РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Полиција претресла стан у Новом Пазару у ком је живео нападач на жандарма https://rts.rs/vesti/hronika/5476249/oruzje-islamska-drzava-novi-pazar-.html Ситуација у Новом Пазару је мирна, а присуство полиције смањено, након претреса стана у којем је живео Милош (Салахудин) Жујовић, нападач на жандарма испред израелске амбасаде у Београду. Полиција је извршила више претреса објеката у Новом Пазару. Полиција је претреслa стан у којем је у Новом Пазару живео нападач на жандарма Милоша Јевремовића.

Ситуација у Новом Пазару је мирна, а присуство полиције у центру града данас је смањено.

Нападач на припадника Жандармерије, конвертит из Младеновца Милош Жујовић (25), верско име Салахудин, живео је у стану у Новом Пазару са супругом и сином.

Потврђено је да су још синоћ у Нови Пазар стигли припадници Управе криминалистичке полиције из Београда који су обавили претресе на више локација у Новом Пазару и привели на информативни разговор више особа које би могле да буду повезане са нападачем.

Једна особа је задржана у притвору у Новом Пазару, а полиција је најавила да ће наставити да спроводи широку истрагу на ширем подручју града Новог Пазара у вези са терористичким нападом на припадника Жандармерије испред амбасаде Израела у Београду. 

Министар полиције Ивица Дачић претходно је наложио да се на територији Србије прогласи црвени ниво безбедноссних претњи од тероризма

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је ситуација у Србији сада безбедна и да грађани могу да буду мирни. 

]]>
Sun, 30 Jun 2024 13:50:33 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5476249/oruzje-islamska-drzava-novi-pazar-.html
Јусуфспахић: Напад на жандарма терористички чин, терориста не може бити верник https://rts.rs/vesti/drustvo/5476223/jusufspahic-napad-na-zandarma-teroristicki-cin-terorista-ne-moze-biti-vernik.html Председник Врховног сабора Исламске заједнице Србије (ИЗС) Мухамед Јусуфспахић каже да је терористички напад на припадника Жандармерије испред амбасаде Израела у Београду извршио Милош Жујовић (25) који се "представљао као муслиман" а да верник не може бити терориста. "Оно што је учинио Милош Жујовић, човек који се опредељивао за ислам и себе назвао Салахудин, који се представљао као муслиман, то је чисти тероризам, неисламски чин", рекао је Јусуфспахић за Танјуг.

Истакао је да Жујовић никада није био члан Исламске заједнице Србије, већ је према неким незваничним информацијама посећивао објекте који су ван контроле ИЗС, којима управљају приватна лица која такође нису део ИЗС.

"Злочин који је извршен је атак на државу и на све нас. Кажете суфизам - то не постоји, кажете вехабизам - ни то не постоји. Постоји израз муслиман за онога који је Богу веран", рекао је Јусуфспахић и додао да људи који се декларишу као вехабије не улазе у џамије и у регуларне објекте исламске верске заједнице већ у неке друге, непознате објекте.

Јусуфспахић је рекао да однос према Србији не може бити тај однос који је покушао да креира нападач, већ то мора бити однос поштовања, истакавши да је исламска заједница са великом забринутошћу примила вест о нападу.

"Дубоко саосећамо са рањеним полицајцем и његовом породицом. Наше молитве упућујемо за његово здравље и брз опоравак. Он је део нас и нашег друштва, због тога овај напад доживљавамо као напад на члана своје породице", рекао је Јусуфспахић.

Јусуфспахић је истакао да би овакав нељудски чин требало додатно да уједини све грађане Србије да заједнички чувају мир у својој домовини ради сигурније садашњости и срећније будућности наше деце.

"С тим у вези, молимо све надлежне органе да учине додатни напор како би Исламска заједница Србије, као традиционална верска заједница која делује преко 150 година у Србији, добила пуну подршку у циљу укидања приватних организација које се својим деловањем директно мешају у надлежности Исламске заједнице Србије, што је очито више пута до сада дало веома негативне резултате на штету мира, стабилности и суживота међу народима у Републици Србији", рекао је Јусуфспахић.

Како је оценио, муслимани у Србији су тим чинoм чином угрожени и да је Жујовић, "чак и ако је желео да да подршку борцима за право, правду и живот Палестинаца, само отежао ситуацију и ни са чим није допринео".

]]>
Sun, 30 Jun 2024 11:31:40 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5476223/jusufspahic-napad-na-zandarma-teroristicki-cin-terorista-ne-moze-biti-vernik.html
Судар два аутомобила на путу од Ниша ка Сврљигу, десет повређених https://rts.rs/vesti/hronika/5476217/nis-svrljig-sudar.html Десет путника повређено је у удесу који се јутрос у 4.30 догодио на путу од Ниша до Сврљига, потврђено је РТС-у у Полицијској управи Ниш. Сударила су се путничка возила "тојота" и "фолксваген" у којима је било по петоро путника и сви повређени су превезени у Универзитетски клинички центар у Нишу.

У УЦ УКЦ Ниш примљено укупно 10 повређених пацијената. Након пријема свима урађена комплетна дијагностика.

Саобраћај на овој деоници није био у прекиду. О удесу је обавештено Основно јавно тужилаштво у Нишу.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 11:51:36 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5476217/nis-svrljig-sudar.html
Вучић: Србија је безбедна, највећи део посла решићемо до уторка https://rts.rs/vesti/politika/5476198/vucic-srbija-je-bezbedna-najveci-deo-posla-resicemo-do-utorka.html Србија је безбедна и грађани не морају да брину, каже председник Србије Александар Вучић поводом напада на жандарма испред израелске амбасаде. Наводи да ће током јула, можда на Петровдан (12. јул) посетити Црну Гору. Брину ме светски сукоби и каква ће бити судбина света, закључује Вучић. Председник Србије Александар Вучић наводи поводом рањавања жандарма испред израелске амбасаде у Београду, приликом обављања службене дужности, да ће бити још хапшњеа у том случају. 

"Сви смо научили да БИА и полиција раде по налогу тужилаштва, па чекамо да они заврше. Верујем да ћемо да уторка да решимо већи део", каже председник Србије за ТВ Прва, алудирајући на то да је министар полиције Ивица Дачић прогласио црвени ниво безбедносних претњи од тероризма.

"Постоји добра сарадња са исламским заједницама у Србији, ми знамо које школе желе да шире свој утицај, а Србија се овде бори против радикалнсог екстремизма", каже Вучић. 

Истакао је да је жандарм Милош Јевремовић заслужио дивљење за свој присебност када га је нападач Милош (Салахудин) ранио.

"Ово је потпуно смишњен напад, и та прецизност. Али са друге стране, дисциплинованост жандарма Јевремовича. Да себе натерате да са стрелом у грлу сачекате полицију. Сачувао је себе, али и себе за државу. Он ће бити ускоро у пуној служби и биће одликован", каже председник Србије

Вучић каже да грађани Србије не морају да брину за безбедност.

"По свим статсистикама Србија је међу најбезбеднијим земљама Европе и света, а Београд међу најбезбеднијим градовима. Грађани могу да буду спокојни, Србија је довољно јака да се избори са тероризмом", каже Вучић.

"Посетићу Црну Гору у јулу, можда на Петровдан"

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у јулу, можда на Петровдан, посетити српски народ у Црној Гори и обићи Беране, након што га је тамо позвао председник Демократске народне партије Црне Горе Милана Кнежевић.

Кнежевић је претходно рекао, поводом тога што је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о геноциду у логорима система Јасеновац, Дахау и Матхаузена, да Хрвати имају проблем да се суоче са својом геноцидном прошлошћу.

Кнежевић је поручио: "Црна Гора док се ми будемо питали, а верујем да ћемо се питати, никад више неће бити антисрпска држава и желим у вашој емисији да позовем председника Вучића у моје име, као и име председника Скупштине Андрије Мандића и свих Срба у Црној Гори да нас посјети у јулу. Волим да то буде у Беранама, да посетимо храм Светог Симеона Мироточивог чију је обнову Влада Србије, тада на челу са Александром Вучићем, доминантно финансирала и учествовала у његовој обнови и то би била једна јасна порука наше сарадње и жеље да додатно продубљујемо и развијамо односе са нама најближом и најбратском државом, а то је Србија".

Вучић је рекао да у јулу има пуно обавеза, али да ће свакако наћи време и да би најбољи термин био Петровдан.

"Можда би било најбоље на Петровдан, али нисам сигуран ко ће од гостију бити овде у Београду на тај дан, али током јула спремам сам и са највећом радошћу да посетим Беране и Васојевиће и да разговарам са народом", истакао је Вучић и захвалио Кнежевићу на позиву да их посети у Црној Гори.

"Литијум је будућност"

Председник Србије Александар Вучић поводом рудника литијума у Западној Србији каже да не жели да изгуби још четири или пет година, те да је садашња процена раста Србије 4,2 одсто по кварталу. 

Поновља да ископавања литијума у Србији неће никада неће ни бити, ако не буду задовољени највиши еколошки стандарди, као и да ће о томе претходно да се изјасне грађани.

"То ћемо проверити са нашим народом", каже Вучић.

Влада Србије сада проверава документацију и све папире који су достављени о ископавању литијума како би проверила све потенцијалне мере еколошке заштите.

"Сад Влада то проверава. Онда мора да упозна целу јавност о чему је реч, па да то прође кроз суд јавности", истиче председник Србије.

Оцељује да би ископавање литијума позитивно утицало на демографију у Србији, поготово у Подрињу

"Ово нам је једина шанса да обновимо народ, да обновимо демографију у Подрињу, празно нам је Подриње и са једне и са друге стране Дрине", наводи председник Србије. 

Очекује да ће у наредном периоду окупити највеће светске лидере, јер је, како каже, литијум будућност.

"Они (учесници протеста против ископавања литијума и компаније Рио Тинто) су се недавно окупили у Лозници да, како кажу, осветле мрак, а то су радили литијумским батеријама", каже председник Србије.

Вучић каже да је суштина у томе да Србија не даје сировину, већ да ће се тамо правити фабрика батерија, а када то урадите, онда ће и друге компаније да дођу.

"Имали би субвенције, батерију на лицу места", каже председник Србије. 

"Биће струје, али имамо великих проблема"

Председник Србије најавио је да земљи у наредном периоду долазе велики проблеми и са струјом, а да нових извора нема.

"Мораћемо да радимо и да улажемо много пара, али ћемо имати струје. Платићемо огромну цену, милијарде евра", каже Вучић. 

Наводи пример Хрватске и њене нуклеарне електране у Кршку.

"Не би имали ништа да немају ту нуклераку у Кршку", каже председник Србије. 

"Брину ме светски сукоби"

Председник Србије Александар Вучић о рату у Украјини каже да долази "много тешко време", те да је забринут за судбину света.

"Мислим и да је тешко да се избегне сукоб Хезболаха и Либана", каже Вучић. 

Председник Србије наводи да се све припрема за сукоб, и да само треба "нешто да опали", а као пример указује и на збивања у Европи. 

"Добијате радикалнију и антируску Европску комисију. Имате ту осову (Калас) којој је забрањен улазак у Русију, па каква је то порука", закључује Вучић.

Истиче и да је кинеска Иницијатива за мир погрешно протрумачена, те да би то такав предлог понудио "сваки одрастао човек".

"То нико не би требало да одбије, али владају мук и тишина. Зашто? Зато што не желе моментални прекид ватре као што то Кина тражи", каже Вучић и напомиње да је у Европи велики страх од победе деснице на парламентарним изборима у Француској, без обзира што има добре и искрене односе са председником Емануелом Макроном.  

]]>
Sun, 30 Jun 2024 13:15:11 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5476198/vucic-srbija-je-bezbedna-najveci-deo-posla-resicemo-do-utorka.html
Милош Јевремовић стабилно - министар полиције и израелски амбасадор обишли повређеног жандарма https://rts.rs/vesti/politika/5476193/milos-jevremovic-stabilno---ministar-policije-i-izraelski-ambasador-obisli-povredjenog-zandarma-.html Министар Ивица Дачић и амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан обишли су у Ургентном центру припадника Жандармерије који је рањен јуче испред израелске амбасаде у Београду. Повређени жандарм је у стабилном стању и осећа се много боље. Министар полиције Ивица Дачић и амбасадор Израела у Србији Јахан Вилан обишли су повређеног жандарма који је јуче оперисан у тој установи.

Др Душан Мицић, начелни интезивне неге УКЦС рекао је да је пацијент стабилан и на континуираном праћењу у јединици интезивне неге и сада га очекује опоравак од операције коју је имао.

Министар Дачић, изјавио је после обиласка повређеног жандарма у Ургентном центру, да се он данас осећа много боље и да може да се очекује да ће за неколико дана бити пуштен кући.

"Желим још једном да се захвалим Ургентном центру, свим лекарима и медицинском особљу на великој бризи за нашег припадника", рекао је Дачић новинарима након што је са амбасадором Израела у Србији Јахелом Виланом обишао припадника Жандармерије који је јуче у нападу испред израелске амбасаде у Београду погођен самострелом у врат. Начелник јединице интензивне неге Ургентног центра Душан Мицић је рекао да је жандарм у стабилном стању и да се налази на интензивној нези. "Сада га очекује опоравак од операције коју је имао", рекао је Дачић.

Вилан: Нема оправдања за терористички акт, у Србији смо безбедни

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је да нема оправдања за терористички акт који се јуче десио у Београду, као ни за било које друге нападе, на било коју популацију било када и било где у свету. 

Вилан је рекао да врло добро зна и разуме које претње потичу од тероризма.

"Ова посета је први радосни тренутак у последња 24 сата. Срећан сам због стања у коме се тренутно налази повређени жандарм и желим да се захвалим болници и докторима на спасавању његовог живота", рекао је он.

Вилан је нагласио да му је било је изузетно важно да дође у посету повређеном жандарму и да искаже искрену захвалност у своје лично име, у име своје породице, запослених у амбасади, као и Владе Израела и народа Израела, јер како је додао сви они јако добро знају шта значи тероризам.

Припадник Жандармерије Милош Јевремовић (34) рањен је јуче у нападу испред израелске амбасаде у Београду, када је погођен самострелом у врат.

Нападач је идентификован као Милош Жујовић (25), верско име Салахудин, конвертит из Младеновца, који је прешао да живи у Нови Пазар.

Јевремовић је у самоодбрани пуцао на Жујовића, који је преминуо од задобијених повреда.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 12:04:26 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5476193/milos-jevremovic-stabilno---ministar-policije-i-izraelski-ambasador-obisli-povredjenog-zandarma-.html
Дачић за РТС: Реч је о циљаном терористичком нападу, извршени претреси на више локација широм Србије https://rts.rs/vesti/politika/5476169/zandarm-ambasada-izrael-dacic.html Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да тероризам не може да победи државу. Акција се наставља широм Србије. У току ноћи извршен је претрес на више локација, разговарано је са више десетина људи, а тужилаштво ће одредити даље поступање, истакао је Дачић. Синагога у Београду била могућа Жујовићева прва мета, рекао је министар. Две особе су у притвору. Повређени припадник Жандармерије Милош Јевремовић који је јуче устрељен самострелом у врат испред Амбасаде Израела у Београду, након операције је у стабилном стању. Јевремовић је у самоодбрани пуцао на нападача, који је од задобијених повреда преминуо.

Тужилаштво је напад окарактерисало као терористички акт који је извршио Милош Жујовић, верско име Салахудин, конвертит из Младеновца. Проглашен је црвени ниво безбедносних претњи од тероризма.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић, рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је у току ноћи извршен претрес на више локација широм Србије.

"Постоје људи који припадају вехабијском покрету. Једна је ствар опсервација над њиховим активностима, а друго је питање конкретног кривичног дела, односно терористичког напада на припадника жандармерије Милоша Јевремовића. Треба пронаћи адекватну узрочно-последичну везу између активности тих вехабија и конкретног догађаја", рекао је Дачић.

Широка акција саслушања

Зато је, како каже, споведена широка акција саслушања, притварања а у два случаја је одређен притовр. Реч о Игору Деспотовићу који је ухапшен у Београду а притвор је одређен Кемалу Беговићу, приликом претреса у Новом Пазару. Њему је одузет прслук са заставом тзв. Исламске државе на леђима.

"Међутим, имате и друге ствари, код једног лица је пронађен снимак где се заклиње на верност са ножем у руци тзв. Исламској држави. Када погледате шта је у становима тих људи, видите да су припадници екстремиста", додао је Дачић. 

Дачић напомиње да ће се тужилаштво бавити тиме да ли су лица повезана са конкретним терористичким актом. Показао је снимак стана једног екстермисте у Новом Пазару, где су пронађени ножеви и застава тзв. Исламске државе.

Утврдиће се да ли су они диреткно повазни са овим терористичким чином, понавља Дачић. 

Много детаља је познато, синагога могућа мета

"Много је детаља познато. Реконструисано је његово (терористино) кретање на аутобуској станици, а дошао је из Младеновца. Кретао се по граду, прво је био до синагоге, видео је тамо полицију па није могао да изврши терористичко дело, па кренуо је ка израелској амбасади. Дан пре тога, њгова суспруга је отишла у Црну Гору, тражили смо информације од црногорске полиције", навео је Дачић. 

Реч је о циљаном терористичком нападу, а ко је све у томе учестовао видећемо, истиче Дачић. 

Извршени су претреси на више локација у Србији, разговарано са више десетина људи а тужилаштво ће одредити даље поступање према тим људима, каже Дачић.

Према његовим речима, оно што је несумњиво код свих тих људи је да припадају том вехабијском екстремистичком покрету.

О вехабиjском покрету

Дачић каже да је опште познато да је на Балкану центар вехабијског покрета у Аустрији и одатле се оркестрира њихов рад.

"Међутим, у међувремену су се појавили нови елементи на међународној сцени, а то је појава екстремистичке Исламске државе где је већина њих практично била на ратишту и прате се њихове активности са потенцијалном могућношћу да изврше одређене терористичке акте", каже министар.

Оно што је важно рећи то је да су сви они сада под опсервацијом и како бисмо предупредили даље терористичке нападе, подвукао је Дачић.

Напомиње да су два лица приведена. "Једно лице је одсутно, није у кући. То је лице које је рекло да ће са секиром да сачека полицију ако дође да му претражи кућу", навео је Дачић.

"Ово није игра, ово није позоришна представа. Реч је о људима који прете обичним грађанима и шта је  тај жандарм крив што је на радном месту и чува израелску амбасаду", каже Дачић и наводи да је терориста прекјуче купио тај самострел у једној радњи у Земуну.

Наш закон то квалификује као оружје типа Д за које није потребна дозвола да се држи и купује, каже он.

о под хитно мора да се мења, све оно што је опасно по животе људи, мора да буде практично забрањено за промет, јер то кошта 6.900 динара", рекао је Дачић.

Салахудин Жујовић од раније познат полицији

Дачић каже да је терористино исламско име Салахудин, а његово име је Милош. "Отац му се зове Зоран. Деспотовић је исто конвертит који је прешао из православља у ислам", додаје он.

"Он (Жујовић) се оженио женом која се зове Беса, такође муслиманка из Црне Горе. Сама та слика показује докле се је отишло у том неком екстремизму. Тачна је информација да имају и дете годину дана старо", потврдио је писање медија.

Приликом претреса његове куће у Новом Пазару није било људи који су тражени.

Црвени ниво претње од тероризма

Црвени ниво претње значи да се све јединице Министарства унутрашњих послова стављају у највиши степен приправности и да њихов задатак јесте да буду видљиве у обезбеђењу јавног реда и мира и спречавању евентуалних терористичких аката. 

"То значи да ће их бити на многим локацијама у целој Србији", појаснио је Дачић, додајући да смо безбедни.

"Ово је превентивна мера како бисмо спречили да дође до неких других аката. Понекад терористи знају да направе неки тзв. мамац, односно да направе неку акцију која је споредног типа а да уследи нека друга главна акција. Овај терористички акт заустављен је практично на почетку. Он је се завршио на жандарму, али као што сам и напоменуо, он је прво обилазио синагогу, долазио до синагоге. Значи да није тамо видео полицајце, можда би му мета била синагога", напомиње Дачић.

Говорећи о критичним локацијама, Дачић је рекао да су то дипломатско-конзуларна представништва, државне институције, места на којима има пуно људи, то је та тзв. критична инфраструктура, затим  тржни центри, центар града, железничка и аутобуска станица.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 10:38:18 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5476169/zandarm-ambasada-izrael-dacic.html
Шумски пожари у Турској, евакуисани гости и мештани у округу Кушадаси https://rts.rs/vesti/svet/5476157/pozar-turska-kusadasi.html Шумски пожари букнули су у Езинеу у провинцији Чанакале, у округу Кушадаси у провинцији Ајдин и у окрузима Мендерес, Селчук, Тир и Чешме у Измиру, а турски ватрогасци их гасе ваздушним и копненим путем. Евакуисани су мештани неколико села и гости два хотела у Кушадасију. Шумски пожари и у Грчкој. Први пожар избио је у атару села Карачадаг, у Измиру, у суботу око 13.00 часова по локалном времену и његово гашење је започето у року од десет минута, укључујући и из ваздуха, пренела је телевизија ТРТ Хабер.

У оквиру мера предострожности евакуисани су мештани једног села. Још један пожар избио је у одмаралишту Чешме у истој провинцији Измир у близини села Гермијан, као и дуж аутопута Измир-Чешме.

Због пожара, деоница од Измира до Чешмеа била је затворена за саобраћај око 20 минута, али је након интервенције екипа, пут поново отворен. У провинцији Чанакале ватрогасци гасе пожар који је захватио пољопривредно земљиште у региону Езине, а мештани два села су евакуисани.

Велики шумски пожар почео је у провинцији Измир у близини приморског села Памучак, а убрзо се проширио на шуму одмаралишта Кушадаси у суседној провинцији Ајдин.

Саобраћај на аутопуту Селчук-Кушадаси обустављен је због пожара, који из ваздуха гасе четири авиона и пет хеликоптера.

Због пожара који се под утицајем ветра кретао ка Кушадасију, евакуисана су два хотела и куће у округу Бајраклидеде. Гости који су боравили у угроженим хотелима упућени у друге хотеле у окружењу.

Шумски пожари и у Грчкој - два код Атине и на острву Серифосу. Пожар на том острву стављен је под контролу, али припадници ватрогасне службе и даље настоје да потпуно обуздају ватрену стихију, преносе грчки медији.

Министарство цивилне заштите издало је упозорење на ризик од пожара у шест региона Грчке.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 13:17:28 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5476157/pozar-turska-kusadasi.html
Пораст дечјег сиромаштва у Европи, шта у Србији мора да се мења https://rts.rs/vesti/drustvo/5475857/porast-decjeg-siromastva-u-evropi-sta-u-srbiji-mora-da-se-menja.html Дечје сиромаштво порасло је за готово десест одсто у већини земаља Европе и Централне Азије, показују подаци Уницефа. Расте и потреба међу родитељима за већом подршком у одгајању и васпитању деце. Регионална директорка Уницефа каже за РТС да је положај деце у Србији попут оног у Централној Европи. Било је великих помака и огромних реформи у последњих десет година, рекла је Регина де Доминик, али и истакла у којим областима је потребан већи помак. О томе где је помоћ родитељима најпотребнија, где су права деце најугроженија и какве стратегије су неопходне за Јутарњи програм је говорила регионална директорка Уницефа за Европу и Централну Азију Регина де Доминик. 

Који су највећи проблеми данашњице са којима се сусрећу деца из тог дела света?

Највећи проблем у мом региону, који сте сигурно споменули, је рат у Украјини који је у току. То веома погађа не само украјинску децу унутар Украјине која су расељена, већ и ван ње. У Европи имамо више од пет милиона Украјинаца, а већина су деца и младе жене, као што знате. Било је и утицаја овог рата на економију многих земаља Централне и Источне Европе. Тако је сиромаштво деце порасло за скоро седам до десет посто у многим земљама нашег региона. То значи мањи квалитет услуга и мањи приступ за најугроженије.

Било је и природних катастрофа. Имали смо веома велики земљотрес у Турској и још увек проблем који је погодио више од пет милиона деце која су живела у области погођеној катастрофом. Имали смо сукоб у Јерменији и Азербејџану, а много проблема и у Централној Азији због несташице воде.

Дакле, ако могу мало да сумирам, слика не изгледа баш позитивно. Дакле, двоје од троје деце је погођено сиромаштвом, мултидимензионалним сиромаштвом деце. Имамо више од 6,8 милиона који не похађају школу у раним годинама. И наравно, имамо још пола милиона деце која живе у институцијама и потребна им је брига. Али позитивна вест је да је много реформи на путу.

Какав је положај деце у Србији, посебно у односу на регион?

У просеку, рекла бих веома сличан оном у Централној Европи и наравно региону Западног Балкана. Било је великих помака и огромних реформи у последњих десет година, посебно у социјалном сектору. Мислим да је велики напор уложен у последњих десет година, и срећни смо што видимо да смо скоро на последњој миљи. Мислим да је систем хранитељства развијен и надам се да ће и ова последња миља бити завршена.

Други велики део реформе који се тиче права деце на образовање, такође је започео пре пар година. Мислим да смо се у Србији повећали и похваљујем све партнере на томе. Повећали су стопу уписа у раним годинама, дакле предшколско васпитање и образовање, а реформисали су наставне планове и програме. Али и даље многе од најугроженијих група, посебно деца са сметњама у развоју, ромска деца, још увек немају исти квалитет и приступ услугама. Тако да мора бити мало више напора на томе. Такође морамо модернизовати систем основног и средњег образовања.

Ви сте поменули и истраживања која показују да деца у Европи и Србији такође не добијају квалитетно образовање које им је потребно за развој. Какво образовање треба да буде?

Наставни планови и програми треба да заиста негују рану стимулацију и да не буду превише дидактични. Не ради се о исходу учења када сте веома мали, већ о компетенцијама и друштвеним вештинама. Док се крећете унутар система, морате бити сигурни да је систем модернизован и усклађен са потребама тржишта. Дакле, када су у питању, на пример, адолесценти и млађи људи, оно што чујемо од њих је да желе наставни план и програм који више има дигиталну димензију, који гледа на аспект озелењавања јер им је стало до своје планете. Систем који такође негује критичко мишљење и изборе и опције.

Знате да се сада привреда креће веома брзо, тако да добро знамо да ће вероватно млади клинци који сада студирају променити бар три посла у животу. Тако да више неће бити као у моје време, где бираш једну професију и можда се тога држиш кроз животни циклус. Дакле, ову флексибилност треба изградити изнутра.

Образовање је нешто што највише зависи од институције. Међутим, они нису једина карика у одратању деце. Све је већи број доказа које наглашавају улогу родитеља и квалитетног родитељства у подстицању свеобухватног развоја и благостања деце. С друге стране, 70 одсто родитеља каже да им је потребна подршка на том путу. Како је замишљена примена интервенција примеде подршке родитељству Европе и Централне Азије?

Управо излазимо са дводневне конференције овде у Београду која је закључила позив на акцију за ране године и родитељство је било у фокусу. Тако смо са 20 земаља широм Европе и региона Централне Азије разговарали о томе како треба да изгледа добар родитељски оквир. Рекла бих три главна.

Један је осигурати да политике укључују родитељски аспект. Тако, на пример, ако доносите нову политику о здрављу деце или мајки, морате да погледате родитељску димензију услуга. Ако посматрате образовање, морате да се уверите да и родитељи могу да ступе у интеракцију са образовним системом на прави начин. Дакле, како свака секторска политика има елемент родитељства око себе.

Други је програм. Морате имати неки наменски програм за родитеље, посебно родитеље којима је потребна већа подршка. То може доћи из сиромашног породичног домаћинства или родитеља који имају изазове јер имају децу са специфичним потребама. Дакле, мора постојати неки програм који гледа на њих, на њихове специфичне потребе. Али и програм који подржава политику прилагођену породици. Дакле, улога није само на Влади, она је и на послодавцима, она је и на цивилном друштву, такође је на приватном сектору подстицањем иновација.

Долазим до трећег стуба који је био стуб партнерства. Партнерство значи да је родитељство заиста део екосистема. Ако сам мајка која ради и која напорно ради и имам мало времена, волела бих да ми послодавац пружи прилику да успоставим равнотежу између пословног и приватног живота, да имам одговарајуће породиљско одсуство, да имам и родитељско одсуство да би отац могао да се равноправно ангажује.

Истовремено, тражићемо када желимо да бринемо о малишану, где можемо да нађемо најбоље информације које ће стимулисати и пратити раст наше деце. А у Србији, на пример, имате Бебо, фантастичну апликацију за родитељство, која се, иначе, сада извози у више од 14 земаља света. Дакле, ради се и о иновацијама и о томе како се приватни сектор и цивилно друштво организују око тога да родитељи буду центар, јер су они прва лука за малишане, прва лука за љубав, за заштиту и за изградњу отпорност која им је потребна да расту и касније испуњавају своја права.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 06:52:02 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5475857/porast-decjeg-siromastva-u-evropi-sta-u-srbiji-mora-da-se-menja.html
Француска гласа на парламентарним изборима, излазност до подне премашила 25 одсто https://rts.rs/vesti/svet/5476049/francuska-glasanje-parlamentarni-izbori-.html Французи гласају у првом кругу ванредних парламентарних избора, које је француски председник Емануел Макрон изненада расписао након лоших резултата његове странке на изборима за Европски парламент. Предизборне анкете јавног мњења дају предност Националном окупљању Марин ле Пен. Очекује се излазност највећа у последњих 25 година. Више од 49 милиона грађана Француске на парламентарним изборима има право гласа, а у првом кругу избора бираће 577 посланика међу више од 4.000 кандидата за доњи дом француског парламента.

По један посланик се бира у свих 577 изборних јединица већинским гласањем у два круга.

За посланика може бити изабран већ у првом кругу онај који освоји 50 одсто гласова изашлих бирача ако је на бирачко место изашло најмање 25 одсто броја уписаних бирача.

На другом кругу гласања, који је заказан за 7. јул, улазе два кандидата с највећим бројем гласова освојених у првом кругу.

Све предизборне анкете дају предност Националном окупљању, чију листу предводи 28-годишњи Жордан Бардела.

Да ли ће доћи до коахабитације

Ако на изборима Национално окупљање или левичарска коалиција Нови народни фронт освоји апсолутну већину, Емануел Макрон ће морати да изабере премијера из редова победничке коалиције.

Победничка коалиција ће потом изабрати своје министре, односно наступиће кохабитација председника и премијера из супротног политичког табора.

У случају да ниједна коалиција не освоји већину у парламенту, коалција са највише мандата мораће да склапа савезе да би омогућили доношење закона, односно функционисање парламента.

Ко су "аутсајдери"

Према анкети института IFOP-Fiducial-Sud Radio од 26. јуна, Национално окупљање освојиће 36 одсто гласова у првом кругу, испред савеза левичарских партија са 28,5 одсто и коалиција Макрона са 21 одсто.

У првом кругу, према анкетама, десничарски Републиканци и остали на десном политичком спектру освојиће тек шест одсто гласова.

Алијанса Заједно је "аутсајдер" на парламентарним изборима, а на њено формирање позвао је француски председник након што је његова странка Препород претрпела пораз Националног окупљања на изборима за Европски парламент.

"Опасност од конфликта"

Макрон је недавно упозорио бираче да би опредељивање за крајње десничарску или крајње левичарску странку довело Француску у опасност од политичког конфликта, па чак и грађанског рата.

Француски премијер Габријел Атал обећао је да ће владајућа центристичка алијанса Заједно, ако победи, смањити цену струју за 15 одсто од следеће зиме, повећати пензије у складу са инфлацијом, као и да неће повећавати порезе.

Жордан Бардела, који предводи Национално окупљање, на телевизијског дебати са Аталом је пак рекао да ће као премијер укинути бесплатну здравствену негу за странце и пооштрити регулативу за добијање француског држављанства.

Бриселски портал Политико оцењује да су ово избори са потенцијално највећим последицама у Европи у последњих неколико деценија.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 12:54:01 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5476049/francuska-glasanje-parlamentarni-izbori-.html
Москва: Уништено 36 дронова изнад региона на југозападу Русије; Борељ: Савез Русије и Кине могао би да подели свет https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5476111/rat-rusija-ukrajina-30-jun-rts.html Рат у Украјини – 858. дан. Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ сматра да би савез Русије и Кине могао да подели свет, као и да је Запад одговоран да спречи ту поделу – на запад и исток. Европски савет, у међувремену, саопштио је да је увео нове рестриктивне мере Белорусији која је, тврди, умешана у рат против Украјине. Са друге стране, руски Истражни комитет јучерашњи напад на Курску област води као терористички. Борбе су настављене на истоку Украјине. Најмање седам особа је страдало, а 18 њих је повређено у руском нападу на град у области Запорожја, тврде украјински званичници.

Са друге стране, руски званичници су саопштили да је најмање пет особа убијено у нападу украјинских беспилотних летелица на село у Курској области у Русији.

Истражни комитет Русије, такође, навео је да ће се украјински напад водити као терористички, као и да је отворен кривични поступак.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, у међувремену, изјавио је да би савез Русије и Кине могао да подели свет, као и да је Запад одговоран да спречи ту поделу.

Европски савет, истовремено, саопштио је да је увео нове рестриктивне мере Белорусији која је, тврди, умешана у рат против Украјине, док је начелник Генералштаба Оружаних снага Белорусије Павел Муравејко изјавио да се ситуација на граници са Украјином погоршава. 

Муравејко је, наиме, навео да Белорусија види провокације на белоруско-украјинског граници, попут надлетања дронова и кретања трупа.

За то време, дошло је до бурне расправе у Савету безбедности Уједињених нација. 

Шеф организације "Истраживање о оружју у сукобима" изјавио је да су "неспорно" утврдили да је балистичка ракета која је 2018. године пронађена у Украјини, пореклом из Северне Кореје. Русија и Северна Кореја су, међутим, оптужбе одбациле као неосноване.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 12:28:03 +0200 Рат у Украјини https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5476111/rat-rusija-ukrajina-30-jun-rts.html
ИДФ гранатирао Рафу; Кац: Напашћемо пуном снагом ако се Хезболах не повуче https://rts.rs/vesti/svet/5476116/gaza-palestina-izrael-netanjahu-iran-hezbolah-liban-idf.html Сукоб Израела и Хамаса – 268. дан. ИДФ наставља са операцијема на северу Газе, али и у јужном делу енклаве, код Рафе. Хезболах и израелска војска сукобављају се у пограничном подручју са Либаном. Ако Израел крене у војну агресију пуног обима настаће рат до потпуног уништења, тврди Иран. Израелски шеф дипломатије узвраћа да ће ИДФ деловати пуном снагом ако противници не обуставе акције и не повуку се из јужног Либана. У Појасу Газе су настављени израелски ваздушни и копнени напади. Најјачи удари су на централни и северни део Појаса Газе, убијено је више од 40 људи.

Због сталног бомбардовања Палестинци напуштају привремена боравишта, а издат је и израелски налог за евакуацију Газе. Уједињене нације кажу да је за претходна три дана, само из града Газе - расељено најмање 60.000 становника.

У израелском ваздушном нападу на избеглички камп ел-Маваси у Појасу Газе, убијено је неколико људи, након чега је преко 5.000 особа било приморано да побегне из тог насеља.

Израелски борбени авиони погодили су зграду у Хули, у јужном Либану, где је била окупљена група оперативаца Хезболаха, саопштила је израелска војска

ИДФ тврди да су из јужног Либана у правцу Израела испаљене три противтенковске вођене ракете.

Иранска мисија при УН објавила је на Икс-у да ће, ако Израел крене у "војну агресију пуног обима“ у Либану против Хезболаха, "настати рат до потпуног уништења".

Око две трећине Израелаца верује да премијер Бенјамин Нетанјаху треба да напусти политику и да не тражи реизбор, показује последња телевизијска анкета.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 12:13:50 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5476116/gaza-palestina-izrael-netanjahu-iran-hezbolah-liban-idf.html
Вратила се летња жега, температура до 37 степени – десетак степени хладније већ у уторак https://rts.rs/vesti/vreme/5476011/vreme-prognoza-30-jun-rts.html Из области Алжира преко Апениниског полуострва стизаће топао ваздух на Балкан. Сунчано и веома топло у земљи, са температуром до 37 степени. Летња жега ће трајати до уторка, када ће бити десетак степени хладније. Краткотрајне магле ујутру биће по котлинама и дуж речних токова јужне и југозападне Србије, али ће током дана бити претежно сунчано и веома топло широм земље.

Јутарња температура биће од 15 до 23 степена, а највиша дневна од 33 степена до 37 степени.

И у Београду је сунчано и веома топло, с температуром до 37 степени, па зато потражите хлад и освежење. 

Веома топло биће и у понедељак, али ће у уторак температура за десетак степени пасти на Целзијусовој скали.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 06:51:25 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5476011/vreme-prognoza-30-jun-rts.html
Опроштај од Бајдена, или најсрећнији дан у животу Доналда Трампа https://rts.rs/vesti/svet/5476083/oprostaj-od-bajdena-ili-najsrecniji-dan-u-zivotu-donalda-trampa.html Дебате пред председничке изборе у САД никада нису пресудно утицале на исход гласања. Све док се у ноћи између четвртка и петка у студију Си-Ен-Ена нису суочили Џозеф Бајден и Доналд Трамп. Резултат дебате је унео панику у редове демократа и натерао осмех на лице Доналда Трампа. Не због снажних порука и смерница у којем ће се правцу кретати Америка у наредне четири године, већ због чињенице да су најверније присталице почеле да окрећу леђа Бајдену. "Да би служио земљи, Бајден мора да напусти трку", пише Њујорк тајмс. Огромна црно-бела фотографија Џозефа Бајдена изнад уводника Њујорк тајмса, најављује драматичну промену у трци за наредног председника Сједињених Држава. "Да би служио земљи, Бајден мора да одустане од трке" и "Бајден није човек какав је био пре четири године" поруке су које представљају нагли заокрет медија, који већ годинама здушно подржава демократског кандидата, тврдећи да је Доналд Трамп "политичка аномалија" и "директна претња америчкој демократији".

"Председник се у четвртак представио као сенка некада великог политичара. Мучио се да објасни шта намерава да уради у другом мандату. С тешкоћом је одговарао на Трампове провокације. Није успео да Трампа суочи са лажима, неуспесима и застрашујућим плановима. Више пута, мучио се да заврши реченицу", пише Њујорк тајмс.

На сличан начин, некадашњег утицајног сенатора, заменика Барака Обаме и на концу председника САД из даље политичке трке отписали су и Њујоркер и Вашингтон пост, који је, набрајајући сва Бајденова достигнућа, оценио да је, ипак, дошло време да демократе изаберу другог кандидата.

Без погледа у правцу Камале Харис

Да би се демократе могле наћи у оваквој ситуацији, већ месецима упозоравају бројни политички аналитичари у САД, али је и Бајденова партија суочена са прилично килавим опцијама у тренутку када председник не намерава да одустане од даље трке, док потпредседница Камала Харис у америчкој јавности не слови за особу која би била способна да ваљано води Америку.

"Нисам више млад, то је јасно. Корак ми није лак као некада и не дебатујем као што сам то некада чинио. Али знам једну ствар, знам како да кажем истину и знам како да обављам овај посао", рекао је Бајден присталицама у Јужној Каролини дан после дебате.

Не претерано убедљиво, Бајденови симпатизери су клицали "још четири године", покушавајући да себе, али и остатак Америке, убеде да би и оваква, бледа сенка некадашњег политичара била боља опција за САД од Доналда Трампа.

После шока, који је у редовима демократа изазвао Бајденов наступ, чини се да су и најутицајнији људи у партији одлучили да наставе да га подржавају, пре свега како се чини, због чињенице да четири месеца пред узборе напросто нису у стању да обликују бољег кандидата.

Бајден остаје кандидат...

"Апсолутно не", рекла је портпаролка Бајденове кампање Мија Ехренберг, одговарајући на питање да ли председник САД размишља да одустане од трке.

У помоћ је покушао да јој прискочи и бивши председник Барак Обама, који је, не помињући Бајденове проблеме, написао да се и после дебате одлука бирача своди на прилично једноставнан избор између човека који се читавог живота борио за обичне људе и особе која је одувек мислила само на себе.

Обамин оптимизам, овог пута, није прешао на остатак странке, па су некадашња шефица Представничког дома Ненси Пелоси и бивша Бајденова директорка комуникација Кејт Бедингфилд наступ демократског кандидата оцениле да "заиста разочаравајући".

Још жешћи били су главни финансијери демократа, који су, листом анонимно, проценили да се Џозеф Бајден, после дебате", "сам дисквалификовао" из даље трке за место у Белој кући.

Као да је пао с бине...

"Једина катастрофалнија ствар која је могла да се деси је да се стрмоглавио са бине. Велики донатори су јасни – мора да оде", написао је Фајненшеј тајмс, позивајући се на изворе у Демократској партији.

Доналд Трамп се, у међувремену, с нескривеним осмехом на лицу појавио пред присталицама у Вирџинији, проглашавајући велику победу у дебати коју је, како тврди Си-Ен-Ен, гледало 48 милиона људи, као и још милиони људи путем интернета.

"Проблем Џоа Бајдена нису његове године, већ компетентност. Он је напросто неспособан", рекао је Трамп, наглашавајући да не верује да ће његов ривал одустати од трке.

"Сви су листом рекли – Трамп је био фантастичан, да би већ дан касније коментарисали лош наступ Поквареног Џоа. Шта је ту је, резултат је исти", рекао је Трамп.

Милиони долара за спас кампање

За свега 48 сати од дебате, демократе су успеле да прикупе више од 20 милиона долара за Бајденову кампању, односно бар шест милиона више него што су прикупили од почетка јуна. Током викенда, Бајден ће у Хемтонсима покушати да убеди најбогатије присталице демократа да му додатно помогну како би се докопао другог мандата у Белој кући.

Од педесетак истраживања јавног мнења, објављених од почетка јуна, Бајден води тек у осам, али му у прилог иде чињеница да се после дебате у Атланти ствари нису драматично промениле.

Демократе ће, у сваком случају, имати тежак задатак да потврде теорију да је Бајден престар да води кампању, али је савршен избор за председника САД. Говорећи гласачима да нису у праву када су у питању Бајденове године, суочавају се са опасношћу да се нађу у сличној ситуацији када су, 2016. године, убеђивали бираче да греше што им појава Хилари Клинтон не изазива одушевљење.

Што се Бајдена тиче, уколико остане у трци и изгуби, нико га се неће сећати као председника САД, већ као политичара који је одбио да се суочи са стварношћу и лоших одлука које су из тога проистекле.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 21:16:51 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5476083/oprostaj-od-bajdena-ili-najsrecniji-dan-u-zivotu-donalda-trampa.html
Пожар у фабрици "Бамби", радници безбедно евакуисани https://rts.rs/vesti/hronika/5476131/pozar-u-fabrici-bambi-radnici-bezbedno-evakuisani.html У фабрици "Бамби" у Пожаревцу, у поподневним сатима запалила се кровна конструкција једног од производних погона. Ватрогасне екипе успеле су да локализују пожар, а радници су безбедно евакусиани. Како РТС незванично сазнаје, запалили су се "сендвич панели" на око 500 квадратних метара кровне конструкције. У пожару нико није повређен, а узрок пожара се утврђује.

Ватрогасне екипе су локализовале пожар, и дежурају на терену.

Најважније да нико од запослених није повређен и да су сви евакуисани на сигурно, поручују из фабрике.

"Настављамо да блиско сарађујемо са свим надлежним органима и ватрогасним јединицама", изјавио је генерални директор "Бамбија" Драган Стајковић.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 22:48:58 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5476131/pozar-u-fabrici-bambi-radnici-bezbedno-evakuisani.html
Све више пријављених сезонских радника, међу њима и 700 малолетника https://rts.rs/vesti/drustvo/5475813/naled-sezonski-radnici.html Закон обавезује послодавце да сезонске раднике пријављују, а o томе колико је оних који ту обавезу поштују, на који начин се пријављују и у којим крајевима их има највише, за Јутарњи програм говорила је Исидора Шимигић из Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). Портал "Сезонски радници" који је НАЛЕД иницирао функционише од 2019. године и представља могућност пријављивања радника и на дневном нивоу. Исидора Шимигић наводи да је портал у потпуности преузела Пореска управа и да је већ од прве године надмашио очекивања.

"НАЛЕД-ове процене су да је пре увођење оваквог портала, број радника који су радили на црно био отприлике 90 одсто. Већина њих је радила непријављено. Послодавци могу врло једноставно да их пријаве и ове године видљиво је приметно повећање броја пријављених како креће лето“, рекла је Шимигићева.

До сада је пријављено скоро 14.000 радника само у јуну, а од почетка године око 20.000 радника.

Пик радне сезоне је од јуна до септембра

Портал "Сезонски радници" највећи број пријава евидентира од јуна до септембра, а оне су распоређене по целој Србији. Велики број радника приметан је у Војводини, али има кориснике портала и из Шапца, Врања, Лесковца.

Однос ангажовања мушкараца и жена процентуално је једнак.

"Ми имамо увид само у статистику са портала, могуће је да неко ради на другој врсти уговора и да није евидентиран преко портала. Прошле године било је пријављено 16.200 жена и 16.700 мушкараца“, резимирала је Шимигићева.

Према старосној категорији најзаступљеније су групе од 16 до 30 и од 46 до 60 година.

"Они који нису пунолетни имају право да буду ангажовани, не могу само бити млађи од 15 година, али могу бити у распону од 15 до 18 година. Регистрација им омогућава да не раде на црно, већ да имају директан договор са послодавцима око услова и плате. Ове године имамо 700 пријављених малоленика, док их је за целу прошлу годину било 800“, истакла је представница НАЛЕД-а.

Могућност ангажовања и страних државњања за сезонске послове

За стране држављање неопходно је само да послодавац попуни образац који је доступан на сајту "Сезонски радници" и преда у МУП.

"МУП у року од три дана доноси решење и додељује евиденциони број за странце. Трошак за послодавца је исти као и за домаћег радника, постоји фиксан износ пореза и доприноса који се плаћа по дану ангажовања по раднику“, надела је Шимигићева.

Исидора Шимигић из НАЛЕД-а је навела да постоји још простора да се овај врло успешан начин отклањања проблема сиве економије усаврши и у области кућних послова где пре свега раде жене, а 90 одсто њих је непријављено.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 19:12:06 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5475813/naled-sezonski-radnici.html
Орбан: Застало проширење ЕУ на Западни Балкан, европском блоку потребне нове чланице https://rts.rs/vesti/region/5476031/viktor-orban-eu-prosirenje-zapadni-balkan.html Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је проширење Европске уније на земље Западног Балкана застало, истакавши да су европском блоку потребне нове државе чланице, као и њихов економски замах више него икада. Виктор Орбан, у интервјуу за дневник Мађар Немзет, изјавио је да су људи у ЕУ гласали за промене, али да их је "издала бриселска елита".

Према његовим речима, Мађарска ће наставити да сарађује са европским десничарским партијама, упркос проратном пакту.

"Хришћанска цивилизација, која одређује оквире наших живота, нестаје", рекао је Орбан и додао да је ЕУ у стању пропадања и да је европски блок у протекле три деценије изгубио економски значај.

Орбан, такође, сматра да "европски поредак нестаје пред нашим очима", док постоји растућа претња од тероризма и погоршање јавне безбедности. 

"Лоше одлуке Брисела"

Мађарски премијер истиче да су у међународној политици "мир, ред и развој" замењени "ратом, миграцијама и стагнацијом", наводећи да су се ствари погоршале "мноштвом лоших одлука које је бриселска бирократија донела последњих година".

Истакао је и да Европа "плута" у рату од којег не може ништа да добије, а може "све да изгуби".   

Орбан је рекао да "бриселске бирократе шаљу новац европских пореских обвезника у Украјину", као и да су санкцијама "пуцале у ноге" европским компанијама, подигле инфлацију и гурнуле милионе европских грађана у кризу због трошкова живота.

Нагласио је и да европски пољопривредници свакодневно протестују и да су украјински пољопривредни производи, лошијег квалитета и нижих цена, преплавили тржиште.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 18:59:33 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5476031/viktor-orban-eu-prosirenje-zapadni-balkan.html
Дачић: Терористички акт заустављен на првом кораку, подигнут ниво безбедности https://rts.rs/vesti/politika/5476020/dacic-teroristicki-akt-zaustavljen-na-prvom-koraku-podignut-nivo-bezbednosti.html Проглашен је црвени ниво безбедносних претњи од тероризма, каже министар полиције Ивица Дачић након што је тужилаштво напад на жандарма испред израелске амбасаде окарактерисало као терористички акт. Дачић истиче да ће грађани видети више полиције на јавним местима, те да ће се у Младеновцу и Новом Пазару спровести претрес свих сумњивих локација. Терористички акт је заустављен на првом кораку, истиче министар полиције. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже да је прогласио црвени ниво безбедносних претњи од тероризма након што је и тужилаштво напад на жандарма испред амбасаде Израела квалификовало као терористички акт.

"У складу са инструкцијама Савета за националну безбедност и правилима која постоје, пошто је дошло до овог терористичког акта, јер је он сада и званично окарактерисан као терористички акт од стране тужилаштва, као министар унутрашњих послова, прогласио сам црвени ниво безбедносних претњи од тероризма", рекао је Дачић након што је са председником Александром Вучићем и министром здравља Златибором Лончаром посетио у Ургентном центру рањеног жандарма Милоша Јевремовића.

Наглашава да ће у складу са црвеним нивоом бити повећано пристуство полиције, не само испред амбасада и државних институција, већ и на местима где борави већи број људи.

Дачић истиче и да се договорио са челницима полиције да се обави претрес свих локација у Младеновцу и Новом Пазару, те да се свуда где нешто буде сумњиво и повезано са тероризмом реши, пронађу трагови и похапсе осумњичени. 

Нагласио је да то говори због тога, што ће сигурно грађани видети и веће присуство полиције на разним местима која су битна за јавни интерес, односно где борави већи број људи.

Нападач жену у марту довео из Црне Горе

Када је у питању нападач, Дачић је рекао да се трага за људима са којима је био у контакту.

"Он је из Младеновца, променио је веру, прешао у ислам, узео је име Салахудин и преселио се да живи у Нови Пазар", рекао је министар и показао фотографију која је снимљена у Управи за странце, 21. марта 2024. године. 

"Жену је довео 11. марта, из Плава. Фотографија говори о степену заслепљености и томе шта то треба да се деси да Србин из срца Шумадије прерасте у екстеремног вехабију. И зато када сад гледате то, ја не желим ниједним нашим потезом да бацимо љагу на нашу браћу муслимане, односно Бошњаке. Јер овде је реч о Србима који су конвертирали у ислам", каже Дачић.

Дачић је изјавио да је терористички акт заустављен на првом кораку и нагласио да грађани не треба да стрепе, јер ће полиција урадити све што је у њеној моћи да заштити грађане од последица.

Самострел употребљен као оружје могуће купити у слободној продаји

Министар полиције је навео како је тек сада обавеште да је самострел могуће купити у "слободној продаји".

"Овде је употребљено као терористичко оружје. Законска решења би морала да буду таква да се практично онемогући да се такве ствари купују у слободној продаји", каже Дачић.

Поновио је да нападач није пришао ни згради амбасаде, нити запосленима.

"На првом кораку је пропао терористички акт, али нажалост наш припадник жандармерије је тешко рањен", каже Дачић.

Министар се захвалио лекарима на помоћи коју су указали рањеном жандарму.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 19:24:46 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5476020/dacic-teroristicki-akt-zaustavljen-na-prvom-koraku-podignut-nivo-bezbednosti.html
Временска прогноза за 30. јун 2024. https://rts.rs/vesti/vreme/5475886/vremenska-prognoza-za-30-jun-2024.html До понедељка веома топло. Већ у уторак 10-ак степени свежије. Поље повишеног ваздушног притисак последњег јунског дана обезбедиће ведро време. Из области Алжира преко Апениниског полуострва стизаће овај топао ваздух на Балкан. Јутарња температура од 15 до 23 степена, највиша дневна од 33 степена до 37 степени. У главном граду сутра сунчано и веома топло, 37 степени, 4 више него данас. Зато потражимо хладовину!

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

30.06.2024. Недеља: Ујутру по котлинама и дуж речних токова јужне и југозападне Србије краткотрајна магла. Током дана претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб и умерен, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 15 до 23 степена, а највиша дневна од 33 до 37 степени. Упозорење: Tmax ≥ 35 степени, вероватноћа 85%.

01.07.2024. Понедељак: Претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб до умерен, променљивог смера, у кошавском подручју југоисточни. Најнижа температура од 16 до 24 степени, а највиша од 34 на крајњем северозападу до 36 степени на југу и истоку Србије. Крајем дана и током ноћи са северозапада се очекује наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином и условима за грмљавинске непогоде праћене градом, олујним ветром и великом количином падавина за кратко време.  Упозорење: Tmax ≥ 35 степени, вероватноћа 80%. Локална појава грмљавина са градом са количином падавина ≥ 20 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 80%.

02.07.2024. Уторак: Променљиво облачно и веома нестабилно са пљусковима и грмљавином и условима за грмљавинске непогоде праћене градом, олујним ветром и великом количином падавина за кратко време. Ветар слаб и умерен, на северу и истоку Србије краткотрајно и јак, северозападни. Најнижа температура од 18 до 22, а највиша дневна од 24 до 29 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са градом са количином падавина ≥ 20 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 80%.

03.07.2024. Среда: Променљиво облачно, још ујутру и пре подне местимично са кишом и пљусковима, а током дана постепени престанак падавина и стабилизација времена. Ветар слаб и умерен, на истоку повремено јак, северозападни. Најнижа температура од 15 до 19, а највиша дневна од 23 до 27 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 04.07. до 08.07.2024.)
У већини места претежно сунчано и топлије, а само се у брдско планинским пределима уз локални развој облачности очекује ретка појава пљускова са грмљавином.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 18:10:37 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5475886/vremenska-prognoza-za-30-jun-2024.html
Вучић: Сви индиковани на тероризам биће ухапшени, неће бити милости https://rts.rs/vesti/politika/5476008/vucic-svi-indikovani-na-terorizam-bice-uhapseni-nece-biti-milosti.html Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у Србији постоји стотину група које су праћене због нелегалних активности индикативних на тероризам, али да је за њихово хапшење неопходно прикупити доказе. Вучић је поручио да ће сви индиковани на тероризам бити ухапшени, и да неће бити милости према тероризму. Председник Србије Александар Вучић обишао је у Ургентном центру повређеног припадника Жандармерије Милоша Јевремовић који је задобио тешке повреде приликом обављања службене дужности испред амбасаде Израела када је на њега нападач испалио стрелу из самострела.

"Обишли смо у Ургентном центру Милоша Јевремовића, он је потпуно свестан, операција је успешно обављена и разговарали смо са њим. Захваљући изузетној вештини и самоконтроли, пошто је из кесе и потпуно изненада Салахудин Жујовић испалио стрелу и погодио у врат Милоша Јевремовића и он је невероватно вешто али и на озбиљан и одговоран начин реаговао и ликвидирао терористу", рекао је Вучић.

Оно што је било најважније, додао је председник, Јевремовић је успео да се уздржи од вађења стреле из врата, што је било кључно да остане жив.

"Да је било шта покушао, не би му било спаса. За то је потребна невероватна дисциплина и невероватна самоконтрола. Да не покушате да из свог тела дирнете такво страно тело. Он је тако када је завршио свој посао, када је терористу ликвидирао, сачекао и Хитну помоћ и полицију ништа не дирајући. И сада је у веома добром стању и колико сам разумео не очекујемо теже и веће компликације", навео је Вучић.

Сви индиковани на тероризам биће ухапшени

Председник је навео да се трага за још једним лицем које се руководи истим принципом као Салахудин Жујовић, и рекао да су они били праћени.

"Било је потребно још седам, осам дана да се прикупе докази и да се ухапсе, а реч је о људима који су ушли у екстремистичке и терористичке кругове. У сваком случају, ми ћемо акцију да наставимо, обезбедићемо све ДКП-ове, али и гарантовати сигурност и безбедност", рекао је Вучић.

Он је истакао да имамо обучене жандарме и полицајце и честитао њима и њиховим непосредним командирима и команданту Жандармерије.

"Честитам свима у полицији, свим посебним јединицама. Честитам министру, честитам свима на изузетном понашању полицајца жандарма Милоша Јевремовића. Који има свега 34 године и биће одликован чим изађе из болнице", рекао је Вучић.

Напоменуо је да свако има право да бира веру којој припада, али да су они ушли у екстремистичке и терористичке кругове и да су били праћени по линији, како је рекао, индикативној на тероризам.

"Дакле, знало се да је овај један дошао синоћ, главни терориста да је дошао да посети мајку, међутим после тога се губи могућност праћења и ујутру се то на овакав начин завршило", додао је Вучић.

За три до четри дана посао ће бити обављен

Председник Србије је рекао да када га онда питају због чега нису ухапшени ако се знало за њих, да то није могуће без доказа.

Вучић је рекао да ће ово стање да траје три до четири дана, док се сви индиковани на тероризам не ухапсе и улице поново буду сигурне.

"Ловимо их знамо и имена и све друго. Обавићемо тај посао. Важно да је Милош Јевремовић жив и показао је како се поступа. Нећемо имати милости према тероризму", рекао је Вучић.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 18:37:22 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5476008/vucic-svi-indikovani-na-terorizam-bice-uhapseni-nece-biti-milosti.html
Пожари код Атине – пет хеликоптера, два канадера и 60 ватрогасаца гасе ватру https://rts.rs/vesti/region/5475999/pozari-grcka-atina.html Два шумска пожара избила су код грчке престонице Атине, док ветар распирује ватру, јављају тамошњи медији. Пет хеликоптера и 60 ватрогасаца на терену гасе пожар. Власти су послале поруку становницима из околних места да се буду у приправности за евакуацију. Први пожар избио је на планини Парнита, која се налази на северозападу периферије Атине, а на терену је 60 ватрогасаца и 15 возила, уз подршку пет хеликоптера и два канадера, јавља Екатимерини.

Још један пожар избио је у Аспропиргосу на западу Атике, када је ватра захватила траву и суво растиње.

Тридесет ватрогасаца, два њихова возила, као и један хеликоптер покушавају да обуздају пожар, док јак ветар шири ватру.

Министарство цивилне заштите издало је упозорење на ризик од пожара у шест региона Грчке. 

]]>
Sat, 29 Jun 2024 18:03:00 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5475999/pozari-grcka-atina.html