Читај ми!

"Златна грозница" тресе Жагубицу – хоће ли им се посрећити да се отвори рудник

У близини Жагубице, на локалитету Чока Ракита, откривено је ново налазиште злата. Истраживања канадске компаније Данди још трају, а у евентуалном отварању рудника Општина Жагубица види шансу за свој економски развој.

Пут Жагубица–Бор, преко Црног врха, најпознатији је по томе што је у зимским месецима углавном завејан. Али, управо њиме стиже се до Чока Раките, локалитета на коме је пронађено злато.

Злато је на дубини од неколико стотина метара. То значи да не можете узети крамп и копати га као у оним филмовима о златној грозници на Дивљем западу. Процес је много сложенији.

Отварање рудника је комплексан процес током кога се разматрају различите методе експлоатације и технологије прераде руде и спроводе бројне студије.

Из канадске компаније ДПМ, која истражује на Чока Ракити, саопштавају да су резултати охрабрујући и да је у процесу флотирања могуће остварити искоришћење злата веће од 93 посто. Како је реч о иницијалним налазима, кажу да је прерано говорити да ли је отварање рудника могуће. Ипак, Општина Жагубица већ има своју рачуницу.

"То би значило како за нашу општину Жагубица директно отварање неких 300 радних места, затим повезане компаније које би опслуживале на неки начин тај рудник, још једно 700-800 људи, значи хиљаду људи. На територији наше општине сигуран сам да немамо толики број људи, значи повећали бисмо овде и долазак, миграције би се окренуле, можда би се вратили и наши људи који су отишли у иностранство", наводи Предраг Ивковић, заменик председника Општине Жагубица.

Стари Римљани први отворили руднике у том крају 

У Хомољу и источној Србији никада се није живело само од оваца и ливада, већ од рудног богатства. То су знали стари Римљани, који су овде отворили прве руднике, а тога су свесни и данашњи житељи Жагубице.

Истичу да је рудник злата будућност за тај крај, као и да се надају да ће се многи који су отишли у иностранство вратити. 

Противљења евентуалном отварању рудника углавном долазе из кругова еколошких активиста. У компанији ДПМ тврде да користе напредну технологију у складу са највишим стандардима и да је брига за животну средину у основи свих њихових рударских пројеката. И у Општини Жагубица кажу да нема разлога за страх.

"Свако слово у тим студијама које одобрава Министарство екологије, Влада и тако даље, све то треба да се испуни и мислим да заиста не би било проблема, можемо да живимо са рудником", поручује председник Општине.

Компанија ДПМ на Чока Ракити наставља своја истраживања. Ипак, пашће још много снегова на Црном врху док се он не позлати.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво