Pobeda Srbije za četvrtfinale

Srbija - Belgija 76:69 (kraj). Težak meč protiv Belgije, na kraju Srbija slavila zahvaljujući boljoj odbrani. Pobeda dovoljna za četvrtfinale, u narednim mečevima "orlovi" traže što bolju poziciju u grupi. Krstić i Marković najefikasniji u Stožicama.

Košarkaška reprezentacija Srbije, teže nego što se očekivalo, pobedila je Belgiju sa 76:69 (19:18, 21:18, 14:15, 22:18) u prvom kolu grupe E druge faze prvenstva Evrope u Sloveniji i gotovo sigurno obezbedili plasman u četvrtfinale.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su kapiten Nenad Krstić sa 17 poena i Stefan Marković sa 15, dok se kod Belgijanaca istakao Mukubu sa 16 postignutih poena.

Pune tri četvrtine Belgijaci su imali egal utakmicu u Stožicama. Loš napad Srbije, praćen odličnim šutem Belgije za tri poena, nije dozvoljavao „orlovima" da naprave značajniju prednost,

Tek u poslednjoj deonici, zahvaljujući raspoloženom Nenadu Krstiću, ali i odličnim odbranama Bogdanovića i Kalinića, Srbija stiže do plus deset. Ipak, ni tu nije bio kraj, pa je pobednika odlučila penal završnica, u kojem je Srbija stigla do četvrte pobede na šampionatu.

Srbija sada ima šest bodova u novoformiranoj grupi E i maltene je obezbedila plasman u četvrtfinale takmičenja. Ipak, u poslednja dva meča, potrebno je ostvariti što bolje rezultate, kako bi Srbija u četvrtfinalu, a nadamo se i u polufinalu, imala što slabijeg protivnika (ako je takvih ostalo na prvenstvu).

Narednu utakmicu izabranici Dušana Ivkovića odigraće u petak od 17.45 protiv Ukrajine.

Ovako je tekao meč:

19.23 - Ulazimo u penal završnicu. Bogdanović samo jednom precizan, tajm-aut za Belgiju. Mukubu promašuje trojku, 11 sekundi do kraja, Kalinić na liniji slobodnih bacanja, oba puta precizan i postavlja konačan rezultat - 76:69.

19.20 - Marković precizan i sa linije slobodnih bacanja, ali trojku vraća Ervel. Neizvesno je u Stožicama, ulazi se u poslednji minut. Bogdanović pogađa izuzetno važnu trojku. Ervel precizan sa linije slobodnih bacanja, aposle izgubljene lopte Srbije, Van Rosom promašuje trojku - 73:69.

19.16 - Poeni Katića, ali i dva prekršaja i izgubljena lopta u napadu i Belgija se odmah vraća u život. Posle poena Van Rosoma, Srbija ima samo plus dva, ali Marković ponovo trojkom donosi lepu prednost "orlovima" - 68:63.

19.12 - Srbija iz minuta u minut diže prednost. Posle trojke Bogdanovića, "orlovi" imaju plus deset, ali Mukubu odmah vraća istom merom. Ipak je bila duga dvojka Bogdanovića, Duda traži tajm-aut - 63:57.

19.03 - Nikola Kalinić trojkom otvara poslednju četvrtinu. Odlična igra Bogdanovića u odbrani, Raško Katić postiže nove poene za Srbiju i napokon imamo osetljiviju prednost - 59:51.

19.00 - Veliki broj grešaka napravila je reprezentacija Srbije u trećoj četvrtini, čak osam. Ipak, zahvaljujući dobroj odbrani, ili bolje reći nepreciznim Belgijancima, pred ulazak u poslednju četvrtinu "orlovi" imaju prednost od 54:51.

18.52 - Nov loš period igre srpskog tima, naročito u napadu. Posle poena Begana, Belgija ima tri poena prednosti. Krstić gotovo redovno na liniji slobodnih bacanja. Srećom, Belgijanci su neprecizni, a Vasilije Micić trojkom donosi novu prednost Srbiji - 52:51.

18.41 - Drugo poluvreme počinje poenima Krstića pod košem, uzvraća Mukubu. Ponovo razmena poena sa obe strane, Srbija i dalje ne uspeva da se "odlepi", ali ni Belgija da sustigne "orlove". Ipak, trojkom Van Rosoma, Belgija stiže na minus jedan - 46:45.

18.23 - Poslednja dva minuta igra se "koš za koš". Nenad Krstić često je na liniji slobodnih bacanja, pošto Belsgijanci nemaju drugi način da ga zaustave. Dobro po Srbiju završava se prvo poluvreme: Micić je promašio šut za tri poena, ali je Kalinić ponovo na pravom mestu i u poslednjim trenucima postavlja konačan rezultat posle dve četvrtine - 40:36. Stefan Marković najefikasniji u srpskom timu sa 10 poena.

18.17 - Raspucali su se Belgijanci, šut sa distance dobro funkcioniše, pa Srbija ne samo da ne pravi razliku, već Belgija stiže do izjednačenja, a posle poena Begana i do nove prednosti 30:32.  

18.13 - Posle poena Micića, Maso postiže trojku, a onda i Van Rosom. Očigledno je da su srpski centri snažniji i kvalitetniji, pa se igra Srbije bazira na spuštanju lopte pod koš Belgije. Katić pogađa jedno slobodno bacanja, 26:24.

18.08 - Druga četvrtina počinje dobrom odbranom i zakucavanjem Nedovića. Poentira i Raško Katić sa linije slobodnih bacanja, Srbija ima pet poena prednosti - 23:18.

18.05 - Poslednje poene u prvoj deonici postiže iz ulaza Stefan Marković i Srbija ima prednost od 19:18. Posle očajnog početka "orlova", gotovo pet minuta bez poena, možemo biti zadovoljni kako se stvari odvijaju...

18.01 - Zanimljiva situacija, Bjelica promašuje oba bacanja, ali je neko od Belgijanaca gurnuo loptu u koš, dva poena pišu se Krstiću. Srbija vodi prvi put na meču (17:15). Oba tima izašla su iz bonusa, Tabu pogađa jedno bacanje - 17:16.

17.57 - Uzvraća Mukubu trojkom, ali i Kalinić iz "odbojke". Posle poena Bjelice iz kontranapada, tajm-aut traži i Edi Kastils. Marković je fantastičan, postiže i treću trojku, nerešeno je 15:15.

17.51 - Loša igra Srbije na početku meča. Ipak, prve poene postiže Marković i to za tri poena. Izuzetno zbunjeno deluju Dudini momci u napadu, a ni odbrana ne funkcioniše mnogo bolje. Marković ne dozvoljava Belgiji da se odlepi, postiže još jednu trojku - 8:12.

17.45 - Počeo meč protiv Belgije, prvi napad za Srbiju. Ipak, Belgija postiže prve poene preko Mukubua. Belgijanci su meč započeli sa zonskom odbranom, koja pravi velike probleme "orlovima". Posle novih poena Belgije i još jednog neiskorišćenog napada, Duda Ivković traži tajm-aut - 0:4.