Читај ми!

Сеизмичка активност у Турској ће се и даље развијати, само се не зна у ком правцу

Сеизмолог Славица Радовановић каже за РТС да је узрок земљотреса у Турској велика акумулација сеизмичке енергије. Сеизмичка активност ће се, додаје, на том простору даље развијати, само се још не зна у ком правцу. "Ту има доста припремних жаришта за јаке земљотрес", наводи Радовановићева.

Славица Радовановић је гостујући у Дневнику РТС-а да је простор источно-анадолијског раседа, погранична зона Турске и Сирије где се сучељавају две тектонске плоче.

"Познато је да на границама сучељавања две тектонске плоче има највише земљотреса. За сада је захваћена нека зона од 200 километара са епицентрима потреса од којих су два најјача били онај ноћашњи и онај око подне који је био у северним деловима те зоне", истиче Радовановићева.

Узрок земљотреса је, додаје, велика акумулација сеизмичке енергије.

"Арабијска плоча се креће ка северу и дуж Мртвог мора и Либана оне клизе једна поред друге и гура тај део где је Турска и на тим просторима је годишње померање 17 сантиметара. Замислите тај огроман простор какав је Арабијско полуострво кад 17 сантиметара годишње притиска Турску, онда у тој зони морају да се догађају и овакви земљотреси, с тим што се део сеизмичке енергије преноси и на северно-анадолијски расед, а затим и на Балканско полуострво", наводи Радовановићева.

На питање да ли је овај земљотрес могао да се предупреди, додаје да када је у питању земљотрес је врло једноставно - градите у складу са принципима, истражујте тло колико је то неопходно и добићете услове за изградњу објеката који се неће срушити кад је земљотрес.

"Ако погледате снимке који су се данас најчешће приказивали где је у једном централном делу читав један кварт порушен, а около стоје непорушени објекти. То јако сугерише да тло није било довољно истражено. Она зграда која пропада, то је тло изгубило носивост, и зграда је као у тесто упала јер је тло било лоше. Сви ти елементи доводе до тога да ако се не истраже како треба да има оволики број жртава и овако велики број срушених објеката", указује Радовановићева.

Сеизмичка активност ће се, додаје, на том простору даље развијати.

"Ту има доста припремних жаришта за јаке земљотресе. Сигурно ће то бити, само још нисмо сигурни на коју страну ће се сеизмичност развијати. Одмах после овога се догодио земљотрес у старом турском жаришту код Истанбула, а десетак минута после после главног земљотреса је био и један земљотрес магнитуде 4,6 у Вранчи која је на одређени начин територијално најближе и највеће жариште које бисмо ми могли да осетимо", наводи Радовановићева.

То што је регистровано код Бора су, каже, најчешће последице минирања.

"У том делу источне Србије имамо јако мало земљотреса, тај простор није тако сеизмички активан. Активнији је део источне Србије према Великој Морави. Ми смо доста далеко од простора који је тренутно активан, али та активност неће се само реализовати у том простору, она је везана за читав простор источног Медитерана. Сви ћемо сигурно наредних година приметити већи број слабијих земљотреса. Ми у Србији смо на периферији свих догађаја, наши земљотреси су много слабији и бићемо у прилици да неке од њих и осетимо", закључила је Радовановићева.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво