Читај ми!

Кинески балон виђен изнад Колумбије, Пекинг наводи да има цивилну намену

Министарство спољних послова Кине потврдило је да је балон који је виђен над Латинском Америком из те земље и да се користи за цивилне намене, док су из Пекинга инцидент са балоном који је летео изнад САД оценили као "неочекиван и изолован". Америчка војска је саопштила да трага за остацима срушеног балона, за који Вашингтон тврди да је Кини служио за шпијунирање.

Портпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нинг рекла је да је балон, који је виђен изнад Латинске Америке, из Кине и да се користи у цивилне сврхе, пренео је Ројтерс.

Додала је да балон, који је у суботу примећен изнад Колумбије, има ограничену способност аутоматског управљања.

Из Пекинга су раније рекли да је балон који је америчко ваздухопловство оборило био коришћен за метеоролошке и друге научне сврхе и да је случајно одлетео ван свог курса.

Мао Нинг је навела да би Кина и САД требало тај проблем да решавају на миран и пристојан начин, без употребе силе.

"Ово је неочекивани, изоловани инцидент", рекла је Мао Нинг, упитана о озбиљности тог догађаја.

Америчка војска је саопштила да трага за остацима балона који је ваздухопловство оборило у суботу по наредби председника Џозефа Бајдена.

Из војске су додали да морнарица ради на проналажењу остатака летелице која је након обарања пала у Атлантски океан у близини Јужне Каролине.

Кина је у недељу најоштрије осудила обарање летелице, наводећи да је она потпуно случајно залутала у ваздушни простор САД.

"Кина је јасно тражила од САД да се с тим правилно позабаве, на миран, професионалан и уздржан начин. САД су инсистирале на употреби силе, очигледно претерано реагујући", саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

У међувремену, први човек кинеске метеоролошке службе разрешен је дужности, објавили су кинески државни медији.

Због уласка кинеског балона у амерички ваздушни простор, за који Вашингтон тврди да је шпијунски, амерички шеф дипломатије Ентони Блинкен је у петак отказао посету Пекингу.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво