Читај ми!

Мали Оливер у Будимпешти примио генску терапију

Оливер Пал Гајоди, једногодишњи дечак из Бајмока код Суботице, примио је генску терапију леком "золгенсма", саопштила је дечја болница "Бетешда" у Будимпешти, где је Оливер примљен 18. јануара ове године.

"Све је протекло без компликација, Оливер се осећа добро, коначно можемо да славимо", написала је на својој Фејсбук страници Оливерова мајка Тимеа Гајоди која се налази са њим у главном граду Мађарске.

Мали Оливер, који болује од ретке и тешке болести – спиналне мишићне атрофије, десето је дете у дечјој болници "Бетешда" у Будимпешти које се лечи иновативном генском терапијом.

"Ово је велико достигнуће медицине 21. века. Суштина ове терапије да се ген који недостаје и узрокује тешку болест уноси у тело пацијента и он се везује за аденовирус који преноси ген у тело. Генска терапија потом почиње да делује и код пацијената се побољшава мотористика и све животне функције", објашњава др Борбала Микош, шефица тима лекара за СМА болести, клиника "Бетешда" Будимпешта.

Доктор Ненад Баришић, дечији кардиолог који га је лечио у новосадској болници, каже да је присуствовао здравственом подухвату будућности.

"Оливер је сматран неизлечивим, јер није могао да буде скинут са респиратора. После терапије и велике борбе овде у Будимпешти, више није на респиратору и квалификовао се за ову терапију. Ово је велика нада, не само за децу у Мађарској, већ и за малишане из Србије који чекају на лечење", поручује Баришић.

Оливер Пал Гајоди из Суботице примљен је у дечју болницу "Бетешда" у Будимпешти 18. јануара од када је припреман за терапију.

Ради се о прогресивној болести која напада мишиће и брзо се губе основне животне функције као што су ходање, варење, гутање и дисање.

За ефикасну појединачну терапију за ово обољење је потребно издвојити око 2,3 милиона долара, а средства за лечење малог Оливера су прикупљена након вишемесечне хуманитарне акције у Србији и Мађарској.

Грађани Србије су преко фондације "Буди хуман" послали готово 500.000 СМС порука за лечење Оливера Пала Гајодија.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво