Читај ми!

Деоница ауто-пута од Прељине до Пожеге имаће три тунела и 35 мостова

Наставак ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге интензивно се гради. Кинески извођачи боре се да пробију најдуже тунеле са две цеви, и саграде велики број мостова и препуста на тој деоници. У ЦИП-у, који је правио главни пројекат ове деонице, кажу да је она и најзахтевнија на путу ка Ужицу који се од Пожеге рачва према БиХ и према Црној Гори.

Део Коридора 11 од Прељине до ПОжеге дуг је 31 километар, али пролази кроз брдске и неприступачне делове Западне Србије, тако да ће чак трећина деонице бити у тунелима и мостовима.

"Ја мислим да све тече у роковима који су дати и ја мислим да ће та деоница бити у року до краја године како је то и обећао представник СРБС-А господин Џанг", каже Милутин Игњатовић, генерални директор ЦИП-а.

На деоници Прељина-Пожега предвиђена је изградња три тунела: Муњино Брдо, Лаз и Трбушани. Сва три тунела су пројектована са две одвојене цеви и биће укупно дугачки 11,8 километара.

"Ако се узме у обзир да садашње путовање између Пожеге и Чачка, када се све буде завршило дужина путовања биће пола сата", истиче Невенка Ђокић.

На деоници ће бити и 35 мостова, усклађених са конфигурацијом терена. Због чињенице да ће његову трећину чинити мостови и тунели, у изградњу је уложено око 450 милиона евра.

Након што деоница од Прељине до Пожеге буде изграђена, наставиће се градња новог крака Коридора 11 од Пожеге до Бољара до Црне Горе.

За ову деоницу дугу 107 километара потписан је Меморандум о разумевању са кинеском компанијом ЦЦЦЦ у априлу ове године у Дубровнику и започет је рад на припреми пројектно-техничке документације. Ова деоница је вредна 1,5 милијарди евра.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво