Читај ми!

Постоји више разлога због којих је пас агресиван, за то је крив само власник

Готово да не прође дан, а да не чујемо да је агресивни пас напао и ујео неког од пролазника на улици. Неочекивано, изненада, у близини власника или пошто се отргне од њега.

У уторак увече је преминуо четворогодишњи дечак од последица уједа ротвајлера у породичном дворишту у Сенти.

Ветеринар Срећко Радојичић наводи да је реч о расама паса према којима власници треба да имају и већу одговорност и посвећују већу пажњу, негу и бригу о таквим псима.

Указује на то да и код власничких паса, какви су били они у Сенти, може да се појави та врста агресивности, из много разлога.

Један од примарних разлога је болест и бол који су покретач агресивности.

Друга могућност је полни нагон, поготово код мужјака због доминације, каже ветеринар.

Према његовим речима, код женки може доћи до агресије како би заштитиле младунчад.

Такође, агресија може да се јави и због исфрустрираности животиње боравком у боксу, држањем на ланцу, недовољном социјализацијом.

"Постоји агресија и због страха, због доласка у контакт са људима које не познаје, провокација људи може да доведе до агресивности. То су све елементи. Овај случај треба врло опрезно анализирати, укључити судство, психолога, ветеринарску инспекцију", напомиње Радојичић.

Истиче да ниједан пас није рођен као агресиван, таква раса не постоји, већ се агресија код паса ствара.

"Увек је кривица у власнику пса што се тиче социјализације, посвећености животињи. Треба радити на подизању свести људи, поготово у урбаним срединама, нпр. у парковима где има већи број љубимаца и пролазника. Сваки власник свог љубимца мора да држи на повоцу и да има контролу да не буде пуштен слободно да шета парком", наглашава ветеринар.

Додаје да власници морају да обраћају пажњу и на необичности које се дешавају код љубимца.

"То савестан власник мора да региструје, мора да се саветује са ветеринарима, друштвима за заштиту животиња. Велику бих улогу дао и медијима да се често прича о томе, да не би дошло до оваквих трагедија", наводи Радојичић.

Каже и да постоје расе које имају генетску предиспозицију, наглашавајући да и то може да се контролише савесним држањем тих животиња.

Законом о добробити животиња предвиђене су казне од пет до педесет хиљада за физичко лице које се не придржава правила о заштити животиња. Ветеринар истиче да примат треба дати подизању свести пре него казнама.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво