Читај ми!

Орке – сисари којима хемикалије највише прете

Сисари који можда највише трпе због загађења, недавна истраживања утврдила су да поред већ хемикалија у њиховом телу, нађена је и хемијска супстанца која је повезана са тоалет-папиром.

У телима орки откривени су „високотоксични и канцерогени препарати, па чак и инсектицид дидити“. Недавно су научници открили још једну опасну хемикалију која је повезана са тоалет-папиром.

Тим научника са Универзитета Британске Колумбије, Министарства пољопривреде и хране Британске Колумбије и Канаде за рибарство и океане пронашао је хемикалију познату као 4 НП (четири нонилфенол) у јетри и ткивима код 12 угинулих орки.

Истраживач Хуан Хосе Алава истакао је да пронађене хемикалије припадају алкилфенолима, а они су веома токсични.

„Пронађени загађивачи у телима орки могу да утичу на репродукцију, развој, когнитивне функције и на нервни систем“, истакао је Алава.

Те хемикалије потичу из канализационог муља и постројења за пречишћавање отпадних вода. Такође их има и у детерџентима и козметичким производима.

У телима орки пронађена је и хемикалија ПФАС, које има у риби, води за пиће у људској крви. Тва хемикалија повећава ризик од карцинома и болести јетре. Научници мисле да се загађивач налази и у храни.

Поред губитка станишта и климатских промена, орке се боре и за храну. Велики улов рибе ове животиње оставља без хране.

„Недостатак квалитетне хране утиче на репродукцију орки. Хемијске супстанце се размењују између мајке и фетуса, па је мало здравог подмлатка“, истакла је научница Дебора Џајлс, директорка непрофитне организације „Вајлд орка“.

Како је навео истраживач Хуан Хосе Алава, недостатак података у истраживањима оставља много питања без одговора.

„Загађивачи су и полиароматични угљоводоници који настају сагоревањем фосилних горива. Што више истражујемо китове убице, налазимо све више хемикалија које је направио човек, а које кроз ланац исхране стижу и у тела предатора. Претпостављам да је све ово само врх леденог брега“, истакао је Ирвин Шулц, који учествује у програму за заштиту животну средину.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво