Читај ми!

Преминуо легендарни модни креатор Пако Рабан

Франсиско Рабанеда Куерво познатији под псеудонимом Пако Рабан, шпански модни дизајнер баскијског порекла који је постао познат као „анфан терибл“ француског модног света шездесетих година XX века, преминуо је неколико дана пре 89. рођендана.

Смрт Пака Рабана, потврдио је портпарол шпанске групе "Puig", која контролише бренд Пако Рабан.

Пако Рабан је рођен 18. фебруара 1934. године. Своју модну каријеру започео је дизајнирањем накита за „Живанши“, „Диор“ и „Баленсијагу“, а сопствену модну кућу основао је 1966. године.

Користио је неконвенционалне материјале као што су метал, папир и пластика и правио необичне и блиставе креације.

Свој бренд је 1966. године представио као „Манифест: 12 неносивих хаљина у савременим материјалима“. Другу колекцију представио је два месеца касније у париском кабареу „Крејзи хорс“. У време владавине стакла и метала у архитектури, скулптури и индустријском дизајну, Рабан је први помислио да жену обуче у метал.

Његови експерименти се нису ту завршили: представио је колекцију једнократне одеће направљене од папира. Његове хаљине и модни додаци од пластике и метала, коже, креп папира, сувог цвећа и нојевог перја изазвали су сензацију.

Рабанови експерименти са новим материјалима настављени су деценијама. Тако је 1988. радио на колекцији хаљина од органског стакла, ласерских дискова и холографских влакана. Пратећи најновија дешавања, увек је веровао у материјале будућности.

Рабан је између осталог познат и по зеленом костиму који је носила Џејн Фонда у научнофантастичном филму Барбарела из 1968. године. Радио је костиме за певачицу Милен Фармер за њену турнеју 1996. године.

Године 1968. почео је да креира и парфеме за компанију "Puig", а 1976. подигнута је фабрика парфема у Шартру, у Француској. Осамдесетих година 20. века у Бразилу му је одузета регистрација бренда мушких парфема због судске пресуде да бренд никада није званично био присутан у Бразилу, упркос заступљености на тржишту.

Ексцентричност није испољавао само у својим креацијама

Пако Рабан је био познат и по бројним ексцентричним изјавама у медијима.

Тврдио је да је проживео неколико живота (укључујући и живот проститутке у време Луја XV), да је познавао Исуса у претходном животу, да је видео Бога три пута, да су га посетили ванземаљци, да је убио Тутанкамона, и да је стар 75.000 година.

Написао је и неколико књига, од којих су три преведене на српски језик: Путања, из живота у живот, Апокалипса из ере у еру и Време садашње.

Године 2005. Рабан је у Москви отворио прву изложбу својих цртежа. Његово образложење зашто је тада приказао цртеже било је: „Имам 72 године и желео сам да представим своје цртеже ове године пре него што нестанем са ове планете. Нисам их показао никоме осим Салвадору Далију пре 30 година, који ми је рекао да наставим.“

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво