РТС :: Спорт https://rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://rts.rs/sport/rss.html КК Партизан: Судијска комисија АБА лиге утврдила осам грешака на нашу штету https://rts.rs/sport/kosarka/5442178/kk-partizan-sudijska-komisija-aba-lige-utvrdila-osam-gresaka-na-nasu-stetu.html Кошаркашки клуб Партизан саопштио да је експертиза Судијске комисија АБА лиге утврдила да је регионални шампион драстично оштећен у првом мечу финалне серије плеј-офа у ком је Црвена звезда као домаћин победила резултатом 85:82. Како се истиче на званичном сајту Партизана, експертиза је утврдила да су судије у поменутом мечу донеле чак осам погрешних одлука на штету "црно-белих" и две на штету Црвене звезде. Судијска комисија АБА лиге у саставу Саша Маричић, Владан Шундић и Александар Милојевић, обавила је на захтев КК Партизан експертизу суђења током утакмице број један у финалној серији АБА лиге. Према достављеној експертизи, суђење је означено као "испод захтеваног стандарда", истиче се на сајту још увек актуелног шампиона региона.

"Експертиза учинка судија Саше Пукла, Миливоја Јовчића и Лука Кардума наводи следеће: "На основу урађене експертизе суђења може се закључити да је суђење генерално било испод захтеваног стандарда АБА такмичења. Без обзира на значај утакмице и притисак (прелази границе спортског) на судијски тим који је врло искусан очекивало се да свој посао ураде са мање погрешних одлука. Највећи број погрешних процена контакт ситуација односи се на продор игру у којој је требало показати више стрпљења и не реаговати одлуком за контакте који су без утицаја на игру", наставља се у саопштењу на сајту Партизана.

Додаје се да допринос квалитетној контроли утакмице није био равноправно распоређен унутар судијског тима.

"Први судија Пукл Саша судио је квалитетније од својих колега. Експертиза суђења је обухватила "све ситуације које су одсуђене и које су требало да буду одсуђене на утакмици. Све оно што није могуће на ТВ снимку видети због угла камере експертиза суђења се ослања на мишљење присутног инструктора суђења у дворани који је био присутан", наводи се даље у извештају.

У попису погрешних одлука које је судијска комисија утврдила наводи се да је судијска тројка донела 10 погрешних одлука током утакмице, од чега осам на штету Партизана, а две на штету Црвене звезде.

Наведено је и о којим се одлукама ради:

"1. У првој четвртини, на 12 секунди пре истека периода, играч Црвене звезде број 44 (Топић) прави фаул на играчу Партизана број 2 (Ледеј), који судија Јовчић није досудио.

2. У другој четвртини, на осам минута и 15 секунди пре истека периода, играчу Црвене звезде број 4 (Теодосић) је погрешно досуђен фаул анд играчем Партизана број 21 (Нанели). Одлуку је донео судија Јовчић.

3. У другој четвртини, на минут и 39 секунди пре истека периода, играчу Партизана број 4 (Аврамовић) је погрешно досуђен фаул при шуту над играчем Црвене звезде број 99 (Дос Сантос). Одлуку су донели судије Јовчић и Кардум.

4. У трећој четвртини, на пет минута и 59 секунди пре истека периода, није досуђен фаул при шуту који је починио играч Црвене звезде број 99 (Дос Сантос) на играчу Партизана број 4 (Аврамовић). Погрешну одлуку је донео судија Пукл.

5. У трећој четвртини, на три минута и 17 секунди пре истека периода, играчу Партизана број 9 (Смаилагић) је погрешно досуђен фаул над играчем Црвене звезде број 4 (Теодосић). Погрешну одлуку је донео судија Пукл.

6. У четвртој четвртини, на седам минута и 53 секунде пре истека периода, играч Црвене звезде број 31 (Гиедраитис) прави фаул при шуту над играчем Партизана број 50 (Кабокло) који није досуђен. Погрешну одлуку су донеле судије Кардум и Јовчић.

7. У четвртој четвртини, на седам минута и 49 секунди пре истека периода, није досуђен излазак са лоптом ван игралишта играча Црвене звезде број 4 (Теодосић). Погрешну одлуку је донео судија Кардум.

8. У четвртој четвртини, на пет минута и 21 секунду пре истека периода, погрешно је досуђен обичан фаул играча Црвене звезде број 10 (Лазић) над играчем Партизана број 21 (Нанели). Судијска комисија је проценила да је требало досудити неспортски фаул. Погрешну одлуку је донео судија Кардум.

9. У четвртој четвртини, на три минута и 20 секунди пре истека периода, погрешно није досуђен фаул играча Партизана број 50 (Кабокло) над играчем Црвене звезде број 26 (Недовић). Погрешну одлуку је донео судија Јовчић.

10. У четвртој четвртини, на два минута и 7 секунди пре истека периода, погрешно је досуђен фаул при шуту играча Партизана број 35 (Доужер) над играчем Црвене звезде број 99 (Дос Сантос). Погрешну одлуку донео је судија Кардум."

Додаје се да је утакмица завршена резултатом 85:82 у корист Црвене звезде, а да се из свега наведеног лако може закључити да су судијске грешке оштетиле Партизан за већи број поена од коначне разлике у корист ривала.

"Због тога, Партизан изражава велико незадовољство, али и наду да је ово био последњи случај кад су погрешне судијске одлуке имале овакав утицај на коначан исход меча. С обзиром да је у питању поновљени случај од пре две сезоне, кад су грешке на штету Партизана чиниле судије Белошевић и Радојковић, Партизан ће на првој наредној Скупштини АБА лиге тражити одговорност и смене надлежних који су својим (не)делима дозволили и директно учествовали у креирању ситуације да Партизан поново буде оштећен", наведено је у саопштењу на сајту Партизана.

Црвена звезда у финалној серији АБА лиге води 2:0, а трећи меч серије игра се у недељу од 20 и 30 у Арени.

Уколико Звезда победи постаће регионални шампион, док би се у случају славља Партизана четврти меч играо у уторак, такође у Арени.

]]>
Fri, 17 May 2024 11:06:51 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5442178/kk-partizan-sudijska-komisija-aba-lige-utvrdila-osam-gresaka-na-nasu-stetu.html
Борба за Европу - Партизан на Бановом брду против Чукаричког https://rts.rs/sport/fudbal/5442165/borba-za-evropu---partizan-na-banovom-brdu-protiv-cukarickog.html Фудбалери Чукаричког дочекују играче Партизана на Бановом брду у мечу 36. кола Суперлиге Србије. Дуел је на програму од 18.30. До краја првенства Србије у фудбалу остала су још два кола, а Чукарички и Партизан се грчевито боре за позиције које би им донеле европски излет.

Фудбалере Чукаричког само победа против Партизна оставља у игри за пласман у квалификације за Лигу конференција. С друге стране пред црно-белима је једна од две одлучујуће утакмице у борби за друго место које води у квалификације за Лигу шампиона.

Лоша традиција, односно статистика је пред играчима Партизана, а то може бити и мотив за позитиван резултат, јер га на Бановом брду нису остварили три године, а на последња три меча уписали су исти број пораза.

Партизан је у дуелу против Младости прекинуо низ од шест утакмица без победе. Тренер Партизана Алберт Нађ је на конференцији истакао да је имао разговор са играчима после тријумфа над Лучанцима и додао да играчи треба да верују у себе.

"Постоји једна психолошка баријера. Играчи су професионалци, требало би да верују у себе, верујемо у њих. Надам се да ће изаћи на терен против Чукаричког као против Напретка. Пробаћемо да наметнемо свој ритам, али морамо и да обратимо пажњу на транзицију Чукаричког", навео је тренер Партизана.

Црно-бели су последњи пут победили Чукарички на Бановом брду 9. маја 2021. године.

Ваља истаћи и податак да је Алберт Нађ у сезони 2008/09. носио дрес Чукаричког. Одиграо је 33 утакмице и постигао гол, а на крају шампионата 2009. је завршио играчку каријеру.

Тренер фудбалера Чукаричког Горан Станић изјавио је да очекује другачију утакмицу против Партизана у односу на сусрет од пре месец дана у којем његов тим победио црно-беле резултатом 3:2.

"Не верујем да ћемо одиграти исту утакмицу као што је то био случај пре месец дана. Уосталом, сваки меч је прича за себе, тако ће бити и овог пута. Свакако да ћемо имати своје принципе игре, али и Партизан поседује екстра квалитет, а понекад играте онолико колико вам ривал дозволи. Тешко је предвидети како ће се одвијати утакмица, али је врло битно да имамо одговор на сваку ситуацију", рекао је Станић на конференцији за медије.

Дуел Чукаричког и Партизана на програму је од 18.30.

]]>
Fri, 17 May 2024 10:57:15 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5442165/borba-za-evropu---partizan-na-banovom-brdu-protiv-cukarickog.html
Јокић: Не треба тек тако да пређемо преко великог пораза од Минесоте https://rts.rs/sport/kosarka/5442091/jokic-ne-treba-tek-tako-da-predjemo-preko-velikog-poraza-od-minesote.html Кошаркаш Денвер нагетса Никола Јокић рекао је након убедљивог пораза од Минесоте тимбервулвса да његов тим не треба олако да пређе преко овог меча, већ да размисли о игри. Кошаркаши Минесоте убедљиво су савладали екипу Денвера 115:70 у шестој утакмици полуфинала плеј-офа Западне конференције у НБА лиги.

"Не треба тек тако да пређемо преко ове утакмице, него да размислимо. Ово је велики пораз. Уништили су нас и треба да поштујемо резултат. Било је 9:2 за нас на почетку и није баш добро изгледало за њих у том тренутку, али након тога била је то утакмица у којој је учествовао само један тим", навео је Јокић на конференције после меча.

Троструки МВП НБА лиге је на овом мечу уписао 22 поена, девет скокова и само две асистенције за 36 минута на паркету. Српски центар је имао 9-19 при шуту из игре.

Џамал ​​Мари је постигао само 10 поена за Денвер, уз лош учинак шута из игре 4-18. Арон Гордон је имао 12 поена и осам скокова за Нагетсе.

"Велики је то пораз. Разбили су нас. Били су бољи у сваком сегменту игре. Морамо да прихватимо то и да се потрудимо да следећи пут будемо бољи. Када изгубите са 45 поена разлике, не дешава се то сваког дана", рекао је Јокић.

После три везана пораза, Минесота је узвратила победом и седми меч биће одлучујући за наставак такмичења у НБА лиги.

"Од почетка сам говорио да ће ово бити неизвесна серија и да сваки тим може да победи на свакој утакмици, и у гостима и код куће. Седми меч може да оде и на једну и на другу страну. У овој утакмици се једноставно нисмо појавили. Нисмо погађали, нисмо креирали отворене шутеве, а њихова одбрана је била фантастична. Немам шта да додам, све говоре бројке. Само је прва утакмица у серији била неизвесна, а ми смо тада изгубили. У другим утакмицама је разлика била убедљива", истакао је ас Денвера.

Нагетси ће имати предност домаћег терена у мечу одлуке за пласман у финале Западне конференције. Подсећања ради, Минесота је повела у серији са 2:0, а потом је Денвер преокренуо вођство на 3:2.

Јокић је истакао да не прави разлику приликом припремања за утакмице у основног делу НБА лиге и плеј-офу.

"Пипремам као и за сваку другу утакмицу. Знам све њихове акције, знам шта ‘позивају’ када играју. То је још једна утакмица за мене. Трудим се да сваку утакмицу третирам на идентичан начин", закључио је Јокић.

Седми дуел Денвера и Минесоте заказан је за недељу, 19. маја од 22.00 по средњоевропском времену.

]]>
Fri, 17 May 2024 09:02:48 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5442091/jokic-ne-treba-tek-tako-da-predjemo-preko-velikog-poraza-od-minesote.html
Почео је 34. Крос РТС-а "Кроз Србију" - највеће крос такмичење на свету https://rts.rs/sport/ostali-sportovi/5441772/poceo-je-34-kros-rts-a-kroz-srbiju---najvece-kros-takmicenje-na-svetu.html Почео је Крос РТС-а "Кроз Србију". Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић из студија РТС-а означила је почетак највећег и најмасовнијег крос такмичења на свету. Крос РТС-а основан је пре 34 године. Од једнодневног међународног такмичења одржаваног 17 година у Сремској Митровици, израстао је у целогодишњу спортску и образовно-уметничку манифестацију.

"Свака физичка активност која има масовни карактер, која је усмерена са циљем да дете пре свега испољи потребу да се дружи, да негује заједништво у спортским активностима, да негује потребу за компетицију и компетенцију, другарство, идеје да је физичка активност, не само део здравља, него и лепог живота - то није само моја асоцијација, него и највећег броја родитеља, наставника, васпитача и свима онима који подржавају активност РТС-а. У име образовног система свима захваљујем, навела је Славица Ђукић Дејановић.

На програму су две трке за предшколце, 16 за основце и осам за средњошколце. Такмичарске стазе су широм Србије, углавном у двориштима вртића и школа. Такмиче се деца и млади који то желе и нису ослобођени наставе физичког васпитања. Очекује се да ће кроз циљ проћи више од 400.000 такмичара.

Уз Крос РТС-а "Кроз Србију", одвија се и Крос РТС-а "У дијаспори". До краја јуна одржаваће се трке широм света, а у њима ће учествовати углавном ђаци допунских школа на српском језику.

Први прелиминарни резултати очекују се око 15.00 сати, а коначни у уторак 21. маја.

За најуспешније такмичење обезбеђене су бројне награде и трофеји, као и дипломе оснивача Кроса РТС-а - Радио Београда, који ове године слави 100. рођендан.

До сада је кроз циљ прошло око девет милиона предшколаца, ђака и активних такмичара.

Крај септембра и октобар је резервисан за Крос серију РТС-а, када ће са предшколцима и ђацима трчати и чланови атлетских клубова из земље и иностранства.

Од 21. до 29. јуна за децу из Српских допунских школа организује се и спортско-едукативни камп "Краљево 2024".

До краја године одржавају се и образовни и уметнички садржаји Кроса РТС-а: Умрежена Србија, Идентитетска веза, СтрипФест, ФилмФест, Фестивал илустарције и цртежа и Сабор спортске карикатуре и фотографије.

]]>
Fri, 17 May 2024 10:25:32 +0200 Остали спортови https://rts.rs/sport/ostali-sportovi/5441772/poceo-je-34-kros-rts-a-kroz-srbiju---najvece-kros-takmicenje-na-svetu.html
Минесота убедљивом победом над Денвером изборила мајсторицу у полуфиналу Западне конференције https://rts.rs/sport/kosarka/5442075/minesota-denver-polufinale-zapadne-konferencije-nba-liga-kosarka.html Кошаркаши Минесоте тимбервулвса убедљиво су савладали екипу Денвер нагетса на свом паркету 115:70 у шестој утакмици полуфинала плеј-офа Западне конференције у НБА лиги. Денвер је није искористио прилику да се пласира у финале Западне конференције. После три везана пораза, Минесота је узвратила победом и седми меч биће одлучујући за наставак такмичења у НБА лиги.

Нагетси су добро отворили шести меч, релативно лако су стигли до вођства од 9:2, али су потом на сцену ступили играчи Минесоте и већ у првој деоници меча наговестили сјајну игру и убедљив тријумф. Денвер је након првих девет поена пет минута био без постигнутог коша, те је крај прве четвртине окончан предношћу Минесоте са 17 поена разлике - 31:14.

Минесота је у наставку игре увећавала предност, док су кошаркаши Денвера били веома лоши у организацији напада и брањењу противничких акција. На тренутке је екипа Мајка Мелоуна, нарочито у последњој четвртини, изгледала потпуно немоћно у односу на тим који предводи Крис Финч.

Ентони Едвардс је у победи Минесоте постигао 27 поена, Џејден МекДенијелс је убацио 21 поен и предводио одбрану тима, а Мајк Конли је имао 13 поена. Центри Тимбервулвса. Руди Гоберт, Карл-Ентони Таунс и Наз Рид уписали су укупно 38 скокова уложили све напоре како би задржали троструког МВП-ја НБА лиге Николу Јокића на 22 поена.

Јокић је уписао и девет скокова, али само две асистенције за 36 минута на паркету. Српски центар је имао 9-19 при шуту из игре.

Џамал ​​Мари је постигао само 10 поена за Денвер, уз лош учинак шута из игре 4-18. Арон Гордон је имао 12 поена и осам скокова за Нагетсе.

Подсећања ради, Минесота је повела у серији са 2:0, а потом је Денвер преокренуо вођство на 3:2. Нагетси ће имати предност домаћег терена у мечу одлуке за пласман у финале Западне конференције. Дуел је заказан за недељу, 19. маја.

]]>
Fri, 17 May 2024 07:16:54 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5442075/minesota-denver-polufinale-zapadne-konferencije-nba-liga-kosarka.html
Селектор Француске Дидије Дешан саопштио списак од 25 играча за Европско првенство https://rts.rs/sport/fudbal/5442064/selektor-francuske-didije-desan-saopstio-spisak-25-igraca-evro.html Селектор фудбалске репрезентације Француске Дидије Дешан саопштио је списак од 25 играча за предстојеће Европско првенство које се игра у Немачкој. Француска ће се на Европском првенству такмичити у Групи Д са Холандијом, Пољском и Аустријом.

На списку се налазе голмани Мајк Мењан, Алфонс Ареола и Брис Самба.

Међу позваним дефанзивцима налазе се Жонатан Клаус, Тео Ернандез, Ибрахима Конате, Жил Кунде, Ферлан Менди, Бенжамен Павар, Вилијам Салиба и Дајо Упамекано.

За место у везном реду конкурисаће Едуардо Камавинга, Јусуф Фофана, Антоан Гризман, Нголо Канте, Адријен Рабио, Орелијен Чуамени и Ворен Заире-Емери.

Када су нападачи у питању, на списку су Килијан Мбапе, Кингсли Коман, Оливије Жиру, Усман Дембеле, Рандал Коло-Муани, Маркус Тирам и Бредли Баркола.

Француска има две титуле првака Европе, а на прошлом првенству испала је осмини финала од Швајцарске.

Европско првенство играће се од 14. јуна до 14. јула.

]]>
Thu, 16 May 2024 22:44:20 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5442064/selektor-francuske-didije-desan-saopstio-spisak-25-igraca-evro.html
"Орлићи" победници турнира посвећеном Миљану Миљанићу https://rts.rs/sport/fudbal/5442060/orlici-pobednici-turnir-posveta-miljan-miljanic.html Млађа кадетска репрезентација Србије (до 16 година) победник је десетог јубиларног Међународног турнира „Миљан Миљанић“. Селекција која ће од јесени бити такмичарска и почети циклус квалификација за пласман на Првенство Европе за кадете (до 17 година) савладала је у финалу вршњаке из Бугарске са 2:1.

Србија је током већег дела сусрета била бољи ривал, имала контролу игре, стварала шансе и успела да постигне два лепа гола.

Стрелац првог гола за Орлиће био је играч Чукаричког Филип Матијашевић, а један од запаженијих био је још један играч бело-црних, Матео Маравић.

Филип Матијашевић, иначе капитен ове селекције Србије, проглашен је и за најбољег играча турнира, а награду је примио из руку легенди југословенског фудбала Станислава Карасија.

У мечу за треће место Северна Македонија је савладала Црну Гору са 2:1.

]]>
Thu, 16 May 2024 22:28:09 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5442060/orlici-pobednici-turnir-posveta-miljan-miljanic.html
Форбс: Роналдо најплаћенији спортиста на свету https://rts.rs/sport/fudbal/5442058/forbs-ronaldo-najplaceniji-sportista-svet.html Португалски фудбалер Кристијано Роналдо нашао се на врху Форбсове листе најплаћенијих спортиста на свету. Амерички магазин наводи да је 39-годишњи нападач фудбалског клуба Ал-Наср, са годишњом зарадом од 260 милиона долара, што је рекорд за фудбалера, најплаћенији спортиста света четврти пут у каријери.

Роналдо је добио 200 милиона долара као плату од Ал-Насра, а још 60 милиона долара од спонзорских и рекламних уговора са компанијама као што су Најки, Бајненс и Хербалајф.

Друго место на ранг листи са годишњим приходом од 218 милиона долара заузео је 29-годишњи шпански голфер Џон Рам, треће - аргентински фудбалер, 36-годишњи нападач Интер Мајамија Лионел Меси.

Годишњи приход Аргентинца, према Форбсу, износи је 135 милиона долара.

Форбс процењује да је 50 најплаћенијих спортиста на свету укупно зарадило 3,88 милијарди долара у последњих 12 месеци без пореза и накнада агентима, што је 13 одсто више у односу на прошлогодишњи рекорд од 3,44 милијарде долара.

]]>
Thu, 16 May 2024 22:05:34 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5442058/forbs-ronaldo-najplaceniji-sportista-svet.html
Спартак по први пут у АБА лиги - Суботичани поново бољи од Војводине https://rts.rs/sport/kosarka/5442049/spartak-prvi-put-aba-liga-suboticani-ponovo-bolji-vojvodina.html Кошаркаши Спартака из Суботице играће од следеће сезоне АБА лигу, пошто су у другој утакмици финала плеј-офа АБА два лиге победили Војводину 80:74. Спартак је након изједначеног почетка, у другој четвртини дошао до нешто значајније предности коју је успео да одржи до самог краја и пласира се у АБА лигу.

Најефикаснији у редовима домаће екипе био Филип Барна који је постигао 21 поен.

Немања Гордић постигао је 11, Марко Тејић 10, а Вилијам Мозли 9 поена.

У екипи Војводине најрасположенији био је Џаред Канингем са 28, док је Урош Бањац постигао 14 поена.

Спартак је у првој утакмици у Новом Саду победио Војводину резултатом 74:73.

Суботичани ће први пут играти АБА лигу, а у новој сезони АБА лиге наступаће 16 уместо досадашњих 14 клубова.

Све екипе из ове сезоне такмичиће се и следеће, а њима ће се придружити Дубаи и Спартак.

]]>
Thu, 16 May 2024 21:56:58 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5442049/spartak-prvi-put-aba-liga-suboticani-ponovo-bolji-vojvodina.html
Милојевић: Задовољан сам приступом младих играча https://rts.rs/sport/fudbal/5442046/milojevic-zadovoljan-pristup-mladi-igraci.html Тренер фудбалера Црвене Звезде Владан Милојевић изјавио је после победе његовог тима против Напретка 4:0 да је задовољан односом и приступом младих играча. Звезда је без већих проблема савладала Крушевљане и стигла до четврте везане лигашке победе.

"Задовољан сам односом и приступом. Све што смо урадили данас је за сваку похвалу. Видели смо плејаду младих играча. Апсолутно су заслужили шансу, одлично тренирају и имају прави однос. Ова утакмица треба да им буде подстрек за даљи рад. Потребно је да буду стрпљиви, да верују тренерима и клубу" истакао је Милојевић.

Милојевић се осврнуо на предстојеће финале Купа Србије које ће Звезда 21. маја играти против Војводине у Лозници.

"Од сутра почињемо припреме за финале Купа Србије. Имаћемо неколико дана на располагању де се добро спремимо", изјавио је Милојевић.

Тренер црвено-белих се захвалио навијачима који су дошли да подрже његову екипу.

"Хвала на подршци. У Крушевцу је увек лепо играти, на дивном стадиону. Честитам са друге стране и екипи Напретка, они су такође имали доста младих играча на терену. На правом су путу и само нека тако наставе" закључио је Милојевић.

Црвена звезда у последњем колу дочекује Чукарички.

]]>
Thu, 16 May 2024 21:34:10 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5442046/milojevic-zadovoljan-pristup-mladi-igraci.html
Ђари након преокрета изненадио Циципаса https://rts.rs/sport/tenis/5442025/djari-nakon-preokreta-iznenadio-cicipasa.html Чилеански тенисер Николас Ђари пласирао се у полуфинале мастерса у Риму након победе над Грком Стефаносом Циципасом резултатом 2:1, по сетовима 3:6, 7:5 и 6:4. Меч је трајао 2 сата и 42 минута.

Циципас је без већих проблема освојио први сет, направивши брејк у четвртом гему и не дозволивши противнику ниједну брејк лопту.

У другом сету Ђари је спасио чак пет брејк лопти, пре него што је одузео сервис грчком тенисеру у 12. гему и дошао до изједначења.

Последњи сет донео је велику борбу и два размењена брејка у трећем и четвртом гему, након чега је Чилеанац у десетом гему након три пропуштене меч лопте, четврту успео да искористи и дође до победе.

У полуфиналу ће се састати са Американцем Томијем Полом.

]]>
Thu, 16 May 2024 22:44:02 +0200 Тенис https://rts.rs/sport/tenis/5442025/djari-nakon-preokreta-iznenadio-cicipasa.html
Рутинска победа подмлађене Звезде у Крушевцу https://rts.rs/sport/fudbal/5441998/rutinska-pobeda-podmladjena-zvezda-krusevac.html Фудбалери Црвене звезде савладали су Напредак резултатом 4:0 у мечу шестог кола плеј-офа Суперлиге Србије. Звезда је рутински дошла до четврте везане лигашке победе у утакмици која није имала никакав такмичарски значај, што је обојици тренера дало прилику да значајно подмладе саставе.

Такав приступ више се исплатио Звезди, која је предвођена некима од својих најмлађих и најталентованијих фудбалера већ у првом полувремену решила питање победника.

Играо се осми минут када је екипа Владана Милојевића повела након поготка 21-годишњег Николе Кнежевића, на мајсторску асистенцију Александра Катаија.

На други гол се чекало до 42. минута, када се Кнежевић нашао у улози асистента, а свој први погодак у црвено-белом дресу постигао је 18-годишњи Урош Сремчевић који је дошао из Младости у зимском прелазном року.

Своје одлично прво полувреме Кнежевић је допунио новим додавањем за гол у првом минуту надокнаде, када је узвратио асистенцију Катаију.

Најзначајнији детаљ у другом делу био је повратак Косте Недељковића на терен након дугог одсуства због повреде кука. Фудбалер Астон виле који је до краја сезоне на позајмици у Звезди забележио је своје прве минуте у пролећном делу сезоне, након што се повредио на зимским припремама.

Након тога је Сремчевић на нову асистенцију Катаија у 68. минуту постигао свој други погодак и поставио коначан резултат меча.

У наредном колу Звезда дочекује Чукарички, док ће Напредак гостовати код ТСЦ-а.

Распоред и резултати шестог кола плеј-офа Суперлиге Србије:

Четвртак:
Раднички 1923 - Војводина 0:0
Напредак - Црвена звезда 0:4

Петак:
Чукарички - Партизан 18.30
Младост - ТСЦ 18.30

]]>
Thu, 16 May 2024 21:35:39 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5441998/rutinska-pobeda-podmladjena-zvezda-krusevac.html
Маринковић након три сезоне напустио Басконију https://rts.rs/sport/kosarka/5441961/marinkovic-napustio-baskoniju-nakon-tri-sezone.html Српски кошаркаш Вања Маринковић више није играч шпанске Басконије, саопштио је клуб на свом званичном сајту. Басконија је објавила и Маринковићеву поруку којом је изразио захвалност клубу у ком је провео претходне три године.

"Драги, навијачи. Дошао је моменат за растанак. Од првог, па до последњег тренутка хвала вам за вашу безусловну љубав. Желим да се захвалим свим особама које су ми помогле да се овде осећам као код куће. Хвала свим мојим саиграчима, тренерима, медицинским радницима и читавој организацији који су ме учинили бољим играчем и бољом особом. Виторија остаје у мом срцу заувек, као и Басконија за коју ћу навијати свим срцем", поручио је Маринковић.

Маринковић је у тим из Виторије дошао 2021. године из Валенсије.

Каријеру је започео у Партизану за који је наступао шест сезона, пре него што је отишао у Шпанију.

Српски репрезентативац је током сезоне у Евролиги, коју је његова екипа завршила у плеј-ину поразом од Реала, бележио у просеку 11 поена, 2,5 скока и нешто више од једне асистенције.

]]>
Thu, 16 May 2024 19:33:48 +0200 Кошарка https://rts.rs/sport/kosarka/5441961/marinkovic-napustio-baskoniju-nakon-tri-sezone.html
Станић: Партизан изузетно квалитетан ривал, детаљи ће одлучивати https://rts.rs/sport/fudbal/5441951/stanic-partizan-izuzetno-kvalitetan-rival-detalji-odlucivati.html Тренер фудбалера Чукаричког Горан Станић изјавио је да очекује другачију утакмицу против Партизана у односу на сусрет од пре месец дана у којем његов тим победио "црно-беле" резултатом 3:2. Фудбалери Чукаричког дочекују у петак од 18.30 екипу Партизана у 36. колу Суперлиге Србије, односно у шестом колу плеј-офа.

"Не верујем да ћемо одиграти исту утакмицу као што је то био случај пре месец дана. Уосталом, сваки меч је прича за себе, тако ће бити и овог пута. Свакако да ћемо имати своје принципе игре, али и Партизан поседује екстра квалитет, а понекад играте онолико колико вам ривал дозволи. Тешко је предвидети како ће се одвијати утакмица, али је врло битно да имамо одговор на сваку ситуацију", рекао је Станић на конференцији за медије.

Чукарички и Партизан ће одиграти други меч на стадиону на Бановом брду у кратком временском интервалу. Чукарички је у 30. колу победио Партизан 3:2.

Станић сада очекује другачију утакмицу.

"Тако је било баш у претходној утакмици, водили смо са 2:0, имали велику предност, све до финиша утакмице, кад смо посустали и примили два гола. Партизан тад можда није играо најбоље, а успео је да се врати из два гола минуса, што најбоље говори о њиховим квалитетима. Али, тада смо имали одговор и на ту ситуацију, у готово последњим тренуцима утакмице успели смо да стигнемо до тријумфа", изјавио је Станић.

У међувремену Партизан је променио шефа струке, уместо Игора Дуљаја на клупу је сео Алберт Нађ, бивши првотимац Чукаричког, који је играчку каријеру завршио на Бановом брду.

"Партизан јесте променио тренера, али Алберт Нађ је са места помоћника дошао на позицију шефа струке. Дуго је у систему Партизана, зна како овај тим функционише, зна како екипа дише, играчи га познају и верујем да су са те стране околности врло сличне. Видим да су се црно-бели и резултатски подигли, славили су против Младости са 3:0 у прошлом колу и сигурно нам неће бити лако. Морамо да будемо концентрисани у сваком моменту, а ко у томе успе имаће много веће шансе за тријумф. На нама је да будемо тим, да будемо екипа, ово је меч који може да реши инспирација појединца, али само уколико буде имао подршку свих саиграча", нагласио је Станић.

После дужег времена Чукарички нема проблема са повређеним играчима.

"Сви играчи су на располагању, спремни за дерби против Партизана. Осим Михајла Цветковића, момка који је са кадетском репрезентацијом Србије, а показао је квалитет и значио нам је у неким мечевима. Опоравили су се Аџић и Павков, надамо се да ће моћи да помогну екипи, свакако да су од великог значаја за наш тим, својим искуством могу много да допринесу на оваквој утакмици", закључио је Станић.

Чукарички је тренутно шести на табели плеј-офа Суперлиге Србије са 57 бодова, док је Партизан други са 74 бода.

]]>
Thu, 16 May 2024 19:18:42 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5441951/stanic-partizan-izuzetno-kvalitetan-rival-detalji-odlucivati.html
Дејан Станковић преузео Спартак из Москве https://rts.rs/sport/fudbal/5441937/dejan-stankovic-preuzeo-spartak-iz-moskve.html Некадашњи тренер Црвене звезде Дејан Станковић именован је за новог тренера Спартака из Москве, саопштио је руски клуб на званичном сајту. Уговор је потписан на две године.

Станковић је претходно водио Ференцварош са којим је освојио титулу првака Мађарске.

Тренерску каријеру је започео у Црвеној звезди, а пре него што је отишао у Ференцварош био је шеф стручног штаба Сампдорије.

Спартак се тренутно налази на петом месту на табели руског шампионата на два кола до краја.

]]>
Thu, 16 May 2024 18:37:20 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5441937/dejan-stankovic-preuzeo-spartak-iz-moskve.html
Швјонтек лакше од очекиваног до финала у Италији https://rts.rs/sport/tenis/5441926/svjontek-lakse-od-ocekivanog-finale-italija.html Пољска тенисерка Ига Швјонтек пласирала се у полуфинале мастерса у Риму победом над Американком Коко Гоф са 2:0, по сетовима 6:4 и 6:3. Гоф је прва дошла до брејка у другом гему првог сета, али је Швјонтек већ у наредном успела да узврати.

Следећи брејк десио се у деветом гему када је Пољакиња успела да направи нови брејк и у следећем гему га потврди, те да освоји први сет.

У другом сету Швјонтек је много боље сервирала, а сервис противници је одузимала у два наврата, дошавши до пласмана у финале.

Тамо ће се састати са бољом из дуела између Данијел Колинс и Арине Сабаленке.

 

]]>
Thu, 16 May 2024 18:18:19 +0200 Тенис https://rts.rs/sport/tenis/5441926/svjontek-lakse-od-ocekivanog-finale-italija.html
Без голова у дуелу Радничког и Војводине https://rts.rs/sport/fudbal/5441862/bez-golova-duel-radnicki-i-vojvodina.html Фудбалери Радничког 1923 и Војводине одиграли су меч без голова у првој утакмици шестог кола плеј-офа Суперлиге Србије. Тим из Крагујевца је на тај начин остао на четвртом месту са два бода више од Војводине.

Раднички је био бољи ривал у већем делу првог полувремена које није било претерано садржајно.

Крагујевчани су контролисали посед и покушавали да прете преко бокова, а након једног продора Глушчевића по десној страни су направили и најбољу шансу. Међутим, центаршут који је Кораћ неспретно одбио ка свом голу зауставио је одличном реакцијом Царевић.

Није много тога екипа Божидара Бандовића показала у првом делу, али је на почетку другог имала добру прилику преко Вукановића који је погодио стативу.

У наставку су обе екипе имале по неколико прилика да дођу до гола и евентуалне победе, али су мреже мировале до последњег судијског звиждука.

У последњем колу Раднички ће гостовати код Партизана, док ће Војводина угостити Младост.

Распоред и резултати шестог кола плеј-офа Суперлиге Србије:

Четвртак:
Раднички 1923 - Војводина 0:0
Напредак - Црвена звезда 0:4

Петак:
Чукарички - Партизан 18.30
Младост - ТСЦ 18.30

]]>
Thu, 16 May 2024 22:46:56 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5441862/bez-golova-duel-radnicki-i-vojvodina.html
Одбојкаши Србије у недељу путују у Бразил на прву седмицу Лиге нација https://rts.rs/sport/odbojka/5441842/odbojkasi-srbije-u-nedelju-putuju-u-brazil-na-prvu-sedmicu-lige-nacija.html Мушка одбојкашка репрезентација Србије отпутоваће у недељу у Рио де Жанеиро где ће играти прву седмицу овогодишњег издања Лиге нација. Одбојкаши Србије ће током прве седмице Лиге нација у Рио де Жанеиру играти против Ирана, Јапана, Бразила и Немачке. Селектор Србије Игор Колаковић изјавио је да ће састав тима који ће играти у Бразилу саопштити у суботу, односно после последњег тренинга пред полазак у Рио де Жанеиро.

"Имали смо кратке припреме, пошто су се национална првенства касно завршила. Ово нису ни праве припреме, једноставно одржавање форме неких играча, који нису имали пуно времена да се одморе по завршетку првенстава", рекао је Колаковић на конференцији за медије, пренео је званични сајт ОСС.

"Овог пута су скоро сви играчи после обавеза у клубовима и врло кратког одмора дошли у репрезентацију. Одавно нисмо били комплетнији. Свакако да сам задовољан, јер су сви дошли из такмичарског ритма. Надам се да смо унапредили неке њихове перформансе с обзиром да се налазе у окружењу које воле и са играчима са којима су годинама сарађивали", додао је селектор Србије.

Одбојкаши Србије су прошлог викенда играли на турниру у Италији. Србија је прво победила Турску 3:2, а потом је поражена од Италије са 3:2.

"Утакмице у Италији су показале доста тога доброг, а наравно показале су и слабости. Немамо пуно времена за исправке. Фокусираћемо се на први меч у Бразилу и да исправимо неке грешке са турнира у Италији", истакао је Колаковић.

Србија ће први меч у Бразилу одиграти против Ирана у четвртак, 23. маја од два часа по централноевропском времену.

]]>
Thu, 16 May 2024 16:34:16 +0200 Одбојка https://rts.rs/sport/odbojka/5441842/odbojkasi-srbije-u-nedelju-putuju-u-brazil-na-prvu-sedmicu-lige-nacija.html
Пол бољи од Хуркача за полуфинале Рима https://rts.rs/sport/tenis/5441839/pol-bolji-hurkac-polufinale-rim.html Амерички тенисер Томи Пол пласирао се у полуфинале мастерса у Риму победом на Пољаком Хубертом Хуркачом резултатом 2:1, по сетовима 7:5, 3:6 и 6:3. У првом сету виђено је чак пет брејкова, а један више забележио је Пол који је у 11. гему трећи пут одузео сервис противнику и касније искористио другу сет лопту.

Други сет је Американац такође започео брејком у првом гему, али је Хуркач до краја сета два пута одузимао сервис ривалу и изједначио резултат.

Последњи сет донео је нових пет брејкова, након којих је Пол при предности од 5:3 спасао шест брејк лопти, а затим пропустио три меч лопте, да би коначно успео да дође до победе.

Пол ће се у полуфиналу састати са бољим из дуела између Стефаноса Циципаса и Николаса Ђарија.

]]>
Thu, 16 May 2024 16:31:30 +0200 Тенис https://rts.rs/sport/tenis/5441839/pol-bolji-hurkac-polufinale-rim.html
Нађ: Чукарички је добар тим, али верујем у своју екипу https://rts.rs/sport/fudbal/5441827/nadj-cukaricki-dobar-tim-verujem-ekipa-partizan.html Тренер фудбалера Партизана Алберт Нађ рекао је уочи меча са Чукаричким да верује у своју екипу и да верује да су играчи свесни задатка који би требало да испуне. Фудбалери Партизана гостоваће у петак од 18.30 екипи Чукаричког у 36. колу Суперлиге Србије, односно у шестом колу плеј-офа.

"Играћемо против екипе која у последње време има позитивнији скор у односу на нас. Прошле године смо од њих изгубили у последњем колу регуларног дела сезоне, као и у првом колу плеј-офа и онда смо ушли у лошу серију. На крају смо завршили на четвртом месту на табели", рекао је Нађ на конференцији за медије.

Додао је да је свестан важности меча.

"Сви смо ми свесни да су нам ове две утакмице до краја сезоне веома битне. Сигурно је да ће нам бити тешко на Брду онолико колико ми будемо дозволили да нам буде тешко. Верујемо у то да можемо да направимо резултат. Чукарички је врло незгодна екипа, бори се за место које води у европска такмичења, али ми добро знамо који је наш циљ", додао је тренер Партизана.

Потом је објаснио осцилације у игри Партизана.

"Мислим да ту постоји једна психолошка баријера. Играчи су професионалци, требало би да верују у себе, верујемо у њих. Надам се да ће изаћи на терен против Чукаричког као против Напретка. Пробаћемо да наметнемо свој ритам, али морамо и да обратимо пажњу на транзицију Чукаричког", навео је тренер Партизана.

Саопштио је да капитен Светозар Марковић неће играти до краја сезоне.

"Још нисмо одлучили који ће се тим супротставити Чукаричком. Сви играчи су на располагању осим Марковића и Фредерика Канутеа, покушаћемо да направимо тим и екипу која може да направи резултат на Брду", истакао је Нађ.

Партизан је тренутно други на табели плеј-офа СЛС са 74 бода, док је Чукарички шести са 57.

]]>
Thu, 16 May 2024 16:19:16 +0200 Фудбал https://rts.rs/sport/fudbal/5441827/nadj-cukaricki-dobar-tim-verujem-ekipa-partizan.html