РТС :: Спорт https://rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://rts.rs/sport/rss.html КК Партизан: Бруно Кабокло кажњен, али остаје у клубу и наредне сезоне https://rts.rs/sport/kosarka/5473827/kk-partizan-bruno-kaboklo-kaznjen-ali-ostaje-u-klubu-i-naredne-sezone.html Кошаркашки клуб Партизан саопштио да је новчано казнио Бруна Кабокла због кршења клупске дисциплине, али је додао да су "црно-бели" одлучили да бразилски репрезентативац буде део тим и наредне сезоне. Кошаркашки клуб Партизан је у саопштењу детаљно описао и анализирао проблем који је настао због самовољног Кабокловог напуштања тима и образложио донету одлуку.

"Партизан је након окончаног дисциплинског поступка, 14. јуна донео одлуку да се Кабокло казни новчаним износом који је еквивалентан износу његових пет месечних плата. Казна је изречена због неиспуњавања уговорних обавеза, недоласка на тренинге и утакмице, то јест самовољног напуштања тима", наводи се у саопштењу Партизана.

Кабокло је 31. маја напустио Партизан.

"Партизан истиче да у тренутку чињења дисциплинских прекршаја није имао доспела дуговања према Кабоклу, те да клуб има право да играча задржи и наредне сезоне, и то ће право искористити. Информације које су пласиране у јавност о обавезама играча према националном тиму Бразила нису тачне, нити у складу са правилима ФИБА. Према интерним правилима ФИБА, Боок 3, члан 38а каже да је време припрема за олимпијски квалификациони турнир и друге званичне сениорске квалификационе утакмице, 14 дана пре првог меча", наводи се у саопштењу Партизана.

"Црно-бели" истичу да клуб нема никакву обавезу да играча пусти раније.

"У прилог овоме, говори и изјава селектора Бразила Александра Петровића, који је навео да Бруно Кабокло и Јаго Дос Сантос имају обавезу да се појаве у тренинг кампу Бразила тек након завршетка обавеза у националном првенству Србије", додаје се у саопштењу Партизана.

Црно-бели су навели и да је агент Бруна Кабокла 29. маја путем Воцап поруке послао позив који је потписан од стране Карлоса Фонтанеле за наводни лекарски преглед 31. маја.

"Клуб према ФИБА правилима није обавезан да пусти Играча пре завршетка клупских обавеза у КЛС. Подсећамо, потенцијална трећа утакмица финалне серије је била на распореду осмог јуна. Према интерним правилима ФИБА, Боок 3, члан 37, позив може да буде упућен само са званичне регистроване мејл адресе националних федерација, што се никада није догодило", истиче се у саопштењу "црно-белих".

Партизан наводи да се петог јуна званично обратио Кошаркашком савезу Бразила и тражио резултате наводних лекарских прегледа, као и појашњење, да ли је позив који је стигао од агента икада званично упућен од стране федерације и да ли је уопште званичан.

"Одговор никада није стигао. Према сазнањима клуба, Кабокло је у Бразил слетео из Америке тек 16. јуна, што само потврђује да је у питању самовољна одлука играча да из неких других разлога напусти своје радно место и упути се на други континент. О свему овоме, Партизан је обавестио надлежна тела у ФИБА и потражио заштиту својих права", закључује се у саопштењу Партизана.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 12:34:02 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5473827/kk-partizan-bruno-kaboklo-kaznjen-ali-ostaje-u-klubu-i-naredne-sezone.html
Усик више није апсолутни првак света, одустао од одбране титуле у верзији ИБФ https://rts.rs/sport/ostali-sportovi/5473793/usik-boks-titula-obledinjena.html Украјински боксер Александар Усик одустао је од одбране титуле светског шампиона у тешкој категорији у верзији ИБФ, преноси Би-Би-Си. Усик је 19. маја у Ријаду победио Британца Тајсона Фјурија и ујединио титуле светског шампиона у тешкој категорији у верзијама ВБА, ВБО, ИБФ и ВБЦ. Меч је трајао 12 рунди, а Усик је до победе стигао одлуком судија 2:1.

Украјински боксер је тада постао апсолутни шампион света у тешкој категорији. Међутим, Усик је саопштио да је одустао од одбране титуле у верзији ИБФ због чега више није апсолутни шампион света у тешкој категорији.

Би-Би-Си наводи да ће се за шампионски појас у верзији ИБФ борити британски боксери Ентони Џошуа и Данијел Дубоа. Британски боксери би требало да се боре 21. септембра на лондонском Вемблију.

"Ентони и Данијеле, знам да вам је ИБФ титула важна. Ово је мој поклон вама", написао је Усик на друштвеним мрежама.

Украјински боксер је раније затражио да му ИБФ не одузима шампионски појас како би му титула апсолутног светског шампиона остала до реванша против Фјурија, који је заказан за 21. децембар. Међутим, ИБФ је, према својим правилима, морао да одузме појас Усику ако се не бори са њиховим обавезним изазивачем.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 12:10:26 +0200 Остали спортови https://rts.rs/sport/ostali-sportovi/5473793/usik-boks-titula-obledinjena.html
Амерички кошаркаш Мајк Даум потписао уговор са Црвеном звездом https://rts.rs/sport/kosarka/5473789/americki-kosarkas-majk-daum-potpisao-ugovor-sa-crvenom-zvezdom.html Амерички кошаркаш Мајк Даум потписао је уговор са Црвеном звездом, саопштио је београдски клуб. Са 'црвено-белима' је потписао двогодишњи уговор (1+1)", наводи се у саопштењу Црвене звезде. Даум је рођен 1995. године у Небраски, висок је 206 центиметара и игра на позицији крилног центра.

Даум је студирао на колеџу Јужна Дакота, а након тога је професионалну каријеру градио у Европи.

Наступао је две сезоне за шпански Обрадоиро, а изванредне партије пружао је у једном од најпријатнијих изненађења италијанске лиге екипе Тортоне Баскет са којом је освојио и треће место у лиги и био најбољи играч тог тима. Прошлу сезону провео је у екипи Анадолу Ефеса, а у Евролиги је одиграо 11 утакмица са просеком од девет поена и три скока.

"Црвено-бели" истичу да Даума одликује одличан шут са дистанце, велика борбеност и спремност да се у потпуности подреди тиму.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 11:51:49 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5473789/americki-kosarkas-majk-daum-potpisao-ugovor-sa-crvenom-zvezdom.html
Ђоковић надиграо Тијафоа у припремном мечу https://rts.rs/sport/tenis/5473787/novak-djokovic-poveda-vimbldon.html Новак Ђоковић се након операције ноге налази у Енглеској где вредно тренира и планира повратак на терен. У једном пријатељском дуелу са Тјафоом славио је у тај-брејку са 7:6 (7:5). Ђоковић се налази у специфичној ситуацији пред Вимблдон. Пријављен је за турнир, али још није потврдио учешће на истом. За сада све иде по плану и требало би да учествује на турниру.

Он се у Енглеској припрема. У једном таквом мечу савладао је Тијафоа са 7:6 (7:5). Тијафо се такође опоравља од повреде колена.

Делује да је Новак спреман за изазове које доноси Вимглдон.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 11:38:36 +0200 Тенис https://rts.rs/sport/tenis/5473787/novak-djokovic-poveda-vimbldon.html
Саутгејт: Имали смо много проблема пре почетка ЕП, сада све долази на своје место https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5473756/geret-sautgejt-posle-utakmice-engleske-i-slovenije.html Селектор фудбалске репрезентације Енглеске Герет Саутгејт изјавио да је његов тим имао доста проблема пре почетка Европског првенства у Немачкој, али је додао да верује у добар резултат на континенталном шампионату, преносе британски медији. Енглеска је синоћ у Келну одиграла без голова са Словенијом у мечу последњег, трећег кола групе Ц. У другом мечу трећег кола групе Ц, селекције Србије и Данске су такође играле без голова.

Енглеска је освојила прво место у групи Ц са пет бодова. Данска и Словенија су сакупиле по три бода, док је Србија завршила такмичење на ЕП на последњем месту са два бода. Енглеска, Данска и Словенија ће играти у осмини финала ЕП.

"Мислим да смо много унапредили игру с лоптом. Добро смо отварали акције, види се напоран рад, али нам још недостаје завршница. Фудбалери који су играли у другом полувремену су одрадили добар посао. Покушали смо офанзивним заменама да дођемо до победе", рекао је Саутгејт.

Он је похвалио Кола Палмера, који је у игру ушао у другом полувремену.

"Био је веома добар. Стварао је шансе, трудили смо се да му омогућимо да постигне гол у финишу. И није само он унео свежу крв, већ и остали млади играчи Ентони Гордон и Коби Мејно. Било је много добрих ствари на којима можемо да градимо игру", додао је селектор Енглеске.

Британски медији наводе да се Енглеска налази у лакшој половини жреба на ЕП.

"Не би требало да нас заведе то у којој смо половини жреба. Имали смо много проблема пред почетак ЕП, али сада све долази на своје место. Начин на који смо се бранили је веома позитивна ствар и на томе ћемо да градимо самопоуздање. Стварали смо и шансе, али морамо да их користимо", закључио је Саутгејт.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 10:49:00 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5473756/geret-sautgejt-posle-utakmice-engleske-i-slovenije.html
Регионални медији: Фудбалери Србије испали, Словенци славе историјски успех https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5473734/region-mediji-srbija-ispadanje-slovenija.html Сви регионални медији испратили су са великом пажњом елиминацију фудбалске репрезентације Србије са Европског првенства у Немачкој. Фудбалска репрезентација Србије није успела да се пласира у осмину финала ЕП, пошто је одиграла нерешено против Данске 0:0, у мечу последњег, трећег кола Групе Ц, а исти резултат је био и на дуелу Енглеска - Словенија.

Србија није успела да се пласира у осмину финала ЕП, пошто је са два освојена бода завршила на последњем, четвртом месту у групи Ц. Енглеска је освојила прво место са пет бодова, док је Данска друга са три. Словенија је освојила треће место са три бода. Ове три селекције су избориле пласман у осмину финала ЕП.

Медији у Загребу су са посебном пажњом испратили оба дуела у групи Ц, јер је Хрватска пре почетка ових мечева имала теоретске шансе да се пласира у осмину финала ЕП.

Међутим, пошто су мечеви Србија - Данска и Енглеска - Словенија завршени без голова, Хрватска је изгубила све шансе да буде једна од четири најбоље трећепласиране селекције због чега је елиминисана са ЕП.

Јутарњи лист доноси наслов: "Хрватска испала са ЕУРА, Словенци славе историјски успех, Срби се враћају кући". Такође, Јутарњи преноси речи капитена Србије Душана Тадића после утакмице са Данском да је разочаран резултатом у Немачкој.

Јутарњи наводи изјаву селектора "орлова" Драгана Стојковића да се "Србија није осрамотила на ЕП". Хрватски сајт "24sata.hr" у наслову текста истиче да су "орловима скресали крила". "Безидејни 'орлови', са недовољних 0:0 против Данске, испали су са ЕУРА. Србија није показала превише током целе утакмице.

У првом полувремену нису имали ниједан ударац, а у наставку су се пробудили тек на крају утакмице", наводи овај сајт. "Словенија иде у осмину финала ЕП, Србија испала", преноси хрватски Индекс и подсећа да Србија није успела да дође до победе против Данске, која би одвела "орлове" у осмину финала континенталног шампионата.

Подгоричке Вијести су такође са великом пажњом испратиле дешавања у групи Ц на ЕП у Немачкој. "Крах Србије, бледа Енглеска прва у групи, Данска испред Словеније због бољег учинка у квалификацијама", наводе Вијести и преносе изјаве српских репрезентативаца после меча са Данском.

"Показали смо како се бори и гине за Србију", рекао је Рајковић после меча. "Још један резултатски неуспех Србије. После СП у Катару када Србија није прошла гурпу, исто се десило и сада на ЕП. Са два бода, 'орлови' су заузели последње место у групи", преноси црногорски Дан. Сарајевски Аваз наводи да је Србија можда оштећена за пенал на мечу против Данске, пошто је Александар Митровић оборен у противничком шеснаестерцу.

Овај сајт истиче да су навијачи по завршетку меча звиждуцима испратили фудбалере Србије са Алијанц арене. Klix.ba преноси изјаву селектора Србије Драгана Стојковића после утакмице са Данском да је поносан на фудбалере. "Мислим да смо оставили добар утисак, играчи заслужују све честитке за борбеност. Представили су Србију на најбољи начин", рекао је селектор Србије.

Медији у Љубљани хвале фудбалере Словеније због пласмана у осмину финала ЕП и подсећају да је Србија завршила континентални шампионат са два ремија и једним поразом. "Невероватне сцене из Немачке! Срби извиждали и вређали репрезентативце. Српски фудбалери су после меча желели да се захвале на подршци, али су наишли на гнев навијача", преносе Slovenskenovice.si.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 10:15:57 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5473734/region-mediji-srbija-ispadanje-slovenija.html
Фудбалери Аргентине обезбедили пласман у четвртфинале Купа Америке https://rts.rs/sport/fudbal/5473723/fudbaleri-argentine-obezbedili-plasman-u-cetvrtfinale-kupa-amerike.html Фудбалска репрезентација Аргентине обезбедила је пласман у четврфинале Купа Америке, пошто је на стадиону Метлајф у Ист Радерфорду победила селекцију Чилеа резултатом 1:0 у мечу другог кола групе А. Једини гол на утакмици постигао је Лаутаро Мартинез у 88. минуту. Аргентина, која брани титулу на Купу Америке, обезбедила је пласман у четвртфинале овог такмичења коло пре краја групне фазе.

Аргентина се налази на првом месту на табели групе А са шест бодова, док је Канада друга са три. Чиле и Перу имају по један бод.

У другом мечу другог кола групе А, селекција Канаде је у Канзас Ситију савладала Перу резултатом 1:0. Једини гол на утакмици постигао је Џонатан Дејвид у 74. минуту. Перу је меч завршио са фудбалером мање, пошто је у 59. минуту искључен Мигуел Араухо.

Последње коло у групи А на програму је 30. јуна, а састаће се Аргентина - Перу и Канада - Чиле.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 09:49:01 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5473723/fudbaleri-argentine-obezbedili-plasman-u-cetvrtfinale-kupa-amerike.html
Наталија Стевановић у другом колу квалификација за Вимблдон https://rts.rs/sport/tenis/5473720/natalija-stevanovic-u-drugom-kolu-kvalifikacija-za-vimbldon-.html Српска тенисерка ј Наталија Стевановић је надиграла Аустралијанку Тајле Престон са 2:0 (6:3, 7:5) и изборила пласман у друго коло квалификација за главни жреб Вимблдона. Стевановићева ће у другом колу одмерити снаге са још једном Аустралијанком Медисон Инглис. Наталија Стевановић је одлично почела меч који је трајао један сат и 45 минута и убедљиво освојила први сет у коме је виђено чак шест брејкова.

Стевановићева је освојила три брејка, Аустралијанка је успела да врати два али је Наталија у финишу освојила и четврти брејк за убедљиво освајање првог сета.

У другом сету се одвијала много равноправнија игра са разменом брејкова. Престон је направила први брејк, али је Стевановићева већ у наредном гему узвратила за изједначење. Сачувала је још једну брејк лопту при резултату 5:5, а направила је брејк у наредном гему за освајање другог сета и коначну победу.

У наредном колу квалификација Стевановићевој ће ривалка бити још једна Аустралијанка, 243. Тенисерка на свету, Медисон Инглис.

Наталија Стевановић наставља са одличним играма на турниру у Вимблдобу где се, да подсетимо, прошле године до главног жреба домогла кроз квалификацје, а онда је на старту направила велико изненађење савладаши шампионку из 2021. године, Каролину Плишкову. У другој рунди је била боља од Немице Тамаре Корпач, да би била елиминисана у трећој рунди од двоструке првакиње овог гренд слема, Петре Квитове.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 09:30:46 +0200 Тенис https://rts.rs/sport/tenis/5473720/natalija-stevanovic-u-drugom-kolu-kvalifikacija-za-vimbldon-.html
Велика борба за осмину финала у групи Е, Португалија игра за максимални учинак https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5473666/velika-borba-za-osminu-finala-u-grupi-e-portugalija-igra-za-maksimalni-ucinak.html Утакмицама у групама Е и Ф завршава се групна фаза Евра. У групи Е се дуели играју од 18 часова, а на мегдан ће селекције Словачке и Румуније, односно Украјине и Белгије. Од 21.00 се играју и последњи дуели групне фазе, а снаге ће одмерити Чешка и Турска и Грузија и Португалија. Директни преноси мечева су на програмима РТС-а, а најзанимљивије детље можете пратити на нашем порталу. После победе Белгије над Румунијом 2:0 и Украјине против Словачке 2:1 ствари су се у потпуности закомпликовале у групи Е с обзиром да све четири екипе имају подједнак број бодова.

Све екипе из ове скупине имају по три бода, али је Румунија због најбоље гол разлике на првој позицији.

У групи Ф још није све одлучено, али је извесно да Португалија завршава као лидер на табели.

Чешка и Турска играју директан окршај за другу позицију, док ће Грузија против Португалије покушати да се пласира у нокаут фазу.

Словачка - Румунија

Словаци су у досадашњем делу шампионата показали да одбраном могу да зауставе и веће и боље екипе од себе, док су транзиционом игром показали да могу да запрете и противничком голу.

Поле победе против Белгије 1:0 уследио је тежак период опоравка и бројних сугестија и замерки.

Пораз од Украјине 2:1 ставио их је ипак у подрађену позицију јер им за сигурну осмину финала сада фали победа.

Румуни су на изненађење многих више него убедљиво тријумфовали против Украјине са 3:0. Добро су се бранили и чекали грешке ривала које су успели да капитализују.

Екипа Едварда Јорданескуа показала је доста више него што се од ње очекивало, а сада има и прилику да настави да прича своју причу.

Занимљиво је да од почетка 21. века ниједна селекција није успела да тријумфује. Одиграна су три дуела и сви су завршени нерешеним резултатом.

 Украјина - Белгија

Утакмица у којој се намеће питање хоће ли Ромелу Лукаку скинути проклетство са својег имена.

Белгија је имала великих проблема у прва два меча. У првом је минималним резултатом поражена од Словачке, али је ипак  победом против Румуније 2:0 успела да упише прва три бода на првенству и изједначи се са свима у групи.

"Црвени ђаволи" су у неколико прилика током оба меча били близу гола, али једноставно Ромелу Лукаку не игра фудбал какав се очекује од њега, па је поред три постигнута гола из офсајда, промашио и велики број прилика које су могле да одлуче сусрете.

Белгија и Румунија играју одлучујући дуел и само их победе воде у наредну рунду. Занимљиво је да су карте у оба меча отворене јер све екипе могу до победа.

Двема екипама ће ово бити први међународни званични меч, јер се у својим фудбалским историјама до сада нису састајале.

Грузија - Португалија

Португалија је победама против Чешке у првом колу са 2:1, и Турске у другом са 3:0 обезбедила пласман у наредну рунду са прве позиције.

Португалији овај меч нема резултатски значај, и има изузетну гол разлику са пет постигнутих и једним примљеним голом, па се може очекивати да ће селектор Мартинез правити измене и покушати да испроба различите стратегије.

Грузији је са друге стране победа једина опција, а додатна потешкоћа је што кестење из ватре мора да вади против испоставља се једне од најјачих екипа на турниру.

Није да Грузини нису без шансе јер су показали да на моменте из транзиције лако успеју да изнесу лопту на противничку половину, а то је и реалан сценарио јер ће фокус бити посвећен одбрани у већем делу меча.

Селекције су се до сада састале само једном у историји, а тада је 2008. године у Лисабону, Португалија тријумфовала 2:0.

Чешка - Турска 

Турска и Чешка играју за друго место у групи, с обзиром да је Турској довољан реми, а да Чеси треба да победе, највећи део притиска пао је на леђа изабраника Јана Хасека.

Чешка има мање шансе за пролаз с обзиром да је она на трећем месту са свега једним бодом, док им за пласман у наредно коло требају најмање три, па је за очекивати да ће се играти тврд меч са доста прекида, али и са офанзивнијим приступом у односу на раније.

Турска је са друге стране добру партију пружила на отварању против Грузије када је славила 3:1, а онда против Португала навијачима није дала ни 10 одсто онога што је могла да понуди, па је срећна што се меч окончао са само 3:0 за тим са Пиринеја.

Оно што храбри пристачице Турске је да од 2015. године Чешка није успела да им узме ни бод.

Распоред мечева 26. јуна: 
Словачка - Румунија (18.00. Франкфурт)
Украјина - Белгија (18.00, Штутгарт)
Чешка - Турска (21.00, Хамбург)
Грузија - Португалија (21.00, Гелзенкирхен)

]]>
Wed, 26 Jun 2024 08:45:17 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5473666/velika-borba-za-osminu-finala-u-grupi-e-portugalija-igra-za-maksimalni-ucinak.html
Пикси: Нема разлога за трагедију, пружили смо све што смо могли https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473661/dragan-stojkovic-piksi-srbija-danska-nema-razloga-tragedija.html Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси рекао је на конференцији за медије након ремија са Данском да је разочаран елиминацијом са Европског првенства, али је напоменуо да су "орлови" први пут после 24 године играли на шампионату Европе и да нису "богом дани да сваког победе". На конференцији за медије после ремија (0:0) са Данском у Минхену новинари су питали селектора Драгана Стојковића да ли постоји клаузула у његовом уговору због које би могао да напусти место селектора пре времена.

"Није то питање за мене и не постоји никаква клаузула у уговору. Немам чега да се стидим. То је спорт. Страховит напредак у дефанизиви, свакодневно смо радили на томе и изгледа да смо успели. Нема разлога за трагедију, нити ће икада бити трагедија", рекао је Стојковић.

Уследило је питање о спорној ситуацији кад је Александар Митровић повучен за дрес у шеснаестерцу Данске.

"Тешко је са клупе видети и знати шта се тачно догодило. Видео сам да се жалио. Знамо да се такве ситуације дешавају у фудбалу. Играчи понекад осећају и мисле другачије од судија", истакао је Стојковић. 

Навијачи су звиждали "орловима" на крају меча, а Стојковић каже да из разуме.

"Па и ја сам незадовољан исто. Захвалио бих навијачима на великој подршци. Не очекујете да нас дижу у небо и да нас грле и љубе. Наравно да смо разочарани, али Србија је после 24 године на Европском првенству, то што неко мисли да смо богом дани и да ћемо сваког да победимо, то су навијачке страсти. Пружили смо све што смо могли, не можемо никога да кривимо", закључио је Стојковић.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 01:29:58 +0200 Орлово гнездо https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473661/dragan-stojkovic-piksi-srbija-danska-nema-razloga-tragedija.html
Миленковић: Извињавам се нацији, покушали смо свим силама https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473660/nikola-milenkovic-srbija-danska.html Фудбалски репрезентативац Никола Миленковић упутио је извињење нацији због елиминације са Европског првенства и истакао да је екипа имала велику подршку од 35.000 људи на трибинама стадиона у Минхену. "Веровали смо до краја, што смо и показали на терену, нажалост нисмо успели. Извињавам се нацији, имали смо велику подршку 35.000 људи на стадиону, осетили смо подршку. На грешкама се учи, идемо даље", рекао је Миленковић за РТС.

Штопер Фјорентине је истакао да су резултати показали да је група била уједначена. 

"Да смо постигли против Енглеске гол, могле су све репрезентације да имају по три бода, али то је шта би било кад би било", нагласио је Миленковић.

Каже да је Данска веома организована екипа, која се добро брани.

"Покушали смо свим силама, али није било довољно. Тврда утакмица, веома затворена, знали смо да ће тако бити", закључио је Миленковић.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 00:16:17 +0200 Орлово гнездо https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473660/nikola-milenkovic-srbija-danska.html
Недић: Једна одлука је могла да промени све https://rts.rs/sport/euro2024/varenje/5473651/dejan-nedic-sudija-leteksje-jedna-odluka.html Судијски аналитичар Дејан Недић рекао је да је једна одлука ВАР собе могла да промени исход утакмице између Србије и Данске. Србија је након ремија без голова са Данском испала са Европског првенства у Немачкој.

"ВАР је могао у једној прили да нам буде наклон. Могли су у ВАР соби више да се посвете сиуацији у којој је Митровић ударен у стомак од стране Андерсена. Можда смо мало субјективни, али да су га звали да погледа, можда би променио одлуку", рекао је Недић.

Додао је и да је Миленковић заслужено добио картон на почетку меча.

"Не може се рећи да је Летексје лоше одсудио. Миленковић је заслужио жути картон. Није важно да ли је почетак или крај меча, картон је оправдано показан. Касније је одржао исти критеријум до краја", додао је Недић.

Истакао је и да је офсајд који је претходио поништеном голу Србије оправдано досуђен.

"Гол Јовића такође је оправдано поништен. Био је мали офсајд на нашу штету, али је ипак био", закључио је Недић.

Комплетну анализу Дејана Недића можете погледати у видео-снимку.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 00:16:48 +0200 ВАРење https://rts.rs/sport/euro2024/varenje/5473651/dejan-nedic-sudija-leteksje-jedna-odluka.html
Србија на Евру 2024: Није било суђено, а није ни заслужено https://rts.rs/sport/euro2024/slobodnjak/5473648/nije-sudjeno-zasluzeno-srbija-danska-evro-ispadanje-grupa-c.html Нокаут фаза великог такмичења поново је остала недосањан сан за репрезентацију Србије која се након ремија са Данском враћа кући као последња екипа у групи Ц. Србији је била потребна победа како би се пласирала у наредну фазу и како не би зависила од других. Реми је доносио само продужетак агоније, гледање у туђе двориште и грицкање ноктију. Србија је играла на реми.

Чим су обелодањени састави, било је јасно да ће Србија бити опрезна и да неће безглаво јуришати ка првој победи на турниру. Нико се међутим није надао потпуној дефанзиви.

Одбрана је поново, као и током читавог турнира, била бољи део екипе. Везни ред и напад су заказали. Паралелни универзум у односу на Катар.

Све до 80. минута, покрај српског грба стајао је само један ударац ка голу противника. Превише опреза за утакмицу у којој су једино голови гарантовали пролаз даље.

Ништа значајно нису промениле ни лоше вести са утакмице између Енглеске и Словеније у којој су Словенци показали приступ какав је Србији недостајао.

Након Мундијала који је обележио велики број грешака, непромишљености и недостатка концентрације, уследио је Евро који ће се памтити по мањку креативности, одлучности и голова.

Када на три утакмице постигнете један погодак, не заслужујете да прођете даље, ма колико трећих селекција да пролази даље.

Превише је калкулисала Србија и за то је кажњена. Превише је мењао Пикси и то му није донело ништа добро. Превише су се надали навијачи, иако то већина неће признати.

Причао је Пикси о томе како је његов останак на клупи добар за екипу због грађења континуитета. Једине назнаке континуитета јесу оне о неуспесима и обећањима о бољем сутра.

Показао је селектор још једном да нема јасан план, али и да му прилагођавање ситуацијама на терену није јача страна. Чак ни игра са три нападача није донела веће прилике.

Показао је и да је бољи трговац него тренер, обезбедивши себи нови уговор пред такмичење на ком није направио резултат.

Није коме је речено, већ коме суђено је. Србији очигледно није било суђено.

А није ни заслужила.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 05:58:43 +0200 Слободњак https://rts.rs/sport/euro2024/slobodnjak/5473648/nije-sudjeno-zasluzeno-srbija-danska-evro-ispadanje-grupa-c.html
Селектор Данске Јулманд: Срце нам је било у грлу https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5473657/selektor-danske-julmand-srce-nam-je-bilo-u-grlu.html Селектор Данске Каспер Јулманд је после ремија са Србијом 0:0 и проласка у наредну фазу навео да је цела екипа свакако очекивала емотивно тешку утакмицу. Данска је ремијем са Србијом 0:0 у последњем колу обезбедила другу позицију у групи Ц и пролаз у осмину финала Евра.

Селектор Јулманд је навео после меча да треба да буду срећни због проласка.

"Била је то тешка, емотивна борба и знали смо да ће тако бити. Лепше би нам било да смо постигли гол, тако да смо имали довољну дистанцу, а срце нам је било у грлу. Мислим да би требало да будемо срећни што смо прошли. Први циљ је постигнут", казао је Јулманд.

Наредни ривал им је домаћин Немачка.

"Немачка је добар тим и знамо њихове квалитете. Играју код куће, али да бисте освојили турнир морате победити све, тако да ако се са њима суочимо сада у полуфиналу или четвртфиналу, то није важно. Морамо да их победимо", рекао је Јулманд.

Ствари за поправку има на претек.

"Има толико ствари у игри због којих сам срећан. Постоје једну или две ствари које можемо да променимо у нападу, али знам да то можемо. Имамо квалитет. Имамо толико играча које можемо да искористимо. Можемо створити више ситуација у којима смо опасни", изјавио је дански селектор.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 00:10:53 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5473657/selektor-danske-julmand-srce-nam-je-bilo-u-grlu.html
Митровић: За дубљу анализу је зашто опет нисмо успели https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473635/aleksandar-mitrovic-srbija-evropsko-prvenstvo-u-fudbalu-.html Постоји доста ствари које су код нас могле боље на тактичком нивоу. Нисмо искреирали много шанси, имали смо полуприлике, каже нападач репрезентације Александар Митровић након елиминације Србије са Европског првенства после ремија са Данском. Дали смо све од себе и оставили све што смо имали на терену, али пожртвовање није све, каже нападач репрезентације Србије Александар Митровић након што су "орлови" завршили учешће на Европском првенству пошто су ремизирали са Данском 0:0 у Минхену, у последњем колу групне фазе.

"Емотивно, метално и физички смо исцрпљени. Постоји доста ствари које су код нас могле боље на тактичком нивоу. Нисмо искреирали много шанси, имали смо полуприлике", наглашава нападач "орлова". 

Наводи да је утисак горак, јер је, како тврди, у свим утакмицама била близу. 

"Ту смо били, видимо да можемо, а не направимо ништа. Мислим да нисмо одрадили довољно што је до нас и то је за дубљу анализу. И у Катару је био овакав осећај", закључује Митровић. 

Србија је такмичење окончала као последња у групи Ц, јер је Словенија одиграла нерешено против Енглеске

]]>
Tue, 25 Jun 2024 23:45:46 +0200 Орлово гнездо https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473635/aleksandar-mitrovic-srbija-evropsko-prvenstvo-u-fudbalu-.html
Србија "саучесник" у рекорду - најнеефикаснија група у претходне 44 године https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473641/srbija-saucesnik-u-rekordu---najneefikasnija-grupa-u-prethodne-44-godine.html Група Ц, у којој је била Србија на Европском првенству у Немачкој, изједначила негативан рекорд континенталних шампионата са најмањим бројем постигнутих голова.  На шест утакмица у групи Ц, у којој су поред Србије били и Енглеска, Словенија и Данска, постигнуто је само седам голова, што се десило само још једном на Европским првенствима откад је уведена групна фаза (1980). 

Претходно је седам голова у једној групи виђено само 2016. године, такође у групи Ц, у којој су били Немачка, Пољска, Северна Ирска и Украјина.

Табела групе Ц:
1. Енглеска 5 2:1 +1
2. Данска 3 2:2 0
3. Словенија 3 2:2 0 
4. Србија 2 1:2 -1

]]>
Tue, 25 Jun 2024 23:43:37 +0200 Орлово гнездо https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473641/srbija-saucesnik-u-rekordu---najneefikasnija-grupa-u-prethodne-44-godine.html
Тадић за РТС: Разочарање, сви су желели да се жртвују за отаџбину https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473623/tadic-za-rts-razocaranje-svi-su-zeleli-da-se-zrtvuju-za-otadzbinu.html Капитен Србије Душан Тадић је после елиминације "орлова" са Европског првенства истакао да се ради о неуспеху. Србија је одиграла 0:0 са Данском у Минхену у последњем колу групе Ц Европског првенства у Немачкој. Самим тим је остала на последњем месту.

Капитен Душан Тадић је после меча говорио за РТС, изразивши разочарање и понос.

"Разочарање. Зацртали смо пролаз у нокаут фазу, нисмо успели. Разочарани смо, али сам поносан на ову групу момака. Знам да им је било тешко због дугих сезона без зимске паузе, целе године играмо и сви су желели да се жртвују за отаџбину. Пружили су све од себе", рекао је Тадић за РТС.

Овај резултат се сматра неуспехом.

"Ово је неуспех. Хтели смо да прођемо даље", кратко одговара Tадић.

Даље остаје анализа све што не ваља.

"Треба појединачно анализирати узакмицу, урадити детаљну анализу и видети шта треба поправити", каже Тадић.

Нарочита жал остаје због присутних гледалаца и навијача.

"Невероватна подршка, неизмерно смо им захвални. Пре утакмице сам рекао играчима да треба да гинемо за ове људе, јер су заслужили. Видели смо колико им значи, нисмо успели, разочарани смо. Жал је што их нисмо обрадовали", закључио је Тадић.

]]>
Tue, 25 Jun 2024 23:24:10 +0200 Орлово гнездо https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473623/tadic-za-rts-razocaranje-svi-su-zeleli-da-se-zrtvuju-za-otadzbinu.html
Раде Богдановић: Тако близу, а тако далеко - то боли https://rts.rs/sport/euro2024/slobodnjak/5473599/rade-bogdanovic-srbija-danska-komentar-evropsko-prvenstvo.html Фудбалски аналитичар и некадашњи играч Раде Богдановић каже за РТС да је Србија била тако близу, а истовремено тако далеко од пласмана у осмину финала Европског првенства и да то боли. Након ремија Србије и Данске у трећем колу групе Ц Европског првенства у Немачкој Раде Богдановић каже да је група Ц група нерешених резултата и да је било много калкулација и лошег фудбала.

"Што се тиче наше селекције, одбрана је била гранитна, доста сигурна. Могу да се носе са озбиљним играчима", сматра Богдановић.

Истиче да смо били тако близу, а ипак тако далеко.

"То је оно што је најгоре. Били смо близу. Могло се играти са Данцима. Тако близу, а тако далеко - то боли. Ми смо имали своје проблеме у тиму, имамо стално нову екипу, тим није уигран", нагласио је Богдановић.

Каже да нам се лош резултат није десио, него да смо до њега дошли. 

"Без престанка се мења тим. То је неуиграна екипа. Нису уиграни. Нисмо видели данас ниједан колективни пресинг наше селекције на противничкој половини. Нисмо имали храброст и жељу да уђемо са њима у фајт. Превише је било мудровања. Имам осећај да су сви задовољни са резултатом 0:0 - нисам добио, али нисам ни изгубио", каже Богдановић.

Сматра да је Србија могла много храбрије да игра.

"Та варка са увођењем три или четири играча... Што их уводиш ако нема акција спремних да би они деловали. Влаховић и Митровић не могу да играју заједно. Да сам ја тренер, Влаховић би имао забетонирано место на броју девет. Реално, имамо једну групу играча на коју се селектор ослања. Имали смо хиљаду проблема", наглашава Богдановић.

]]>
Tue, 25 Jun 2024 23:26:47 +0200 Слободњак https://rts.rs/sport/euro2024/slobodnjak/5473599/rade-bogdanovic-srbija-danska-komentar-evropsko-prvenstvo.html
Рајковић: Мислим да смо показали како се бори за Србију https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473615/predrag-rajkovic-srbija-evorpsko-prvenstvo-u-fudbalu-.html Мислим да смо показали како се бори за Србију, каже голман репрезентације Предраг Рајковић након елиминације "орлова" са Европског првенства после ремија са Данском. Жал, дефинитивно. Веровали смо, и мислим да смо заслужили пролаз даље. Немам шта да кажем, под утиском сам. Мислим да смо показали како се бори за Србију, каже голман репрезентације Предраг Рајковић након што су "орлови" завршили учешће на Европском првенству пошто су ремизирали са Данском 0:0 у Минхену, у последњем колу групне фазе.

Рајковић је био један од најбољих појединаца на утакмици, али истиче да му је то слаба утеха након коначног епилога у групи Ц. 

"Боље да смо примили пет голова него што смо прошли овако. Жао ми је навијача што су дошли у оволиком броју", закључују Рајковић.

Србија је такмичење окончала као последња у групи Ц, јер је Словенија одиграла нерешено против Енглеске

]]>
Tue, 25 Jun 2024 23:26:15 +0200 Орлово гнездо https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473615/predrag-rajkovic-srbija-evorpsko-prvenstvo-u-fudbalu-.html
Пикси за РТС: Нисмо се обрукали на Евру https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473607/piksi-srbija-danska-evropsko-prvenstvo-u-fudbalu-.html Селектор фудбалера Србије Драган Стојковић Пикси истакао је након елиминације са Европског првенства да се тим који предводи није обрукао на турниру. Фудбалери Србије окончали су Европско првенство после ремија са Данском у последњем колу групне фазе на турниру. 

"Жао ми је што нисмо направили тај мали корак да одемо даље. Са друге стране сам изузетно поносан на момке, нема разлога да сакривамо главу у песак. Напротив, мислим да су истрчали километре и да су се борили и дали све од себе", навео је селектор Стојковић после нерешеног резултата са Данском.

Данска је уписала још један реми и пласирала се у осмину финала. Пролаз у наредну рунду Данцима био најважнији, што су и остварили.

"Учинили смо све да оставимо добар утисак и што се турнира тиче, мислим да се нисмо обрукали, јер нас нико није победио са 5:0, нико нам се није смејао. Прву утакмицу против Енглеза смо одиграли баш добро, заслужили смо нешто више од пораза. Касније су утакмице биле врло специфичне, тешке, свака од њих је тешка по природи, као и ова вечерас, изузетно такмичарска. Овде се тражио један гол. Знао сам да неће бити много шанси, као против Словенаца. И да се тражи једна шанса да је сместимо у противнички гол. Идемо даље, главу горе. Момци заслужују све честитке. Ових месец дана смо много радили да поправимо дефанзивни блок, одбрана је била маестрална на овом турниру", рекао је Драган Стојковић.

Селектор Србије је навео да због резултата постоји разочарање.

Показали смо једно добро лице, нисмо се обрукали на крају, то сви ваљда могу да потврде. Ово је велики успех за српски фудбал да смо уопште дошли до Европског првенства, после много година. То не сме нико да заборави и потцењује. Ово је искуство", истакао је селектор.

Игра Србије током првенства била је офанзивна, с тим што је селектор често мењао играче у првом тиму. Стратег "орлова" је направио поређење са здравственим стањем играча на турниру у Немачкој и Катару на Мундијалу и навео да је на Евру била јако боља ситуација.

"Свесни смо чињенице да смо играли турнир где је свака утакмица важна, где морате да освежите екипу са пар играча. Не може се играти само са једном екипом из утакмице у утакмицу. То су нормалне ствари у фудбалу. Показали смо карактер, показали смо да смо тим. Резултат дође или не дође. Ево, рецимо Данска и Словенија иду даље без иједне победе. У групи је одлучивао један гол", подвукао је селектор Србије.

Србија је такмичење окончала као последња у групи Ц, јер је Словенија одиграла нерешено против Енглеске.

]]>
Wed, 26 Jun 2024 00:16:38 +0200 Орлово гнездо https://rts.rs/sport/euro2024/orlovo-gnezdo/5473607/piksi-srbija-danska-evropsko-prvenstvo-u-fudbalu-.html