Читај ми!

Које новине садржи Нацрт новог закона о планирању и изградњи

Брже до грађевинских дозвола, увођење главног државног урбанисте, строжа контрола и енергетска ефикасност, само су неки од предлога који се налазе у Нацрту новог закона о планирању и изградњи.

Нацрт измена закона предвиђа бесплатно прикључење објеката на постојећу инфраструктуру, а посебно на водовод, канализацију, гасовод и даљинско грејање. Циљ је да се сви корисници у општинама и градовима прикључе на инфраструктуру, чиме ће се значајно смањити број индивидуалних ложишта, уштедети енергија, а да корисник нема никакве финансијске издатке.

Нацрт измена закона предвиђа и укидање плаћања конверзије за грађевинско земљиште. Убудуће ће сви инвеститори брже долазити до грађевинских дозвола. Планира се унапређење електронског система за издавање грађевинских дозвола (ЦЕОП), увођењем нових функционалности и побољшањем постојећих, посебно кроз увођење е-простора, којим поступак за израду и измену планске документације постаје ефикаснији и бржи.

На Агенцију за просторно планирање и урбанизам, пренеће се део надлежности, а предвиђа се и увођење главног државног урбанисте, како би се увео ред у области просторног и урбанистичког планирања на територији Србије.

Локаним самоуправама се прописује обавеза доношења планских докумената на најмање 70 одсто грађевинског подручја чиме се омогућава законита изградња и превентивно делује на појаву бесправне градње.

Новина је да ће информације о локацији издавати јавни бележници јер се на њих преноси део овлашћења с државног органа, што би требало да учини ефикаснијим процес прибављања потребних аката о изградњи.

Међу новинама је и то да ће бити укинут лекс специјалис за линијске инфраструктурне објекте.

Приликом овере купопродајног уговора непокретности и закључења уговора о закупу обавезно се доставља и сертификат о енергетским својствима зграде (енергетски пасош), чиме се додатно унапређује енергетска ефикасност у зградарству. То је усаглашавање с Директивом о енергетским перформансама зграда ЕУ. Све нове зграде морају имати сертификат о енергетским својствима.

Додатно су проширена овлашћења грађевинског инспектора који подноси кривичну пријаву против одговорних лица и иницира поступак одузимања лиценце главног извођача радова за кога се утврди да гради без грађевинске дозволе и пријаве радова.

Јавне расправе се настављају и нова је заказана за сутра у Суботици.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво