције у тржном центру на Батајничком друму https://rts.rs/vesti/hronika/5497899/krov-batajnicki-drum-trzni-centar.html У тржном центру на Батајничком друму у урушио се део кровне конструкције, потврђено је РТС-у у МУП-у. На лицу места налазе се полиција, ватрогасци и Хитна помоћ.

Још увек нема информација о томе да ли има повређених.

Незгода се догодила данас око 14.30.  

 

]]>
Sat, 27 Jul 2024 15:40:35 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5497899/krov-batajnicki-drum-trzni-centar.html
Окретница на Зеленом венцу биће затворена до 11. августа https://rts.rs/vesti/servisne-informacije/5497896/okretnica-na-zelenom-vencu-bice-zatvorena-do-11-avgusta.html Секретаријат за јавни превоз Града Београда најавио је да ће од сутра па до 11. августа због радова на редовном одржавању аутобуске окретнице "Зелени венац" она бити потпуно затворена за саобраћај, уз пратеће измене траса линија јавног превоза које полазе са те окретнице. На линијама 15, 60, 60Л, 72 и 84 возила ће саобраћати трасом: Бранкова – Теразијски тунел – Дечанска – Македонска – терминус "Трг републике", док ће у смеру ка Земуну и Новом Београду саобраћати од Трга републике трасом: Браће Југовића – Дечанска – Теразијски тунел – Бранкова и даље уобичајено.

Возила на линијама 67 и 68 ићи ће трасом Булевар Михајла Пупина – Земунски пут – Булевар Вудроа Вилсона – терминус "Београд на води", док ће у смеру ка Новом Београду ићи од терминуса Београда на води Булеваром Вудроа Вилсона, Земунским путем, Владимира Поповића, поред аутобуске окретнице Блок 20, Булеваром Зорана Ђинђића, Милентија Поповића, Булеваром Михајла Пупин – за линију 67, односно Булеваром Зорана Ђинђића – за линију 68 и даље редовним трасама.

У саопштењу се наводи да ће на линијама 71 и 75 возила ће саобраћати трасом: Бранкова – Теразијски тунел – Дечанска – Македонска – Трг републике – Васина – терминус "Студентски трг", док ће у смеру ка Новом Београду саобраћати од Студентског трга Васином улицом, Тргом републике, Македонском, Дечанском, Теразијским тунелом, Бранковом улицом и даље редовним трасама.

Возила на линијама 704, 706 и 707 саобраћаће трасом: Булевар Николе Тесле – Улица трешњиног цвета (у функцији радова у зони раскрснице Булевара Николе Тесле и Булевара Михајла Пупина) – Булевар Михајла Пупина – Милентија Поповића – Булевар Зорана Ђинђића – Владимира Поповића – терминус „Нови Београд /Блок 20/”, док ће у смеру ка Земуну саобраћати од терминуса „Нови Београд /Блок 20/” Улицом Владимира Поповића, Булеваром Зорана Ђинђића, Милентија Поповића, Булеваром Михајла Пупина, Улицом трешњиног цвета, Булеваром Николе Тесле и даље редовним трасама.

На линијама 52, 53, 56 и 56Л возила ће саобраћати Балканском улицом и Адмирала Гепрата до привременог терминуса у Адмирала Гепрата, док ће у смеру ка Чукарици ићи од привременог терминуса из Улице адмирала Гепрата, затим Улицом кнеза Милоша и даље редовним трасама, саопштио је Секретаријат за јавни превоз.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 14:43:50 +0200 Сервисне вести https://rts.rs/vesti/servisne-informacije/5497896/okretnica-na-zelenom-vencu-bice-zatvorena-do-11-avgusta.html
Младић ухапшен због сумње да је силовао девојку на Звездари https://rts.rs/vesti/hronika/5497863/silovanje-uhapsen-zvezdara-sombor.html Београдска полиција ухапсила је 24-годишњег младића из Сомбора због сумње да је у јулу силовао 21-годишњу девојку на територији општине Звездара. По налогу тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду, осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведен том тужилаштву, наводи МУП.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 13:18:07 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5497863/silovanje-uhapsen-zvezdara-sombor.html
Пуцано на мировну мисију Србије у Либану, нема повређених https://rts.rs/vesti/svet/5497854/pucano-na-mirovnu-misiju-srbije-u-libanu-nema-povredjenih.html На патролу из контингента Војске Србије у Либану ноћас је отворена ватра, саопштило је Министарство одбране. Возило Војске Србије погођено је са неколико метака, а оклоп возила заштитио је војнике. Приликом извршавања редовних задатака у мировној операцији UNIFIL у Либану на патролу из контингента Војске Србије ноћас је отворена ватра, саопштило је Министарство одбране.

Том приликом, возило Војске Србије погођено је са неколико метака, а оклоп возила заштитио је војнике.

Нико од ангажованих припадника патроле није повређен и сви припадници контингента су безбедни.

Патрола Војске Србије задатак је извршавала у складу са процедурама и правилима ангажовања у овој мултинационалној операцији.  

Након прекида ватре и доласка тима за брзо реаговање, патрола се вратила у базу Уједињених нација, наводи се у саопштењу.

Око 280 припадника Војске Србије и Министарства одбране налази се у девет мировних мисија – пет Уједињених нација, три Европске уније и једној која је ван наведених међународних организација (MFO на Синају).

У мисији УНИФИЛ у Либану је скоро две трећине српских мировњака. Војска Србије тамо је од 2010. године.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 13:28:28 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5497854/pucano-na-mirovnu-misiju-srbije-u-libanu-nema-povredjenih.html
Поново притвор власнику дестилерије и шесторици осумњичених због трговине наркотицима и прање новца https://rts.rs/vesti/hronika/5497843/pritvor-balkanski-kartel.html Судија за претходни поступак Посебног одељења за организовани криминал поново је одредио притвор власнику дестилерије Д. Ђ., оптуженом за трговину наркотицима и прање новца. Притвор је одређен још шесторици осумњичених због прања новца са Д. Ђ. Оптужени Д. Ђ., који се у предмету познатом као "балкански картел" терети за трговину наркотицима – више од 1200 килограма кокаина током јуна 2020. године заплењено је у белгијском граду Хаселт, из кућног притвора поново је спроведен у Окружни затвор у Београду због сумње да је починио ново кривично дело које се односи на прање новца.

Притвор је одређен и према окривљенима М. Л., А. И., М. М., М. Ј., И. Ц. и Д. Н., такође, због сумње да су са Д. Ђ., извршили кривично дело прање новца, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Група се терети да је извршила конверзију новца који су прибавили кроз илегалну трговину наркотицима због стицања финансијске користи кроз куповину непокретности, при чему су пронашли одговарајући стан у Нишу, а након тога и особу која ће за новчану накнаду закључити уговор о купопродаји непокретности и тако постати његов само формални власник.

Прикривајући власништво на стану у Нишу, који су заједно прибавили са знањем да та имовине потиче из криминалне делатности, окривљени су, према заједничком договору, стану држали и велику количину ватреног оружја, муниције и других експлозивних средстава велике разорне моћи.

Оружје је полиција 11. маја прошле године пронашла приликом претреса станова и других просторија, а поводом чега се по оптужници Јавног тужилаштва за организовани криминал већ води кривични поступак.

Окривљени Д. Ђ. се, као један од осумњичених за илегалну трговину наркотицима и илегално набављање и поседовање ватреног оружја и других средстава, налазио у притвору од 11. маја прошле до 15. јула ове године, када му је одлуком суда притвор замењен мером забране напуштања стана уз примену мере електронског надзора. 

С обзиром на то да је против Д. Ђ. покренут нов кривични поступак, као и да се против њега води поступак за илегалну трговину кокаином, суд је оценио да је предлог тужилаштва за одређивање притвора због опасности од бекства, нужна и неопходна мера којом ће се обезбедити присуство окривљеног у овом поступку.

Притвор му је одређен и због опасности да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.

Из истих законских разлога, притвор је одређен и према окривљенима М. Л., А. И., М. М., М. Ј., И. Ц. и Д. Н.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 12:26:00 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5497843/pritvor-balkanski-kartel.html
МУП апелује на возаче да не надокнађују време проведено на границама пребрзом вожњом https://rts.rs/vesti/drustvo/5497817/mup-apeluje-na-vozace-da-ne-nadoknadjuju-vreme-provedeno-na-granicama-prebrzom-voznjom.html Од почетка летње туристичке сезоне кроз Републику Србију је транзитирало је више од два милиона возила за свега 30 дана. МУП апелује на возаче да не надокнађују време проведено на граничном прелазу или наплатној станици пребрзом вожњом, непрописним претицањем и вожњом зауставном траком. Из МУП-а наводе да су у одређеним периодима дана, гужве на путевима неминовне због великог броја возила, али и апелују на возаче да буду стрпљиви и одговорни.

"Не надокнађујте време проведено на граничном прелазу или наплатној станици пребрзом вожњом, непрописним претицањем и вожњом зауставном траком", поручио је МУП.

Не угрожавајте себе и своју породицу неодговорним понашањем и кршењем прописа. Један тренутак непажње може променити све – возите одговорно, објавио је МУП на Инстаграму.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 11:07:59 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5497817/mup-apeluje-na-vozace-da-ne-nadoknadjuju-vreme-provedeno-na-granicama-prebrzom-voznjom.html
Вучевић: До краја године нова деоница Моравског коридора од Крушевца до Врњачке Бање https://rts.rs/vesti/ekonomija/5497756/vucevic-do-kraja-godine-nova-deonica-moravskog-koridora-od-krusevca-do-vrnjacke-banje.html Премијер Милош Вучевић обишао је радове на петљи Адрани сектор 3 Моравског коридора заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем. Они су обишли и манастир Жичу код Краљева, где је у јуну ове године завршена рехабилитација приступних саобраћајница и платоа. Премијер Србије Милош Вучевић обишао је градилиште на Моравском коридору, сектор три код Адрана, и оценио да је огроман значај тог коридора који ће "премрежити Србију" и повезати је да ауто-путем Е 75 и ауто-путем "Милош Велики".

Огроман је значај коридора јер наш народ остаје да живи у Рашкој, у Моравичком округу, овим спајамо Крушевац и Врњачку Бању преко Трстеника, рекао је Вучевић.

Према његовим речима, тиме се стварају и бољи услови за долазак инвеститора.

"Спајамо три округа, спајамо људе и чинимо им живот и безбеднијим и бољим и стварамо услове за долазак нових инвестиција, уз ауто-пут иду индустријске зоне", рекао је премијер.

Вучевић је најавио да ће деоница три бити завршена до краја године и омогућити ауто-пут до Врњачке Бање.

Премијер је са министрима Гораном Весићем и Николом Селаковићем обишао манастир Жичу код Краљева, где је у јуну ове године завршена рехабилитација приступних саобраћајница и платоа.

Вредност радова је 94,5 милиона динара, а најављени су и обимни радови на самом манастиру.

"Рекао бих да је данас манастир у моралном сјају какав заслужује, чека нас уређење комплетне фасаде", рекао је премијер и додао да се ради и на уређењу простора око манастира.

Према његовим речима, не може да буде модернизације без историје и духовности, нити може довољно да се улаже у заштиту, очување и уређење културе без јаче економије и привреде.

На плато манастира уграђен је камен са Кајмакчалана, а две трећине чини камен са улаза у Народну скупштину Србије.

Министар културе Никола Селаковић рекао је да се очекује да ће се реконструкција манастира Жича завршити до 2027. године, када ће због Експа бити велики број туриста, а када ће такође бити и готов ауто-пут до Краљева.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 13:39:16 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5497756/vucevic-do-kraja-godine-nova-deonica-moravskog-koridora-od-krusevca-do-vrnjacke-banje.html
Тамара Вучић са првом дамом Зимбабвеа https://rts.rs/vesti/drustvo/5497728/tamara-vucic-sa-prvom-damom-zimbabvea.html Током своје дипломатске турнеје по афричким земљама, супруга председника Србије Тамара Вучић састала се синоћ са првом дамом Зимбабвеа Оксилијом Мнангагва. Сусрет Тамаре Вучић и Оксилије Мнангагве био је прилика за размену мишљења и разговор о темама од заједничког интереса.

“Захвалила сам првој дами на подршци коју Република Зимбаве пружа Србији када су у питању најважнији национални интереси и још једном истакла да наше две земље баштине пријатељски однос, испуњен разумевањем и поштовањем“, изјавила је Тамара Вучић након сусрета.

На састанку су разматране теме унапређења образовања, туризма, спорта и културне сарадње.

Предложила сам ближу и интензивнију сарадњу у области образовања, културе и спорта, рекла је Тамара Вучић и посебно истакла важност сарадње у области образовања, наглашавајући улогу дигиталне технологије у савременом школству.

Прва дама Зимбабвеа поделила је своја искуства у развоју програма и иницијатива за побољшање положаја жена и деце у њеној земљи.

Током сусрета, обе стране су изразиле спремност за даље јачање билатералних односа и продубљивање сарадње у областима од виталног значаја за добробит грађана двеју земаља.

Посебно је наглашена важност културне размене и очувања културног наслеђа, што доприноси бољем разумевању и пријатељству међу народима.

Супруга председника Србије и прва дама Зимбабвеа договориле су се о будућим корацима и иницијативама које ће допринети унапређењу односа и сарадње двеју земаља.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 14:35:14 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5497728/tamara-vucic-sa-prvom-damom-zimbabvea.html
Вучевић о литијуму: Овде живе наши родитељи и наша деца, ништа неће бити рађено док не добијемо гаранције струке https://rts.rs/vesti/politika/5497591/vucevic-o-litijumu-ovde-zive-nasi-roditelji-i-nasa-deca-nista-nece-biti-radjeno-dok-ne-dobijemo-garancije-struke.html Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да се литијум неће ископавати ако се не буду добиле гаранције струке да није угрожено здравље људи и животна средина. Овде живе наши родитељи и наша деца, нико није злурад да ради нешто на штету државе, поручио је Вучевић. Очекује да ће у Скупштини бити усвојена Декларација о заједничкој будућности српског народа, али не консензусом. Посао председника Републике и Владе није да водимо рачуна о једном страном интересу, већ о држави и нашим грађанима, рекао је премијер Милош Вучевић говорећи о литијуму.

"Ништа се неће радити док се не добију гаранције од струке - домаће, европске, светске, да није угрожено здравље људи и животна средина. Тачка. Ништа се неће радити. Не постоји ни једна дозвола у овом тренутку да се ради рударење", поручио је премијер Вучевић.

Истиче и да "нико није луд да ради било шта против сопствене државе и сопствених грађана".

"Нико није блесав, луд, злонамеран, злурад да ради против своје државе. Па ми живимо у овој држави. Дишемо исти ваздух, пијемо исту воду. Живе нам овде и родитељи и деца. Немамо резервне положаје, немамо друге државе. Нико неће радити ништа против сопствене државе", рекао је Вучевић.

Наводи и да треба да искористимо потенцијале које имамо да се развијамо, да будемо снажни, да из тога имамо више пара да улажемо у инфраструктуру, у животни стандард, у здравство, војску, спорт, културу.

"Ја стварно мислим да је то наша шанса. И понављам, ништа неће бити рађено док се не буду добиле гаранције од струке, не од политике", навео је Вучевић.

О референдуму

Вучевић је подсетио да је председник Александар Вучић јуче у Паризу рекао да је држава, по питању литијума, спремна да организује референдум.

"Да се грађани Србије одлуче о томе да не испадне да је неко нешто наметао. Референдум не о копању или заштити државе, него референдум о томе да ли желимо да искористимо природне ресурсе које имамо или не желимо. Да ли желимо да будемо економски развијени или мислимо да то не треба да се користи за даљи напредак државе Србије. То је легитимно да буде питање", навео је.

Премијер је уверен да би грађани Србије подржали њен развој, било да се ради о Лозници, западној Србији или целој земљи.

Позив институцијама да буду у истом фронту

У Скупштини Србије расправља се о 60 тачака дневног реда, између осталог и о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Вучевић сматра да би усвајање тог документа било снажна порука да су, без обзира не то којој странци припадају, народни посланици сабрани када је о том питању реч.

“Ово је одговор државе, кад кажем одговор – припрема активности државе на све оно што се дешава и што је нека предикција шта може да се деси у народном периоду. Имамо константан напад на Србе на Косову и Метохији, имамо константне притиске на Србију по питању КиМ, имамо у континуитету покушаје ревизије Дејтонског споразума искључиво науштрб Републике Српске и њених надлежности, имамо оспоравање националних права нашег народа у региону у одређеним државама“, рекао је Вучевић.

Сматра да је то један позив да све институције, установе и појединци, САНУ, Матица српска, црква буду у једном фронту, за очување националног идентитета.

Вучевић очекује усвајање Декларације, али не консензусом

Истиче да су Република Србија и Република Српска, не угрожавајући било кога и не оспоравајући ниједну државу у том документу дефинисале своје националне циљеве у заштити националног идентитета, културе, духовности.

“Нажалост, колико сам у ова три дана рада у Народној скупштини стекао утисак, неће бити усвојен консензусом. Очекујем, наравно, усвајање јер постоји политичка већина, али неке странке сматрају, неки људи, појединци сматрају да то није битно. Иако сам ја замолио народне посланике да изађу из тих страначких шињела или униформи, дресова и да, бар по питању ове декларације, пробамо да будемо јединствени, била би то снажна порука“, навео је премијер.

Цело гостовање премијер Вучевића можете погледати у видеу на почетку тескта

]]>
Sat, 27 Jul 2024 09:07:33 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5497591/vucevic-o-litijumu-ovde-zive-nasi-roditelji-i-nasa-deca-nista-nece-biti-radjeno-dok-ne-dobijemo-garancije-struke.html
Северна Кореја обележава Дан победе – Ким Џонг Ун позива на заштиту система и идеологије https://rts.rs/vesti/svet/5497588/severna-koreja-dan-pobede-kim-dzong-un.html Северна Кореја као Дан победе слави годишњицу примирја којим је 1953. године прекинут рат са Јужном Корејом. Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да је света мисија садашње генерације да изгради, навео је, "рај за људе на идеологији коју су крвљу браниле раније генерације победника".  Ким Џонг Ун је посетио споменике у част ветеранима рата вођеног од 1950. до 1953. године, укључујући Кулу пријатељства у почаст војницима кинеске војске који су се борили заједно са Севернокорејцима, јавила је државна агенција КЦНА.

Ким је истакао да је света дужност садашње генерације да штити систем и идеологију коју су браниле раније генерације.

Северна Кореја данашњи дан назива Даном победе, иако је примирјем Корејско полуострво подељено на приближно два једнака дела. 

Широм Северне Кореје одржане су свечаности, укључујући параду и ватромет на главном тргу у Пјонгјангу. 

Јужна Кореја не обележава овај дан већим манифестацијама.

После Корејског рата, који је трајао од 1950. до 1953. године, Корејско полуострво подељено је на два дела – Северну и Јужну Кореју.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 07:33:46 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5497588/severna-koreja-dan-pobede-kim-dzong-un.html
Већина миграната повређених код Беле Паланке пребачена у прихватни центар у Димитровграду https://rts.rs/vesti/hronika/5497584/vecina-migranata-povredjenih-kod-bele-palanke-prebacena-u-prihvatni-centar-u-dimitrovgradu.html Већина миграната који су повређени када се комби у којем су се налазили преврнуо на ауто-путу код Беле Паланке отпуштени су са лечења у УКЦ Ниш и пребачени у прихватни центар Димитроврад. Тројица су остали у нишкој болници на опсервацији. Комби са 50 миграната, преврнуо се јуче на ауто-путу код Беле Паланке, након чега је 30 особа збринуто у болницама у Нишу и Пироту.

Већина њих је синоћ отпуштена са лечења и пребачени су у прихватни центар Димитроврад, осим тројице који ће остати у УКЦ Ниш на опсервацији.

Комесаријат за избеглице и миграције саопштио је да су 42 особе смештене у Прихватни центар којим руководи Комесаријат. Реч је, како наводе, о пунолетним лицима, мушкарцима пореклом из Авганистана и Непала.

Свим лицима која бораве у центрима којим руководи Комесаријат за избеглице и миграције обезбеђена је храна, здравствена заштита и психо-социјална подршка јер циљ Комесаријата је да помогне и збрине сва лица којима је помоч потребна, наведено је у саопштењу Комесаријата.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 11:00:13 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5497584/vecina-migranata-povredjenih-kod-bele-palanke-prebacena-u-prihvatni-centar-u-dimitrovgradu.html
Трамп поручује да ће се вратити на место атентата и одржати велики митинг https://rts.rs/vesti/svet/5497578/tramp-batler-skup-atentat.html Кандидат Републиканске странке на предстојећим председничким изборима у СА Доналд Трамп најавио је да ће ускоро одржати још један митинг у Батлеру, у Пенсилванији, где је био мета атентата. ''Вратићу се у Батлер, у Пенсилванији, на велики и прелеп митинг'', поручио је Доналд Трамп на друштвеним мрежама.

Трамп није навео датум митинга, а детаље ће објавити накнадно, преноси Ројтерс.

Атентат на бившег америчког председника извршио је Томас Метју Крукс на предизборном скупу у Пенсилванији 13. јула.

Доналд Трамп је рањен у десно уво, један његов присталица је убијен, док су двојица рањена.

ФБИ је саопштио да је Трампа у Пенсилванији погодио метак у уво. "Оно што је погодило бившег председника Трампа у уво био метак, цео или фрагментован на мање комаде, испаљен из пушке", саопштио је ФБИ, преноси АП.

Саопштење је уследило два дана након што је директор ФБИ Кристофер Реј изјавио да није јасно да ли су Трампове повреде нанете метком, гелером или стаклом. 

Бивши Трампов лекар Рони Џексон, у време његовог мандата у Белој кући, негирао је тврдњу директора ФБИ да је гелер, а не метак, могао да изазове повреду десног уха републиканског кандидата у пуцњави у Пенсилванији. 

''Апсолутно нема доказа да је то било нешто друго осим метка“, написао је лекар.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 08:34:24 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5497578/tramp-batler-skup-atentat.html
Три особе повређене током ноћи у два удеса у Београду https://rts.rs/vesti/hronika/5497576/hitna-pomoc.html Три особе задобиле су лакше повреде у два удеса који су се догодили током ноћи у Београду.  

Младић од 23 године задобио је повреде када је пао са мотора на углу улица Здравка Челара и Цвијићеве у 20.55 часова.

У 00.21, на истом месту у саобраћајној незгоди су повређени 38-годишња жена и 27-годишњи мушкарац.

Екипе Хитне помоћи интервенисале су током ноћи укупно 105 пута, од тога је 13 интервенција било на јавним местима, највише због особа у алкохолисаном стању.

За помоћ су се углавном јављали хронични болесници, највише пацијенти са хипертензијом, наводе у Хитној помоћи.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 06:54:21 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5497576/hitna-pomoc.html
Смена туриста, путничка возила на Хоргошу у оба смера чекају 60 минута https://rts.rs/vesti/servisne-informacije/5497575/granice-horgos-batrovci-zadrzavanje-vozila.html Сезона је путовања и годишњих одмора, али и последњи викенд у јулу доноси смену туриста, а самим тим и већи број возила на ауто-путевима и главним путним правцима, када су задржавања на граничним прелазима и најдужа, саопштио је Ауто-мото савез Србије (АМСС). Према информацијама Управе граничне полиције Србије добијеним у 5.15, путничка возила на Хоргошу, на излазу из земље и на улазу у земљу, чекају 60 минута, а на Градини, на излазу из земље путничка возила задржавају се 40 минута, а аутобуси 50 минута.

На граничном прелазу Шид путничка возила на улазу у земљу чекају 30 минута, а на Гостуну на излазу из земље 25 минута.

На граничном прелазу Шпиљани, на излазу из земље, путничка возила се задржавају 20 минута.

На Батровцима, на излазу из земље, аутобуси се задржавају 30 минута.

На наплатним станицама нема задржавања возила.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 07:22:19 +0200 Сервисне вести https://rts.rs/vesti/servisne-informacije/5497575/granice-horgos-batrovci-zadrzavanje-vozila.html
Украјинци погодили руски бомбардер; Москва: ловац Су-34 срушио се код Волгограда https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5497558/ukrajinci-pogodili-ruski-bombarder-moskva-lovac-su-34-srusio-se-kod-volgograda.html Рат у Украјини – 885. дан. Украјински медији јављају да су украјинске снаге погодиле руски стратешки бомбардер на северу Русије. Ловац Су-34 Ваздушно-космичких снага Русије срушио се у Волгоградској области, а посада је успела да се катапултира, саопштило је Министарство одбране. У нападу на Крим погођен аеродром Саки у Новофедоровки, тврде украјински медији. Напад је потврдио и Генералштаб украјинске војске.

Руски Телеграм канал Астра, позивајући се на изворе у хитним службама навео је да је на аеродорму уништен радар, а да су два руска војника рањена.

Додаје се да је удар изведен са четири балистичке ракете система АТАКМС од којих су две оборене.

Локалне власти у Севастопољу су такође пријавиле појаву украјинских беспилотних летелица, као и претњу балистичким пројектилима.

Четири особе су повређене од којих две теже, у украјинском гранатирању села Масловка у Херсонској области, саопштиле су власти дела територије тог региона под контролом Москве.

Европска унија је објавила прву исплату од 1,5 милијарде евра за војну подршку Украјини на рачун ванредних прихода од руске имовине замрзнуте у Унији.

Кремљ је на тај потез Брисела најавио "промишљен одговор". Дмитриј Песков обећао је да ће одговор Русије бити "промишљен и у складу са саопственим интересима".

Пентагон је саопштио да је открио грешке у рачуноводственим прорачунима, што је омогућило проналажење додатне две милијарде долара за оружје за Украјину.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 15:35:13 +0200 Рат у Украјини https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5497558/ukrajinci-pogodili-ruski-bombarder-moskva-lovac-su-34-srusio-se-kod-volgograda.html
Клима уређај има јачину два бојлера, па тако може и да експлодира - колико често га треба сервисирати https://rts.rs/vesti/drustvo/5497441/klima-uredjaj-ima-jacinu-dva-bojlera-pa-tako-moze-i-da-eksplodira---koliko-cesto-ga-treba-servisirati.html За десет дана у Београду два пожара изазвали су клима уређаји. Колико често треба да се сервисирају и како да приметимо да нешто није у реду са расхладним уређајем за Београдску хронику говорио је Андреј Чоха, професор Електротехничке школе "Никола Тесла". Прашина и прљавштина се нагомилавају у клима уређају због нередовног одржавања и чишћења, а то на крају може да изазове и и пожар.

"Чишћење климе треба радити сваке године, од бактерија и буђи. Ако умемо, можемо и сами то да урадимо. Препоручљиво је што чешће проверавати климу, дати можда 1000 - 2000 динара за сервисирање, него доћи у ситуацију да изгубите стан", рекао је Чоха.

Анреј Чоха представио је индикаторе који упућују да са клима уређајем није нешто у реду.

"Прва индикација је да уређај не ради фабрички, када приметите да не може да охлади простор као некада, када задате температуру на 23, 24 степена ако је напољу 35 и она не може да расхлади простирију, значи да са њом нешто није у реду", истакао је Чоха.

Што је температура напољу виша, то је већи напор уређаја да расхлади просторију.

"Када имате велику температурну разлику коју желите да постигнете, ваша клима и компресор душу испусте. Тада ради на максимуму, троши струју, хаба се уређај и може бити јако опасно за изазивање пожара", рекао је професор Електротехничке школе "Никола Тесла".

У данима топлотног таласа даноноћно желимо да клима уређаји буду укључени, чак и када нисмо у стану.

"Клима мора да се одмара, као и сваки други уређај. Њена снага је као два бојлера. Морате се одговорно понашати према њој", рекао је Чоха.

Листе чекања за сервисирање клима уређаја су константне, како би се избегле, мајсторе можемо и позвати током зимских и пролећних месеци.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 05:56:18 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5497441/klima-uredjaj-ima-jacinu-dva-bojlera-pa-tako-moze-i-da-eksplodira---koliko-cesto-ga-treba-servisirati.html
У нападу на школски комплекс у Гази погинуло најмање 30 особа; Израелска морнарица оборила дрон из Либана https://rts.rs/vesti/svet/5497554/gaza-izrael-hezbolah-sukob-.html Сукоб Израела и Хамаса – 295. дан. У израелском нападу на школски комплекс у Гази погинуло је најмање 30 особа, а око 100 људи је повређено, јављају локални медији. Израелска војска наводи да су њени припадници гађали Хамасов контролни центар који се налази у том комплексу, а локалне власти наводе да се у школи налазио центар за расељене. Потпредседница САД Камала Харис извршила је притисак на израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа на састанку у Вашингтону да помогне у постизању споразума о прекиду ватре у Гази како би патње палестинских цивила биле ублажене. 

Високи израелски званичник оптужио је потпредседницу САД Камалу Харис да је "угрозила напоре да се обезбеди ослобађање талаца и споразум о прекиду ватре јавном изјавом о рату између Израела и Хамаса" након састанка са премијером Бенјамином Нетанјахуом.

Бивши председник САД Доналд Трамп угостио је израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и његову супругу Сару у ризорту Мар-а-Лаго на Флориди.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поклонио је бившем америчком председнику Доналду Трампу качкет са натписом "Тотална победа", што је алузија на израелски рат против Хамаса у Гази.

Из Појаса Газе су недавно испаљене три ракете на град Ашкелон на јужној обали. Једну је оборила Гвоздена купола, док су друге две ракете погодиле отворена подручја. Палестински исламски џихад преузео је одговорност за недавно ракетирање Ашкелона.

Више од 100 оперативаца Хамаса убиле су трупе 98. дивизије израелске војске током нове операције у Кан Јунису, саопштио је ИДФ.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 14:52:17 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5497554/gaza-izrael-hezbolah-sukob-.html
После свежег јутра, летњи дан с температуром до 34 степена https://rts.rs/vesti/vreme/5497552/posle-svezeg-jutra-letnji-dan-s-temperaturom-do-34-stepena.html У Србији ће после ведрог и свежег јутра током дана бити сунчано и топлије. Јутарња температура од 12 до 19, највиша дневна од 30 до 34 степена. Након свежег јутра током дана претежно сунчано и топлије.

Дуваће слаб ветар источни и југоисточни.

Најнижа температура од 12 до 19 степени, највиша дневна од 30 до 34 степена. 

У Београду сунчано, уз 32 степена у најтоплијем делу дана.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 05:55:36 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5497552/posle-svezeg-jutra-letnji-dan-s-temperaturom-do-34-stepena.html
Масовно тровање хлором на јавном базену у Варшави - 21 особа затражила лекарску помоћ, 17 задржано на лечењу https://rts.rs/vesti/svet/5497565/masovno-trovanje-hlorom-na-javnom-bazenu-u-varsavi---21-osoba-zatrazila-lekarsku-pomoc-17-zadrzano-na-lecenju.html На једном од јавних базена у насељу Тарговек у Варшави дошло је до великог тровања хлором, а од 23 особе које су пливале у базену,  21 особа је пребачена у болницу, саопштила је полиција. Како се наводи, 17 особа је задржано на лечењу.

На лице места стигли су полицијски службеници, ватрогасне екипе и екипе хитне медицинске помоћи. 

Напомиње се да су у тренутку хоспитализације сви повређени, међу којима има и деце, са симптомима тровања хлором били при свести, преноси агенција ПАП.

Две особе  упркос симптомима тровања, одбиле хоспитализацију.

Како ПАП незванично сазнаје, стандардни ниво хлора у води базена на дну је прекорачен десет пута, а на површини воде био је већи више од три пута.

Представници спасилачких служби уверавају да локални становници нису у опасности јер у ваздуху није пронађен хлор.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 00:25:37 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5497565/masovno-trovanje-hlorom-na-javnom-bazenu-u-varsavi---21-osoba-zatrazila-lekarsku-pomoc-17-zadrzano-na-lecenju.html