Читај ми!

Добили офарбано камење уместо бакра вредног 36 милиона долара

Једно швајцарско предузеће добило је од турског добављача обојено камење уместо 10.000 тона бакра укупне вредности 36 милиона долара.

Представници Меркурија енерџи групе (Mercuria Energy Group) из Женеве, тврде да је компанија прошле године била жртва преваре при куповини 10.000 тона бакара, јавља Би-Би-Си.

Када је поруџбина почела да стиже у Кину, у контејнерима је уместо бакра откривено камење префарбано препознатљивом нијансом метала. Бизаран случај догодио се упркос сигурносним и инспекцијским контролама.

Прошле године, швајцарски конгломерат склопио је уговор о куповини бакра у нечистом облику, са испоруком у Кини. Око 6.000 тона утоварено је у више од 300 контејнера на осам бродова.

Пре изласка бродова из луке у близини Истанбула, бакар је замењен камењем које је обојено спрејом како би изгледало као много скупљи метал.

Меркурија енерџи груп један је од пет највећих трговаца нафтом на свету, тражи правду на турским и британским судовима. Тужен је добављач, компанија Bietsan Bakir.

Турска полиција привела је више особа које су доведене у везу са „лажним бакром“.

„Приведени су они за које се сумња да су умешани у разне фазе организоване преваре у којој је оштећена Меркурија енерџи груп“, наводи се у саопштењу компаније.

Лажне сигурносне пломбе на контејнерима

Све указује на то да је у првој групи контејнера бакар био пре него што је инспекција прегледала пошиљку. Потом су на контејнере постављене сигурносне пломбе.

Према наводима турских адвоката, контејнери су потом отворени, бакар замењен каменом и на крају постављене лажне сигурносне пломбе.

Када су бродови напустили луку у Турској, швајцарска компанија уплатила је уговорену суму од 36 милиона долара. Превара је откривена тек када је, готово месец дана касније, товар стигао у Кину.

У случају да испорука не буде извршена, купац може добити одштету у складу са полисом осигурања терета.

Међутим, Меркурија енерџи груп је утврдила да је само један од седам уговора које је турска компанија користила за осигурање терета био стваран. Сви остали били су фалсификовани.
Више саслушања у оквиру случаја најављено је за ову недељу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво