Читај ми!

Само у два пројекта за одсумпоравање улаже се око пола милијарде евра

Србија ове године председава Енергетској заједници. Директор те важне институције која земље припрема да прописе у том сектору ускладе са захтевима ЕУ био је гост Београда и обишао обреновачки "ТЕНТ А", где се гради постројење за одсумпоравање, најважнија инвестиција за чистији ваздух у нашој земљи. Председник и Влада Србије поручују да је, поред енергетске безбедности, најважније да земља обезбеди већи удео чисте енергије.

Изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у највећој фабрици струје на Балкану обреновачком "ТЕНТ-у А" смањиће емисије угљен-диоксида чак девет пута. ЕПС је са јапанским инвеститором изградњу почео прошле године, а сада моле извођаче да убрзају радове.

"Ипак може мало брже да се пројекат реализује. И то што је крајњи рок мај 2022. да то буде можда и април и март", каже Милорад Грчић, в.д. генералног директора ЕПС-а.

"Ово заиста јесте једно хитно питање да све термоелектране смање емисију сумпор-диоксида због здравља људи како би се ускладили са међународним стандардима заштите животне средине", рекао је Тахахико Кацумата, амбасадор Јапана у Србији

У Енергетској заједници оцењују: најважније је што ће све српске термоелектране добити таква постројења. Велики загађивачи у земљама Европске уније одавно плаћају таксе за емисије штетних гасова, а то се ускоро може тражити и од нас и земаља које нису чланице.

"Термоелктране на Западном Балкану, не само ова ту, око 16 их има, производе више емисија сумпор-диоксида, прашине и азотних оксида него 250 термоелектрана у целој ЕУ", каже Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице ЕУ.

"ЕПС ће наредних неколико година издвојити стотине милиона евра да би улагала у здраву животну средину. Зато што смо ми потпуно свесни да је то услов привредног развоја, да је то питање здравља људи. Само у два пројекта одсумпоравања Република Србија заједно са ЕПС-ом улаже близу пола милијарде евра", рекла је Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Председник Александр Вучић упознао је директора Енергетске заједнице са плановима и инвестицијама који ће повећати удео чисте енергије и разговарао о проблеммима али и напретку Србије у енергетском сектору.

Копач је поновио замерку нашој земљи што касни са реорганизацијом "Србијагаса".

"То је услов за отварање тржишта гасом које би било у интересу потрошача гаса у Србији, који сада морају плаћати вишу цену него што би требало", каже Копач.

"Искрено верујем да ћемо до краја ове године да завршимо и Национални план за климу и енергетику. Искрено верујем да ћемо већ следеће године да изгледамо много зеленије у позитивном смислу у енергетици него данас", истакла је Михајловићева.

Гост из Беча је и посланике у скупштинском Одбору за енергетику информисао о прописима Уније, задацима наше земље у том сектору и разговарао са министарком за европске интеграције.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво