Читај ми!

Изградња свемирског хотела почиње 2025. године

Корпорација „Орбитал асембли“ недавно је открила нове детаље о свом амбициозном пројекту, свемирском хотелу „Војаџер“ – првој свемирској станици са вештачком гравитацијом која ће бити подигнута у ниској Земљиној орбити, и у којој ће моћи да се смести 400 стотине „гостију“.

„Орбитал асембли" корпорација основана је са циљем колонизације свемира. Недавно су организовали презентацију како би привукли потенцијалне инвеститоре, маркетиншке партнере и ентузијасте који се надају да ће једног дана резервисати собу на станици „Војаџер“. 

Идеја за подизање првог свемирског хотела није нова. Џон Блинков је основао Фондацију „Гетвеј“ 2012. године са циљем организације и покретања будуће свемирске грађевинске индустрије, пре свега на пројектима комерцијалних свемиских станица „Војаџер“ и „Гетвеј“ – „као први корак у колонизацији свемира и других светова“.

Фондација „Гетвеј“ је потом 2018. године основала Корпорацију „Орбитал асембли“ како би помогли да се ови снови остваре.

Током онлајн презентације, компанија за изградњу у свемиру открила је своје планове за следеће поглавље човековог освајања свемира.

Тим искусних Насиних ветерана, пилота, инжењера и архитеката образложио је своју намеру о изградњи „свемирског хотела“ у ниској Земљиној орбити који ће се ротирати око своје осе добовољно брзо како би генерисао вештачку гравитацију.

Изворна замисао станице „Војаџер“ потиче још од концепта који је замисли легендарни ракетни научник Вернер фон Браун, један од главних оркестратора Насиног програма Аполо. 

Станиште у облику точка пречника 200 метара окретаће се под одређеним углом брзином довољно великом да путници имају осећај гравитације сличан оном на Месецу.

Уколико дође до реализације овог пројекта, „Војаџер“ би постао највећа грађевина коју је човек успео да изгради у свемиру, потпуно опремљена за смештај 400 људи. Склапање „хотела“ требало би да почне око 2025. године по тврдњама представника Фондације „Гетвеј“.

Унутар овог блиставог прстена налазиће се тематски ресторани, салони за уживање у погледу, биоскопи, концертне дворане, барови, библиотека, теретана и спа центар.

На „Војаџеру“ ће бити склопљена 24 интегрисана модула за становање од којих ће сваки бити површине 20 са 12 метара. С обзиром да ће имати вештачку гравитацију, хотел ће имати функционалне тоалете, тушеве и посетиоцима ће омогућити разне рекреативне активности на нов начин. 

Међутим, пер него што станица почне да се окреће, њени градитељи морају да успоставе неопходну орбиталну инфраструктуру, а пре тога изграде неке мање моделе на Земљи како би тестирали свој план.

Током презентације пројекта Блинков је објаснио да би, по тренутном плану, градња ротирајуће свемирске станице требало да се одвија у етапама.

„Ово ће бити следећа индустријска револуција“, тврди Блинков.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво