Читај ми!

Шапић за РТС: Пресељење Зоолошког врта за сада само предлог, чека се одлука

Градоначелник Београда Александар Шапић каже да је измештање Зоолошког врта са Калемегдана на Аду Сафари за сада политичка одлука, а да ће коначна бити донета када се за то стекну услови. Истакао је да се сплавови са Савског кеја дефинитивно уклањају почетком пролећа. Саопштио је и да је испреговаран раскид уговора с Кенткартом којим град преузима наплату и контролу јавног саобраћаја.

На питање зашто се Град Београд баш сада одлучио за измештање Зоолошког врта с Калемегдана на Аду Сафари, које свакако стоји у Генералном урбанистичком плану Београда до 2041. године, градоначелник је одговорио "да би се кад год да је покренуо ту тему поставило исто питање – зашто баш сада?" 

"Та одлука ће бити коначна онда када се стекну услови да се донесе. За сада је донесена нека врста политичког предлога, идеје или политичка одлука. Да ли ће се она спровести зависи од многих ствари", истакао је градоначелник. 

Каже да су првенствено у обзир узимали услове у којима те животиње живе ту већ сто година и да су им сви с којима су се консултовали рекли да то нису услови у којима животиње треба да бораве.

С друге стране, да би конкурисали да Калемегдан буде на листи Унеска неопходно је изместити Зоолошки врт.

"Дошли смо до Аде Сафари где би се по територији коју обухвата дошло до дупло већег простора. Ту су људи који живе више од 40 година и са њима се разговара и не желимо нико да остане на улици", поручио је Шапић.  

Додаје да је то процес који може да траје две до три године у зависности од других процеса.

"Ја мислим да можемо за неке две до три године кренемо у процес пресељења животиња", рекао је Шапић.

Указао је и да се о измештању Хиподрома за сада није разговарало, што не значи да то неће доћи на дневни ред.

Шапић је рекао да је Град Београд коначно, како је навео, испреговарао раскид уговора с "Кенткартом" којим град преузима наплату и контролу јавног саобраћаја.

Додаје и да су успели да обезбеде да неке линије буду мало фреквентније.

Истакао је да се сплавови са Савског кеја дефинитивно уклањају почетком пролећа.

"Сплавови се дефинитивно уклањају са Савског шеталишта почетком пролећа. Мислим да ће се уговори потписати у фебруару с онима који су излицитирали. Пројекат довођења инфраструктуре, воде и струје је готов. Грађевинска дозвола је спремна и ми ћемо у фебруару  кренути да то имплементирамо", објаснио је градоначелник.

Додаје да ће и после тога људима који нису склонили сплавове дати рок да то ураде, а ако то не учине надлежни ће их склонити. 

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво