Читај ми!

Револуционарна тканина која ће одећу претварати у рачунаре

Научници су развили паметан текстил који би потенцијално могао да промени будућност и екрана и одеће. У питању је прво платно које може да има велики и функционалан дисплеј и, истовремено, има улогу одеће и „трпи“ ношење.

Тканине развијене у лабораторијама научника у великој мери су попут већине осталих врста платна: флексибилне су, прозрачне и издржљиве, што им омогућава употребу у разне сврхе. Могу се прати и носити без бојазни да ћемо их оштетити или истрошити, преноси Индипендент.

Осим тога, те тканине су електронске и понашају се попут екрана. Постоји могућност да тастатура осетљива на додир и напајање, који су такође направљени од тканине, буду уграђени у комад платна. На тај начин тканина се „претвара“ у рачунар.

Истраживачи су демонстрирали како тканина може да приказује интерактивну мапу или да се користи за слање или примање гласовних порука паметним телефоном повезаним преко Блутут везе.

Појединачни осветљени комадићи формирају влакна која имају особине проводника, а сусрећу се у тачкама контакта унутар тканине.

Чак и после хиљаду савијања, истезања и пеглања, већина јединица је и даље била употребљива као део екрана, тврде истраживачи. Научници су такође изложили тканину прању и сушењу 100 пута, након чега је она и даље „радила“.

И раније је било покушаја да се направе тканине које би биле допуна паметним уређајима и научници су успели да направе оне које имају особине сензора или испоручују електричну енергију. 

Међутим, нова тканина представља револуционарни помак, јер је у питању прво платно које може да има велики и функционалан дисплеј и истовремено има улогу одеће и „трпи“ ношење.

Шест метара дисплеја 

Комад текстила који су направили истраживачи дуг је шест метара и широк 25 центиметара, а, како наводе његови творци, дисплеј се простире читавом површином док се материјал може користити на начин на који смо навикли.

Примарна употреба коју су истраживачи демонстрирали је у области здравља, а омогућава особама које иначе тешко комуницирају да то чине преко одеће.

Истакли су да се тканина може повезати тако да прима сигнале из мозга, који се потом могу анализирати да би се разумело како се човек осећа, а затим поруку показати на предњој страни одеће.

Није тешко замислити како би се тканина могла користити и у естетске сврхе, нарочито ако се узме у обзир да бројне компаније већ покушавају да интегришу технологију у своју одећу.

Чланак са резултатима овог пројекта, Large-area display textiles integrated with functional systems објављен је у часопису Nature.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво