Скоро век и по волонтери Црвеног крста стижу до људи у невољи

Црвени крст Србије обележава 147 година од оснивања. Та српска хуманитарна организација једна је од најстаријих у међународној породици. Вођени идејама хуманости и солидарности, безмало век и по, волонтери и запослени у Црвеном крсту Србије, помажу људима у невољи.

За Марка Чикарића, учитеља из Товрљана код Прокупља, чула је Србија. Своје ђаке вози до школе и враћа кући, снабдева мештане лековима и намирницама, организује лекарске прегледе... За све што треба - ту је уча.

"Деци показујем какви они треба да буду, да буду добри, племенити, да сеју љубав а не мржњу, да помажу комшијама. Кад има мржње онда има и насиља, када нема мржње онда нема ни насиља", поручује Марко Чикарић учитељ и волонтер Црвеног крста Србије.

Волонтери су снага Црвеног крста, стижу до сваког човека у невољи. А невоља у 21 век је на претек.

"Поред ћуди природе сусрели смо се и 2015. са великом мигрантском кризом која у својим видовима траје и данас. И на крају, суочили смо се са до сада невиђеним изазовом, пандемијом коронавируса, у којој је Црвени Крст одреаговао ефикасно. За две године подржао је на различите начине преко 1.500.000 грађана уложивши преко 900.000 сати волонтерског рада", истиче проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије.

Министарка здравља, проф. др Даница Грујичић наглашава да имамо на кога да се угледамо и на кога да будемо поносни. 

"Обавеза је свих нас, читаве генерације, да једног дана, када наши потомци буду славили нове годишњице Црвеног крста Србије, оставимо такав траг и такав легат да и они могу да буду поносни на нас", поручила Грујичићева.

Више од 70.000 волонтера и око 750 запослених спремни су да прискоче у помоћ немоћнима и угроженима, у свакој прилици.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво