РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Троје шпанских туриста убијено у нападу у Авганистану https://rts.rs/vesti/svet/5443420/troje-spanskih-turista-ubijeno-u-napadu-u-avganistanu.html Шпанска влада је саопштила да су наоружани нападачи убили тројицу шпанских туриста у граду Бамијану у централном Авганистану. Авганистански званичници рекли су да је убијен и један држављанин Авганистана, док су још четири странца и три Авганистанца повређена. Ниједна група није преузела одговорност за напад, али је портпарол авганистанског министарства унутрашњих послова Абдул Матеен Кани рекао да су четири особе ухапшене.

Кани је у саопштењу навео да талибанска влада "снажно осуђује овај злочин, изражава дубокo саучешће породицама жртава и уверава да ће сви злочинци бити пронађени и кажњени“.

Шпански премијер Педро Санчез рекао је у објави на друштвеним мрежама да је "пренеражен вестима о убиству шпанских туриста у Авганистану".

Изражавајући саучешће породицама и пријатељима жртава, он је рекао да помно прати ситуацију и обећао је конзуларну подршку.

Најмање један шпански држављанин такође је међу повређенима, саопштило је шпанско министарство спољних послова.

Планински Бамијан је дом светске баштине Унеска, а тамо се налазе остаци две џиновске статуе Буде које су дигли у ваздух талибани током њихове претходне владавине 2001. године.

Од поновног преузимања власти у Авганистану 2021. талибани су обећали да ће повратити безбедност у земљи и охрабрити мали, али растући број туриста који долазе у земљу. Талибанска влада продаје карте за приступ месту на ком се налазе остаци статуа Буде.

Иако је грађански рат у земљи окончан преузимањем власти од стране талибана, Исламска држава је извршила више напада на талибане, а у неким областима подигнута је и побуна против талибана.

]]>
Sat, 18 May 2024 07:52:37 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5443420/troje-spanskih-turista-ubijeno-u-napadu-u-avganistanu.html
Закључен бирачки списак за предстојеће изборе https://rts.rs/vesti/politika/5443419/zakljucen-biracki-spisak-za-predstojece-izbore.html Јединствени бирачки списак за предстојеће локалне изборе заказане за 2. јун 2024. године закључен је у поноћ, у складу са законском процедуром. У поноћ је истекао и крајњи рок до када измене у бирачком списку, предвиђене недавно усвојеним Законом о допунама Закона о јединственом бирачком списку, морају да буду извршене.
"Подсећамо јавност, да у складу са усвојеним законским решењем, грађани који су у последњих 11 месеци, почев од 3. јула 2023. године, мењали пребивалиште неће моћи да гласају на новој адреси", саопштило је у петак Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије.

Министарство је упутило инструкцију јединицама локалне самоуправе да се изврше све потребне измене у делу бирачког списка који се односи на територију јединице локалне самоуправе, како би се успешно завршиле дате обавезе, квалитетно и на време.

Такође, истиче се, запослени у Министарству и референти на локалу раде максимално посвећено, већина њих прековремено, како би се испоштовали сви захтеви и рокови, те у том смислу, јавност не мора да брине.

У периоду од данас до 29. маја у поноћ грађани могу да упуте захтев за упис или промену података који се односе на евиденцију бирача и то електронским путем на националном Порталу еУправа користећи услугу "Захтев за упис/промену података у Јединственом бирачком списку" или попуњавајући образац у њиховом матичном граду, односно општини.

]]>
Sat, 18 May 2024 07:29:07 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5443419/zakljucen-biracki-spisak-za-predstojece-izbore.html
Руски патријарх Кирил: Забрана уласка патријарху Порфирију на КиМ гест непријатељства према СПЦ https://rts.rs/vesti/region/5443417/patrijarh-kiril-porfirije-kim-.html Забрана уласка патријарху Порфирију и архијерејима на КиМ гест је непријатељства према Цркви Светог Саве и демонстративно порицање њене велике духовне и историјске улоге, рекао је руски патријарх Кирил у поруци упућеној српском патријарху Порфирију. Патријарх московски и целе Русије Кирил осудио је недавну забрану уласка на Косово и Метохију српском патријарху Порфирију и групи архијереја Српске православне цркве.

"Ожалошћен сам и огорчен ускраћивањем права на улазак на територију Косова и Метохије Вашој Светости и седморици архијереја који су били у Вашој пратњи на путу до манастира Пећка Патријаршија, где је, по устаљеној традицији, божанственом литургијом требало да буде отворен Архијерејски Сабор Српске православне цркве", навео је Кирил у поруци упућеној српском патријарху Порфирију.

Патријарх московски и целе Русије истиче да је тај корак "гест непријатељства према Цркви Светог Саве и демонстративно порицање њене велике духовне и историјске улоге повезане са њеним вековним присуством на Косову".

"Посебну забринутост у Руској православној цркви изазивају и вести о све тежим условима опстанка српског становништва на Косову и Метохији, бруталним притисцима на нашу беспомоћну браћу од стране безбедносних снага режима у Приштини, као и нове претње које су се надвиле над древним светињама српског православља", наведено је у поруци објављеној на сајту Руске православне цркве.

Власти привремених институција самоуправе у Приштини 13. маја нису дозволиле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђе на КиМ, како би у Пећкој патријаршији присуствовали свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора СПЦ.

]]>
Sat, 18 May 2024 07:32:08 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5443417/patrijarh-kiril-porfirije-kim-.html
Напад ножем у Борчи, повређена два младића https://rts.rs/vesti/hronika/5443414/napad-noz-borca.html Двојица младића повређена су у нападу ножем ноћас на Тргу ослобођења у Борчи. Мушкарци од 26 и 28 година тешко су повређени ноћас у нападу ножем на Тргу ослобођења у Борчи, речено је у Хитној помоћи.

Инцидент се догодио ноћас у 02.03.

Након указане прве помоћи на месту напада, повређени су колима Хитне помоћи превезени у Ургентни центар.

]]>
Sat, 18 May 2024 06:53:25 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5443414/napad-noz-borca.html
Забрана "Књиге о Милутину" на КиМ - одузимања душе једном народу https://rts.rs/vesti/politika/5443329/knjiga-o-milutinu-predstava-nenad-jezdic-.html После одлуке приштинских власти да екипа представе "Књига о Милутину" не може преко административног прелаза Јариње да уђе на Косово и Метохију – не престају осуде. Поводом тог антицивилизацијског чина огласили су се Министарство културе, Удружење драмских уметника Србије, уметници и јавност. Двеста друго извођење представе "Књига о Милутину" планирано у Косовској Митровици публика није видела. Упркос опсежним припремама, адекватној документацији и спецификацији опреме, улазак у јужну српску покрајину без објашњења није дозвољен екипи представе у продукцији Звездара театра.

"Ово недело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силно, и то према једном позоришту, нецивилизацијски чин, антикултурни, антипозоришни. Одраз страха и панике не допустити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз 'Књигу о Милутину'. Радовало би ме да и људи албанске популације на Косову могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику", рекао је глумац Ненад Јездић, који тумачи лик Милутина.

Ковачевић: После свих забрана на КиМ, на ред је дошла култура

Директор Звездара театра Душан Ковачевић каже да је после свих могућих забрана на ред дошла и култура.

а се српском народу на Косову и Метохији укине право на живот, после живота налик на логор. Забрана једне позоришне представе која је у суштини антиратна драма и није проблем, један човек који уништава све што је идентитет једног народа. Проблем су људи из земље који га подржавају и истовремено се куну у законе о људским правима и слободи кретања. Следећа забрана је вероватно српски језик и говор. Насиљу нема краја", истиче Ковачевић.

Селаковић: То је њихов однос према свему што је српско

Министар културе Никола Селаковић пружио је подршку глумцу Ненаду Јездићу и истакао симболику поруке антиратне драме "Књига о Милутину". Забрана уласка на Косово и Метохију Патријарху српском као и протеривање из Северне Митровице новинара листа "Јединство" из просторија где стварају једини штампани медиј на српском језику – наставак су терора.

"То је само однос према свему ономе што је српско, а српска култура на првом месту јер Косово и Метохија као колевка наше државности и наше духовности јесте једна од колевки наше културе, а то је управо оно што Куртију и његовим савезницима и саборцима понајвише смета. Када некоме забрањујете културу ви му забрањујете идентитет, када му забрањујете идентитет онда му забрањујете постојање", наводи Селаковић.

УДУС: Чин без преседана

Огласило се и Удружење драмских уметника Србије које је истакло да насилнички чин без преседана над уметношћу и правом нашег народа на Косову и Метохији.

"То је само још један доказ о злонамерности и бахатости оних који би да сасвим, и на сваки могући начин, још више обесправе наш народ коме је већ скоро свако право ускраћено", наводи се у саопштењу Удружења драмских уметника Србије.

Глумас Лазар Дубовац истиче да је одузимање права некоме на културу као да му узмете душу.

"Душа једног народа је култура. Чини ми се да на овом примеру као и на многим примерима до сада када је та територија у питању стално се враћамо на оно Лазарево: Коме ћеш се приволети царству, или царству небескоме или царству земаљском", указује Дубовац.

Без реакције шире албанске јавности

Шира албанска јавност није реаговала, али се на Фејсбуку огласио драмски писац са Косова и Метохије Јетон Незирај.

"Овај поступак скандалозан је и сраман", написао је Незирај и позвао екипу представе "Књиге о Милутину" на гостовање у Приштини.

]]>
Sat, 18 May 2024 06:14:33 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5443329/knjiga-o-milutinu-predstava-nenad-jezdic-.html
Претежно сунчано са летњих 29 степени, без јаког ветра https://rts.rs/vesti/vreme/5443343/vremenska-prognoza.html Са запада и југозапада почеће да стиже топлија ваздушна маса. Јутарња температура од 9 до 14 степени, а највиша дневна, летња, од 26 до 29. У Београду без јаког ветра, сунчано и највиша дневна 28 степени. У Србији се очекује претежно сунчано и топлије време, уз променљиву облачност која тек понегде у брдско-планинским пределима може после подне условити краткотрајну слабу кишу.

Јутарња температура од 9 до 14 степени, а највиша од 26 до 29 степени.

У Београду претежно сунчано и топлије уз слаб до умерен југоисточни ветар. Јутарња температура око 14, а највиша око 28 степени.

У наредних седам дана у Србији се очекује променљиво, топло и нестабилно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином.

]]>
Sat, 18 May 2024 06:11:38 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5443343/vremenska-prognoza.html
ИДФ: У Џенину ликвидиран утицајни екстремиста; Израелска војска извукла тела троје талаца из Газе https://rts.rs/vesti/svet/5443372/hamas-izrael-pojas-gaze-.html Сукоб Израела и Хамаса – 225. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је у нападу на оперативни центар у Џенину ликвидиран утицајни екстремиста. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да се "обавезује" да врати преостале таоце кући, након што је претходно саопштено да су израелске снаге пронашле тела троје талаца које је отео Хамас. Агенција за поморске трговинске операције Уједињеног Краљевства (УКМТО) саопштила је да је примила извештај о инциденту 76 наутичких миља северозападно од града Ходејда у Јемену. Израелске снаге (ИДФ) наставиле су са нападима на северу и југу Појаса Газе. У Џабалији су борбе током претходног дана вођене на улицама и градској пијаци, иако су из ИДФ-а тврдили да припадника Хамаса више нема у подручју града.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари наводи да су извукли тела троје талаца из палестинске енклаве, који су били на музичком фестивалу на југу Израела када је Хамас покренуо напад 7. октобра 2023. године. 

Убрзо се огласио и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и изјавио да се пред свима ''обавезује да ће вратити преостале таоце кући". 

Даље од борби, Међународни суд правде (МСП) – у случају оптужбе за геноцид коју је Јужна Африка поднела против Израела због агресије на Газу – наредио је Тел Авиву да достави информације о условима евакуације и доставе помоћи у енклави.

Израелски представници истичу да војска обезбеђује довољан проток помоћи и негирају да је у Гази извршен геноцид. 

Са друге стране, Светска здравствена организација (СЗО) тврди да није била у могућности да достави медицинску помоћ Палестинцима од кадa је Војска Израела заузела прелаз Рафа на граници са Египтом 6. маја.

]]>
Sat, 18 May 2024 07:53:05 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5443372/hamas-izrael-pojas-gaze-.html
Утврђене локације масовних гробица у Спомен-парку "Јајинци", следећи корак - спречити пикнике и трке аутомобила https://rts.rs/vesti/drustvo/5443156/spomen-park-jajinci.html Завршено је прво истраживање после осам деценија у Спомен-парку "Јајинци". Први докази показују да су нацисти на том месту масовно стрељали, а потом и спаљивали тела Срба, Рома, Јевреја, припадника антифашистичких покрета. Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида, рекао је да је од 22. марта до 4. априла истражено више од 2,5 хектара површине Спомен-парка "Јајинци" како би се утврдиле тачне локације масовних гробница.

"Ми смо знали да масовне гробнице постоје, међутим те локације никада нису прецизно утврђене и захваљујући овом истраживању, ми смо данас у могућности да знамо где се оне налазе, где су нацисти од лета 1943. до лета 1944. године спаљивали тела жртава које су претходно стрељали“, рекао је Арбутина. 

Према његовим речима, још увек нема прецизних податке о томе колико је ту људи страдало, али подаци из литературе и историчара говоре да је ту стрељано, закопано и спаљено близу 60.000 жртава.

Арбутина је указао и на неопходност подизања свести грађана о том стратишту, као и престанку "недоличног понашања грађана".

Иако је то место највећег страдања нашег народа, појединце није спречило да на травњаку праве роштиљ, славе дечји рођендан, па чак и да се сунчају.

"Сада када смо утврдили да се налазе масовне гробнице, идући корак ће бити реновирање кустоске кућице која се налази у самом Спомену-парку, где ће бити и физичко-техничко обезбеђење, постављене камере, како бисмо спречили недолично понашање", рекао је Арбутина. 

Навео је да свакога последњег четвртка у месецу организују едукативне радионице, односно пешачке туре како би упознали грађане о томе шта се на том простору дешавало током Другог светског рата, пошто је, како је рекао, очигледно дошло до застоја, али и небриге.

"Позив је на нашој Фејсбук страници, на сајту Музеја жртава геноцида и ми очекујемо грађане сваког четвртка како бисмо разговарали о томе шта се ту догодило, како бисмо проширили знања, разменили идеје и  указали пијетет према жртвама које су ту страдале", закључио је Арбутина.

]]>
Sat, 18 May 2024 06:12:50 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5443156/spomen-park-jajinci.html
Украјина се спрема за тешке борбе у Харкову; Немачка: Ситуација драматична, послати оружје великог домета Кијеву https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5443366/rat-ukrajina-rusija-18-maj.html Рат у Украјини – 814. дан. Врховни командант Оружаних снага Украјине Александар Сирски упозорио је на предстојеће "тешке борбе" у Харковској области. Немачка је позвала на слање оружја великог домета Кијеву због "драматичне" ситуације у том региону. Са друге стране, руски председник Владимир Путин изјавио је да московске снаге у том подручју стварају тампон-зону за заштиту руских пограничних региона, као и да им засад није циљ заузимање Харкова. Жестоке борбе воде се на новом ратном фронту у Харковској области. Врховни командант Оружаних снага Украјине Александар Сирски изјавио је да се спремају за "тешке" борбе у тој области, као и да је то подручје сукоба проширено за око седамдесет километара.

Украјински председник Володимир Зеленски, у међувремену, изјавио је да се ситуација стабилизовала у Харкову, али да су руске снаге напредовале по дубини десет километара у том региону.

Шефица немачке дипломатије Аналена Бербок, истовремено, упозорила је да је Кијеву за борбу потребно више оружја великог домета, јер је драматична ситуација на бојном пољу у источном делу Украјина.

Са друге стране, Министарство одбране Русије саопштило је да су за недељу дана руске снаге преузеле контролу над 12 насеља у региону Харкова.

Руски председник Владимир Путин, међутим, истакао је да московске снаге стварају тампон-зону за заштиту руских пограничних региона, али да тренутно нема планова за заузимање Харкова.

За то време, Мађарска је уложила вето у Савету Европе на резолуцију којом се за једини предлог за мир у Украјини признаје план председника те државе Володимира Зеленског.

]]>
Sat, 18 May 2024 06:13:34 +0200 Рат у Украјини https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5443366/rat-ukrajina-rusija-18-maj.html
Какав је здравствени картон српских малих и средњих предузећа https://rts.rs/vesti/ekonomija/5443371/mala-i-srednja-preduzeca-.html Пословање малих и средњих предузећа у 2023. обележиле су мање инвестиције као одговор на актуелну кризу и неизвесност, благо незадовољство пословним окружењем, посебно пореским оптерећењима. Охрабрује да су очекивања предузећа из тог сектора, у погледу пословне ситуације и прихода за ову годину, махом позитивна. То показује управо покренут "МСП Компас" који је, можда до сада, најсвеобухватнији приказ стања тог дела наше привреде. Анализирани су финансијски извештаји више од 40.000 компанија и анкетирано преко 4.000 фирми. Неретко се може чути да су мала и средња предузећа покретач развоја привреде сваке земље. А какав је здравствени картон српских малих и средњих предузећа на основу 75 показатеља?

"Она чине 99 одсто свих компанија, чине 60 одсто нашег укупног економског обрта, преко 50 одсто извоза али њихови проблеми су скоро 100 одсто проблеми привреде, јер када мале и средње компаније не функционишу, тешко је очекивати да ће велике и мултинационалне компаније дугорочно бити одрживе", рекао је Михаило Весовић из ПКС.

Мала и средња предузећа такође су осетила последице стагнације тражње. Приходи су смањени за нешто више од 9 одсто, а профит је мањи за 11 одсто.

Добра вест је да фирме ипак нису изгубиле старе купце, али чак 81 одсто није освојило нове купце и тржишта. Тако је број малих и средњих предузећа који извозе остао непромењен као и приход од извоза - 19 одсто укупних прихода.

"Када си из Србије, ти мораш да имаш пет посто бољи производ, али пет одсто нижу цену. Верујем да је у условима кризе када дође и до неке стиске, та цена некада и у већој мери нижа од 5 одсто", каже Немања Шормаз, директор Центра за високе економске студије Цевес.

Иако се увек истицало да малим предузећима треба омогућити лакши приступ финансијским изворима, платформа "Компас" то демантује.

"Екстерно финансирање није препрека, зато што су предузећа већином ликвидна и солвента и до екстерних извора финансирања не долази се тешко", каже Павле Медић, заменик главног економисте Цевес-а 

За чак 53 одсто мале привреде не треба екстерно финансирање. Међу њима су, међутим, и они који не планирају нове инвестиције.

 "Сви смо овде заинтересовани да боље разумемо њихов учинак и потребе, и данас смо још корак ближе информацијама потребним за убрзање њиховог раста“, каже Брук Ајшам, директорка USAID-а у Србији.

Добра вест је и да су и у сектору мале привреде знатно скочиле зараде, што је последица мањка радне снаге на тржишту, раста минималне зараде и снажног раста плата у јавном сектору, али то не прати и раст продуктивности која је већа за свега 6 одсто. Евидентан је и заостатак у дигитализацији. Систем за планирање пословних ресурса користи тек свака пета компанија, док свега око 15 одсто планира зелену трансформацију.

]]>
Sat, 18 May 2024 06:12:34 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5443371/mala-i-srednja-preduzeca-.html
Трећи судар БГ воза у тунелу до сада, узрок увек људски фактор https://rts.rs/vesti/hronika/5443402/treci-sudar-bg-voza-u-tunelu-do-sada-uzrok-uvek-ljudski-faktor.html Данашњи судар возова у Београду је трећи такве врсте до сада. Увек је људски фактор био узрок несреће, а 1992. године било је и мртвих. Путнички и теретни воз сударили су се данас у тунелу Вуков споменик-Панчевачки мост, у близини излаза ка Панчевачком мосту.

Екипе Хитне помоћи прегледале су 13 особа, од којих су четири превезене у Ургентни центар - машиновођа и кондуктер, као и два путника. Нико није животно угрожен. Према првим информацијама, узрок несреће је људски фактор.

Ово је трећи судар БГ воза такве врсте до сада.

Претходна два догодила су се 2. маја 2013. и 5. новембра 1992. и то у тунелу испод Бежаније, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У обе претходне несреће узрок је био људски фактор.

У судару 1992. је било погинулих, док су 2013. повређена 22 путника.

]]>
Sat, 18 May 2024 07:55:36 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5443402/treci-sudar-bg-voza-u-tunelu-do-sada-uzrok-uvek-ljudski-faktor.html
Изгласана нова Влада Хрватске, Пленковић трећи пут премијер https://rts.rs/vesti/region/5443378/hrvatska-nova-vlada-plenkovic-treci-put-premijer.html Посланици хрватског Сабора изгласали су вечерас поверење новој Влади премијера Андреја Пленковића. За поверење Влади гласало је 79 посланика, против је био 61 посланик, док је један био уздржан. Председник и чланови Владе су затим положили заклетву пред посланицима, чиме је Андреј Пленковић започео трећи узастопни премијерски мандат.

Сабору је данас представљен и четворогодишњи Програм нове Владе, који се базира на "успешној, виталној, праведној, одрживој и сувереној Хрватској".

У новом мандату, Пленковићева влада најављује просечну нето плату од 1.600 евра, минималну бруто плату од 1.250 евра, као и отварање 125.000 нових радних места.

Пензије би до краја мандата нове владе требало да се повећају за најмање 30 одсто, чиме би просечна пензија износила најмање 750 евра.

Нова влада ће уместо досадашњих 16 имати 18 министарстава и седам потпредседника.

Нову Владу Хрватске формирали су Хрватска демократска заједница (ХДЗ) и Домовински покрет (ДП), уз подршку дела посланика из мањинских странка, али без Самосталне демократске српске странке (СДСС), што је био изричити захтев ДП-а.

]]>
Fri, 17 May 2024 21:38:20 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5443378/hrvatska-nova-vlada-plenkovic-treci-put-premijer.html
У Србији за 12 година убијено 406 жена, шта учинити да се црна статистика породичног насиља смањи https://rts.rs/vesti/drustvo/5443320/femicid-nasilje-nad-zenama.html Од 2011. до 2023. године, у породичном насиљу убијено је 406 жена и девојчица, подаци су "Фемицид меморијала", који је представио Аутономни женски центар. У више од стотину случајева, насиље је пријављивано надлежнима. Статистика је аларм за хитне промене у систему, поручују из те организације, уочи Дана сећања на жене жртве. Удављене, заклане, запаљене, пребијене до смрти, свирепо угашени животи 391 жене и 15 девојчица у протеклој деценији. За непуних пет месеци ове године двет убијених жена, последња пре два дана.

"Од ових девет случајева ове године и овај последњи у Београду, ми можемо да тврдимо да је у пет и раније било пријављивано насиље, каже Вања Мацановић, адвокат.

По изрицању хитних мера, Група за координацију има обавезу да за месец дана размотри случај, процени ризик, направи план заштите жртве.

"За неке високоризичне учиниоце не постоји други начин осим да му буде одређен притвор и да им буде изречена казна затвора. Кућни затвор који се не прати, са наногицама које не раде и не функционишу и које немају добар надзор, то је исто нешто што се види да, нажалост у оваквим случајевима не функционише", рекла је Мацановићева.

Повереница за заштиту равноправности, поново ће упутити Министарству правде иницијативу за измену Кривичног законика, Закона о спречавању насиља у породици и Закона о извшењу кривичих санкција.

"Подсетићу само на овај последњи, где смо тражили да жртва буде обавештена о томе да је осуђени завршио казну затвора или побегао, јер нема дилеме да то јесте један од ризичних тренутака. Сви који се налазе у систему заштите морају обавезно размишати из позиције жртве", рекла је повереница Бранкица Јанковић.

А треба размишљати и о подршци породици и деци чије су мајке убијене.

"За оне породице које су нас контактирале, где су жене имале малолетну децу, ми видимо читав низ озбиљних проблема те деце, од тога да носе презиме оца, у малим местима се сви знају, до тога да та деца имају озбиљне психолошке проблеме и да породице морају у дугом периоду да финансирају терапијске поступке и слично", рекла је Тања Гњатовић из Аутономног жеског центра. 

Још чекају, каже, и формирање тела које би анализирало случајеве фемицида, утврдило где су пукотине у систему и шта би требало мењати да се црна статистика породичног насиља смањи.

]]>
Fri, 17 May 2024 20:30:52 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5443320/femicid-nasilje-nad-zenama.html
Експлодирала муниција из Другог светског рата у Санкт Петербургу, повређено седам војника https://rts.rs/vesti/svet/5443351/sankt-peterburg-eksplozija-.html На подручју Буденовљеве војне академије за везе у Санкт Петербургу експлодирала је муниција из Другог светског рата при чему је повређено седам војника, саопштило је руско Министарство одбране. Наводи се да је до експлозије је дошло када су војници чистили подрум академије. Министарство одбране Русије је навело да је до експлозије дошло око 20 часова, током чишћења једног од подрума, када су војници истоварали отпад у контејнер.

"Повређенима се пружа помоћ и превезени су у болницу", наводи се у саопштњу војске.

Истиче се и да експлозија није повезана са терористичким деловањем. 

"Инцидент је случајан и у надлежности је Министарства одбране", наводе у руској војсци. 

Министарство одбране је позвало становнике Санкт Петербурга да остану смирени и верују званичним информацијама. 

"Тимови стручњака су на терену и истражују детаљније узроке инцидента", закључује се у саопштењу. 

]]>
Fri, 17 May 2024 21:05:16 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5443351/sankt-peterburg-eksplozija-.html
Предлог резолуције о Јасеновцу предат Скупштини Црне Горе https://rts.rs/vesti/region/5443348/rezolucija-o-jasenovcu-crna-gora-.html Скупштинска већина у Црној Гори предала је парламенту Предлог резолуције о Јасеновцу, јавља РТЦГ, позивајући се на изјаву председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића. Резолуцију је недавно најавио председник Скупштине, а премијер Милојко Спајић је рекао да је спреман да се та резолуција подржи. Хрватска је истакла званичну Подгорицу да би усвајање резолуције могло да заустави њен европски пут, док је председник Србије исткао да му се то чини "као добра идеја". Скупштинска већина у Црној Гори предала је парламенту Предлог резолуције о Јасеновцу, јавља РТЦГ, позивајући се на изјаву председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића.

Како наводе подгорички медији, Предлог резолуције су потписали сви посланици владајућих партија осим представника албанских партија.

Претходно су представници скупштинске већине разговарали о подношењу тог предлога.

Према сазнањима медија, део учесника је био за то да тај документ буде предложен што пре, док је други део указао да то треба да буде урађено након што буде извесно добијање позитивног мишљења Европске комисије у вези са преговорима о придруживању у области владавине права.

Резолуцију о Јасеновцу најавио је недавно председник Скупштине Андрија Мандић, а премијер Милојко Спајић је рекао да је спреман да се та резолуција подржи.

На најаву Мандића да ће Скупштини Црне Горе бити предложена резолуција о геноциду у Јасеновцу, нотом је реаговала Хрватска, упозоривши званичну Подгорицу да би усвајање те резолуције могло да заустави њен европски пут и угрози билатералне односе двеју држава.

Председник Србије Александар Вучић је јуче у Котору на питање новинара о резолуцији о Јасеновцу рекао да му се то чини "као добра идеја".

]]>
Fri, 17 May 2024 20:18:02 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5443348/rezolucija-o-jasenovcu-crna-gora-.html
Ескобар: Требало је више инсистирати на ЗСО него на зближавању Београда и Приштине https://rts.rs/vesti/politika/5443339/eskobar-beograd-pristina-zso.html Одлазећи амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је потребно више инститирати на формирању Заједнице српских општина него на зближавању Београда и Приштине, критикујући власти због "недостатка политичке воље". ''Неопходно је да Косово растумачи и примени Заједницу српских општина, то је најтеже питање. Зато је било важно да покаже да је спремно да се бави проблемима српске мањинске заједнице. То је веома важно и веома тешко'', навео је Ескобар, који ће крајем месеца напустити функцију изасланика, преноси Глас Америке.

Ескобар је оценио да је наставак европских интеграција Приштине уско повезан са стварањем ЗСО, и додао да је недостатак подршке Приштине европском предлогу нацрта ЗСО онемогућио САД да лобирају за процесе интеграција.

Навео је да је неспремност Приштине да успостави ЗСО утицала на то да се апликација за чланство у Савету Европе не нађе на агенди седнице Комитета Савета министара СЕ.

]]>
Fri, 17 May 2024 19:41:04 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5443339/eskobar-beograd-pristina-zso.html
Ђурић са Сијартом: Захвални смо на подршци по питању КиМ и резолуције о Сребреници https://rts.rs/vesti/politika/5443313/marko-djuric-peter-sijarto-kim-rezolucija-o-srebrnici.html Министар спољних послова Марко Ђурић састао се са мађарским колегом Петером Сијатром у Будимпешти, којем је још једном пренео захвалност Србије на ставовима Мађарске по питању чланства такозваног Косова у Савету Европе, као и о Резолуцији о Сребреници.     Марко Ђурић је Петеру Сијарту рекао да ће Мађарска увек имати подршку Србије, истичући да ће наша земља наставити да се бори против мржње коју поједини политички кругови покушавају да распире, злоупотребљавајући жртве Сребренице.

"Велико ми је задовољство и част што мандат почињем посетом братској и пријатељској Мађарској. Односи Србије и Мађарске су, захваљујући председницима Александру Вучићу и премијеру Виктору Орбану, доживели историску трансформацију на корист целокупног српског и мађарског народа", нагласио је Ђурић.

Петер Сијарто је рекао да се Мађарска припрема да преузме председавање ЕУ, као и да у том периоду жели да приближи Србију чланству у ЕУ.

"Одлучни смо у циљу да се отвори трећи кластер преговора Србије о прикључењу. Сматрамо неприхватљивим и понижавајућим то што ЕУ већ 15 година држи Србију у неизвесности, а скоро три године ниједно ново поглавље није отворено у току преговора. Србија је дала велики елан, који је потребнији ЕУ него што је Србији потребно чланство", рекао је Сијарто.

Шефови дипломатија разговарали су и о билатералним односима и актуелним дешавањима у региону.

]]>
Fri, 17 May 2024 21:24:42 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5443313/marko-djuric-peter-sijarto-kim-rezolucija-o-srebrnici.html
Судар теретног и путничког воза у тунелу Вуков споменик-Панчевац, четири особе превезене у Ургентни центар; узрок несреће људски фактор https://rts.rs/vesti/hronika/5443336/sudar-teretnog-i-putnickog-voza-u-tunelu-vukov-spomenik-pancevac-cetiri-osobe-prevezene-u-urgentni-centar-uzrok-nesrece-ljudski-faktor.html Путнички и теретни воз сударили су се у тунелу Вуков споменик-Панчевац, у близини излаза ка Панчевачком мосту. Ватрогасци евакуисали повређене путнике. Екипе Хитне помоћи прегледале 13 особа, од којих су четири превезене у Ургентни центар - машиновођа и кондуктер, као и два путника. Нико није животно угрожен. Узрок несреће је људски фактор, каже министар саобраћаја Горан Весић. Око 18.40 примљена је дојава да су се теретни и путнички воз сударили у тунелу између Вуковог споменика и Панчевачког моста у Београду.

На терен су изашле екипе Хитне помоћи и 25 ватрогасаца са седам возила.

У Хитној помоћи је за Танјуг речено да су све расположиве екипе послате на терен.

]]>
Fri, 17 May 2024 22:31:23 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5443336/sudar-teretnog-i-putnickog-voza-u-tunelu-vukov-spomenik-pancevac-cetiri-osobe-prevezene-u-urgentni-centar-uzrok-nesrece-ljudski-faktor.html
Временска прогноза за 18. мај 2024. https://rts.rs/vesti/vreme/5442190/vremenska-prognoza-za-18-maj-2024.html У Србији претежно сунчано. Са запада и југозапада почеће да стиже топлија ваздушна маса. Јутарња температура од 9 до 14 степени, а највиша дневна летња од 26 до 29. У Београду коначно без јаког ветра, сунчано и највиша дневна 28 степени, 5 више него данас.

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

18.05.2024. Субота: Претежно сунчано и топлије, уз променљиву облачност која тек понегде у брдско-планинским пределима може после подне условити краткотрајну слабу кишу. Ветар слаб променљив, у доњем Подунављу и на југу Баната слаб и умерен југоисточни. Јутарња температура од 9 до 14 °С, а највиша од 26 до 29 °С, у Неготинској Крајини око 24 °С.

19.05.2024. Недеља: Топло, променљиво и нестабилно, местимично са кишом и краткотрајним локалним пљусковима са грмљавином, осим на северу Војводине где ће се задржати суво време. Ветар слаб променљив, у доњем Подунављу и на југу Баната слаб и умерен југоисточни. Јутарња температура од 11 до 18 °С, а највиша дневна од 25 до 29 °С. Упозорење: Локална појава грмљавина са количина падавина ≥ од 10 l/m² за 3 h, вероватноћа 90%.

20.05.2024. Понедељак: Променљиво облачно и нестабилно са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб и умерен, југоисточни, у кошавском подручју до краја дана у појачању. Најнижа температура од 13 до 18 °С, а највиша од 24 до 28 °С. Упозорење: Локална појава грмљавина са количина падавина ≥ од 10 l/m² за 3 h, вероватноћа 90%.

21.05.2024. Уторак: Променљиво облачно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју и јак, а на југу Баната и олујни, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 14 до 18 °С, а највиша од 24 до 27 °С. Упозорење: Локална појава грмљавина са количина падавина ≥ од 10 l/m² за 3 h, вероватноћа 90%.  Удари ветра > 17 m/s, вероватноћа 80%.

]]>
Fri, 17 May 2024 19:14:23 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5442190/vremenska-prognoza-za-18-maj-2024.html
Канализација се излила у близини вртића и школе у Раковици, директор није могао да обустави наставу https://rts.rs/vesti/drustvo/5443039/kanalizacija-beograd-rakovica-.html Већ данима су екипе Београдског водовода и канализацие у Улици доктора Миливоја Петровића у Раковици. Канализација се данас слива у близини школе, дома здравља и вртића. Tако је било и јуче. Низ Улицу доктора Миливоја Петровића у Раковици, у близини ОШ "Никола Тесла", слива се вода, као да је пукла водоводна цев, бар тако изгледа на први поглед. Али није, у питању је загушена канализациона цев.

Када су јуче наставници видели шта се дешава, позвали су директора школе Станислава Стевуљевића, а он "Беоком сервис", да пријави квар. Али, мучила га је још једна брига, како спречити да се појави зараза у школи.

"Деца овде долазе рано у школу. Дошао сам пре њих и видео да квар није отклоњен. Са домаром сам договорио да се постави дезо баријера. Користили смо средства за дезинфекцију која ефикасно уништавају бакциле, јер су деца прелазила, најблаже речено, прљаве воде", каже Стевуљевић.

Директор је чак размишљао и о томе да обустави наставу у првој смени, али одлуку о томе није могао да донесе сам.

"Директор школе доноси одлуку, али не самостално, већ уз сагласност надлежног министарства. Министарство просвете није радило синоћ", наглашава директо ОШ "Никола Тесла".

Екипе Водовда и канализације на терену

Екипе Београдског водовода и канализације два пута су излазиле на терен, али како одгуше један шахт, фекалије се појаве на шахту који се налази изнад.

Док се екипа РТС-а појавила, стигао је и тим Водовода који је опрао улицу, да бар на кратко заустави разношење загађене воде. Још од недеље, 12. маја, екипе су на терену, али проблем није решен.

Зоран Матић директор Сектора канализационе мреже ЈКП "Београдски водовод и канализација" каже да проблем не би требало да буде што су на врху брда изграђене нове зграде.

"Оне нису прикључене на део канализације где је пријављен квар. Проблем је у култури коришћења канализације. Највећи проблем је решен копањем и поправком дефекта на канализацији, а сада ћемо о чему се још накнадно ради па чемо даље реаговати", каже Матић.

Промена навика

Радници Водовода и канализације опет су на терену у Улици доктора Миливоја Петровића.

Ако нису у питању нови прикључци и повећан број корисника, онда сигурно јесу лоше навике грађана, које морају да се мењају.

Влажним марамицама и памучним производима место је у канти за смеће.

]]>
Fri, 17 May 2024 18:58:28 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5443039/kanalizacija-beograd-rakovica-.html