Читај ми!

Предмет царинског агента оптуженог да је оштетио републички буџет прослеђен Специјалном суду

Виши суд у Београду огласио се стварно и функционално ненадлежним у предмету против царинског агента А. Ј. оптуженог да је злоупотребама оштетио буџет Србије и себи прибавио противправну имовинску корист од преко 750 милиона динара, и предмет проследио Посебном одељењу за организовани криминал тог суда, познатијег као Специјални суд, сазнаје Танјуг.

Оптужницом Посебног одељења за сузбијање корупције Александру Ј. се ставља на терет да је прибавио противправну имовинску корист у од 750.562.946,52 динара, а према Закону о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције прописано је да је за кривично дело за које се А. Ј. терети, уколико је износ имовинске користи преко 200.000.000 динара надлежно Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду.

Списи предмета ће Посебном одељењу суда бити достављени по правоснажности овог решења, на које је дозвољена жалба у року од три дана.

Kрајем јануара Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду је подигло оптужницу против А. Ј.

Он се сумњичи да је у својству царинског агента са квалификованим електронским сертификатом, запослен у привредном друштву "Quehenberger Logistic SRB" доо Шимановци извршио продужено кривично дело Злоупотреба положаја одговорног лица у периоду од јануара 2019. до септембра 2021. године и кривично дело Прање новца током 2019. и 2020. године.

Тужилаштво је поднело и захтев да се од окривљеног привремено одузме стан у изградњи у кули Б на 22. спрату у Београду на води са гаражним местом, затим два стана на Новом Београду и једну гаражу.

А. Ј. се терети да је искоришћавањем својих овлашћења царинског агента за компанију "Ц&А МОДА РС" сачињавањем и оверавањем царинско-финансијске документације са неистинитом садржином (царинске декларације и ино-фактуре) за робу која је из Kине допремана бродом, контернејски у Луку Ријека у Хрватској, посредством хрватских аутопревозника транспортовао у Србију.

Најпре је, како се сумња, на граничним прелазима Батровци и Шид ангажовао шпедитере из Сремске Митровице и Суботице, који су по његовом налогу сачињавали транзитне декларације у којима је наведено да је роба власништво привредног друштва "Ц&А МОДА РС", иако то није било тачно, а које привредно друштво има одобрење за поједностављени поступак царињења - такозвано кућно царињење, чији је овлашћени прималац робе у заједничком транзитном поступку "Quehenberger Logistic SRB".

Потом је коришћењем кућног царињења, роба даље транспортована у Србију без контроле, и испоручена непознатим купцима.

У поједностављеном поступку декларисања робе, искористивши лого "Ц&А МОДА РС", окривљени је, како се сумња, састављао лажне царинске декларације на свом приватном лаптопу, у програму за кућно царињење.

Kоришћењем квалификованог електронског сертификата са свог приватног рачунара, у програму за кућно царињење, је приступао информационом систему Управе царина и неистинито приказивао вредност робе и у спорне царинске исправе уносио вредност робе по вишеструко нижим износима од стварних вредности.

Исправе потом, како се сумња, није уносио у базу компјутерског система ПД "Quehenberger Logistic SRB".

На овај начин је, како се сумња, на основу 65 спорних царинских декларација прибавио противправну имовинску корист од 750.562.946,52 динара, за који износ је оштетио буџет Србије.

Тако стечени новац је улагао у куповину некретнина, чије се привремено одузимање тражи, иако је знао да новац потиче из кривичног дела.

Током досадашње финансијске истраге, уочена су електронска плаћања путовања на егзотичне дестинације, луксузан живот у иностранству, куповина у различитим модним радњама реномираних произвођача и друго, што све указује на расходе далеко веће од легалних прихода, саопштило је раније тужилаштво.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво