Европа честита Урсули фон дер Лeјен избор за шефицу ЕК

Европски званичници честитали су Урсули фон дер Лејен избор за нову председницу Европске комисије, а честитку је упутио и председник Србије Александар Вучић.

"Честитке Европо", написао је председник Европског савета Доналд Туск, пошто је Урсула фон дер Лејен изабрана за нову председницу Европске комисије.

Немачка канцеларка Ангела Меркел навела је да ће нова председница ЕК бити "самоуверен и снажан" лидер који ће са великим еланом приступити решавању изазова са којима се суочавамо као Европска унија".

"Иако данас губим дугогодишњег министра, добијам новог партнера у Бриселу. Зато се радујем доброј сарадњи", навела је Меркелова у саопштењу.

Честитку је упутио и комесар за приступне преговоре Јоханес Хан, изразивши задовољство због чињенице да је фон дер Лејен потврдила европску перспективу Западног Балкана.

Хан је честитајући Урсули фон дер Лајен оценио да је њена агенда за Европу амбициозна и да обухвата све кључне приоритете неопходне за јачање и јединство ЕУ.

"Посебно сам задовољан због њеног инсистирања на ЕУ као јачем глобалном играчу укључујући и потврду европске перспективе за Западни Балкан", навео је Хан на свом Твитеру.

Својој сународници честитао је на Твитеру водећи кандидат Европске народне партије Манфред Вебер поручивши да ће ЕПП заједно са њом наставити да се бори за јаку, амбициозну и демократскију Европу.

Франс Тимерманс, водећи кандидат европских социјалиста, навео је да је Урсула фон дер Лејен добила демократски мандат од ЕП да спроведе зелени и социјални програм који је представила.

Лидерка немачких демохришћана оценила је да је избор Фон дер Лејен историјски дан за Европу јер она долази из "политичког центра, гради мостове и бори се за европско јединство".

Група Зелени у ЕП такође је честитала Урсули фон дер Лејен иако су они гласали против њеног избора.

Новој шефици ЕК честитке су упутиили и лидери других европских држава, као и група у Европском парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 31. август 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару