Читај ми!

Русија лансирала први сателит за праћење временских прилика на Арктику

Руска свемирска агенција Роскосмос лансирала је први сателит чији ће основни задатак бити да прати климатске промена и временске прилике на подручју Арктика.

Како се наводи у саопштењу из Роскосмоса, ракета „Сојуз 2.1б“ која носи сателит „Арктика-М“ лансирана је у јутарњим сатима са космодрома у Бајконору у Казахстану.

Шеф свемирске агенције, Дмитриј Рогозин, у објави на Твитеру наводи да је лансирање ракете протекло без већих проблема, али да су велику опасност представљали временски услови на простору Казахстана.

„Био сам забринут због овог лансирања више него иначе. Ветар је био тако јак да је чак и наш 'Сојуз-2' био на граници издрживљости. Међутим, ракета као и њен контролни систем, сјајно су поднели метеоролошке прилике“, наводи Рогозин.

Сателит „Арктика-М“ ће прикупљати метеоролошке податке са Северног пола што ће помоћи да временске прогнозе буду прецизније, као и проучавању временских прилика у тој области која у последњих неколиго година због наглог отапања леда брине многе светске научнике.

Поред тога што ће сателит осматрати подручје Арктика, односно Арктичког океана, из Роскосмоса додају да ће „Арктика-М“ надгледати временске прилике на осталим деловима Земље.

Сателит ће имати високо елиптичну орбиту која пролази високо изнад северних географских ширина што ће јој омогућити да надгледа северне пределе током дужег периода пре него што прође са друге стране.

Према свемирској агенцији, сателит ће моћи да надгледа и бележи снимке Арктика сваких 15 до 30 минута, што сателити који орбитирају изнад Земљиног екватора не могу континуирано да прате.

Роскосмос је такође рекао да ће сателит бити у могућности да преноси позиве упомоћ са бродова, авиона или од људи у удаљеним областима у оквиру међународног сателитског програма за трагање и спасавање 'Cospas-Sarsat'.

Међутим, из Роскосмоса додају и да ће за ефикасно праћење свакодневних временских прилика на Земљи, бити потребан још један сателит. Лансирање другог сателита „Арктика-М“ планирано је за 2023. годину, наводе из Роскосмоса.

Подручје Арктика представља једно од најважнијих економских подручја за Русију с обзиром на то да се овде налазе и огромне залихе нафте и плина.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво